Чому і від чого потрібно рятувати печінку

2 січня 2015, 00:40
Свята серйозно б'ють по життєво важливому органу

Печінка - це дуже великий і важливий фільтр для всього організму. vseopecheni.ru

Жирне і смажене, упереміш із шампанським, горілкою, винами і коньяком, відгукуються неприємним присмаком у роті, тяжкістю та почуттям розпирання в правому підребер'ї, нудотою і відсутністю апетиту. Як же заспокоїти печінку, що збунтувалася, і допомогти їй відновитися?

Печінку можна порівняти з дуже великим (вага печінки здорового чоловіка більше кілограма!) фільтром, що безперестанку очищує кров людини від шкідливих для організму речовин. Свята, незважаючи на всю свою радість, звичайно є серйозним ударом по печінці.

Реклама

По-перше, це алкоголь. Він нейтралізується печінкою, а продукти його обміну, зокрема, ацетальдегід, руйнують мембрани печінкових клітин (гепатоцитів), в результаті чого вони гинуть.

Помилкою є те, що "посадити" печінку може тільки алкоголік. Навпаки, до поразки цього органу може призвести прийом навіть невеликих доз алкогольних напоїв, особливо систематичний. У результаті цього в організмі людини накопичується небезпечний і токсичний етанол, який пошкоджує клітини печінки.

По-друге, всі продукти, що містять надлишок тваринних жирів (які так популярні на святковому столі), в організмі розщеплюються з утворенням жирних кислот. Надлишок цих кислот порушує обмінні процеси в печінці і також призводить до загибелі печінкових клітин, до заміщення їх жировою тканиною, тобто провокує ожиріння печінки (неалкогольна жирова хвороба печінки).

Реклама

При цьому, оскільки в печінці немає чутливих больових закінчень, руйнування і загибель гепатоцитів довго проходять непоміченими: печінка страждає "мовчки".

Хоча від згубного впливу алкоголю і жирної їжі страждають всі функції печінки, перші ознаки неблагополуччя дуже неспецифічні: швидка стомлюваність, млявість, зниження апетиту. Це легко списати на стрес або надлишкове навантаження на роботі.

Джеерело: Медобзор