Здорове харчування: ТОП-5 продуктів, які не можна давати на сніданок дітям

2 травня 2017, 04:22
Не давайте дитині овочі та фрукти в якості самостійного сніданку. Вміщені у них кислоти не підуть на користь порожньому шлунку

Гаряча випічка викликає посилене газоутворення в кишечнику. Фото: pixabay

Сніданок повинен бути правильним, щоб правильно запустити обмін речовин і наситити організм на першу половину дня. Особливо корисним сніданок повинен бути для дітей.

AdMe.ru з'ясував, які продукти не варто давати на сніданок дитині і чим їх замінити.

Реклама

Сухі сніданки

Пластівці в цукровій глазурі і шоколадні кульки – їх так люблять діти! Ну і деякі дорослі не проти нагодувати їх сухими сніданками з молоком або йогуртом – швидко і смачно. Але некорисно, тому що в них дуже багато цукру (363 ккал на 100 г). Цінний компонент, клітковина, становить всього 3 г зі 100, і вже через годину-півтори ваша дитина знову захоче їсти.

Заміна: омлет з овочами.

Реклама

Цитрусові фреші

Фруктові кислоти подразнюють слизову шлунка, викликаючи посилене виділення соляної кислоти. Щоденне вживання цитрусів і цитрусових соків шкідливо: вони містять "світлочутливі" хімічні речовини – псоралени і фурокумаріни, які роблять шкіру більш вразливою перед сонячними променями.

Заміна: трав'яний чай.

Реклама

Сирі фрукти і овочі

Не давайте дитині овочі та фрукти в якості самостійного сніданку. Вміщені в них кислоти не підуть на користь порожньому шлунку. Наприклад, хурма і помідори містять велику кількість пектину і дубильної кислоти, через які утворюється шлунковий камінь.

Заміна: овочевий суп. Звучить незвично, але він легко засвоюється і не викликає газоутворення протягом дня.

Кисломолочні напої

Вони не шкідливі для дитячого шлунка, натщесерце вони швидше не приносять користі. Молочнокислі бактерії (лакто-і біфідо), що становлять основну їх цінність, потрапляють в агресивне кисле середовище і гинуть у шлунку, не доходячи до кишечника. Краще, якщо дитина вип'є йогурт через півгодини після сніданку.

Заміна: морс з журавлини. Він містить у собі добову норму вітамінів С, А, Е і К, близько 1/3 добової норми вітамінів групи В і є цінним джерелом мікроелементів: калію, фосфору і кальцію.

Випічка і бутерброди

Швидкі вуглеводи, що містяться у хлібі, підвищують рівень цукру в крові і змушують підшлункову залозу перенапружуватися, викидаючи велику кількість інсуліну. А надлишок інсуліну сприяє відкладенню жиру навіть у дитини. До того ж дріжджова випічка (особливо гаряча) викликає посилене газоутворення в кишечнику.

Заміна: натуральні батончики з сухофруктів, меду і злаків.