Учені пояснили, чому овочі та фрукти стали менш корисними

3 серпня 2015, 15:15
Фахівці кажуть, що вся справа в штучній селекції

Фото: open.az

В останні роки овочі та фрукти стають солодшими, але при цьому вони містять менше поживних речовин і менш корисні для здоров'я, пише The Daily Mail.

Солодкі фрукти та овочі користуються в наш час більш високим попитом, ніж раніше. Так, якщо 30 років тому білий грейпфрут був набагато популярнішим за більш солодкий червоний і рожевий грейпфрут, то в наш час все змінилося: тепер кольорові грейпфрути в два рази популярніше білих сортів. Тим часом саме білий грейпфрут містить на 50% більше гірких сполук, які, як вважається, покращують роботу серцево-судинної системи.

Реклама

Інший приклад – брюссельська капуста, деякі сорти якої зробили солодшими, щоб вони сподобалися дітям, які не люблять гіркоту в овочах.

Як зазначають експерти, в ході еволюції люди навчилися насторожено ставитися до гіркої їжі – смак гіркоти зв'язувався з наявністю отрут. Часто гіркі компоненти (фітонутрієнти), що містяться у фруктах і овочах, є природними токсинами, призначеними для відлякування шкідників. Насправді багато такі сполуки корисні для здоров'я, оскільки здатні запобігати розвиток раку. Виходить, їх видалення з плодів шкідливо.

Науці відомо про тисячі фитонутриентов. У зеленому чаї, брокколі і червоному вині можна знайти гірку речовину кверцетин, який сприяє захисту від раку легенів. У свою чергу, сінігрін, що зустрічається в брюссельській, кольоровій, білокачанній капусті і калі, має протиракові властивості.

Реклама

Ще одні корисні гіркі сполуки – соланін (в картоплі) і томатин (у томатах). В диких томатах міститься в 166 разів більше Томатина, ніж у томатах, які вирощують сьогодні.