Здорове майбутнє починається з харчування

31 грудня 2019, 14:00
330 тис. дітей з 1568 українських шкіл в 2019 році навчилися здоровому харчуванню за програмою "Абетка харчування" від Nestlé

У багатьох українців існує упередження, що правильне харчування – це несмачно, складно і ним треба "займатися". Насправді ці люди просто не знають, що таке здорове харчування, як це смачно, корисно і скільки проблем дозволяє уникнути в житті. Компанія Nestlé взяла на себе зобов'язання виховати нове покоління українців, які будуть не просто добре знати все про раціональний прийом їжі, а ще й, напевно, практикуватимуть його в своєму житті і вже в своїх сім'ях. Так, в країні успішно працює соціально-освітня програма "Абетка харчування", мета якої – закласти основи правильного харчування з дитинства. В Nestlé розповіли, як працює програма і поділилися результатами року.

Виховання починається з дитинства

У 2019 "Абетка харчування" від Nestlé охопила просвітницькою діяльністю 1568 шкіл по Україні. 1300 вчителів працювали з 330 тис. школярів, щоб донести корисні знання (з початку роботи програми, до речі, правильно харчуватися навчилися 1,2 млн українців).

За словами фахівців компанії Nestlé, яка є одним з найбільших виробників продуктів харчування у світі і експертом в області раціонального харчування, саме тому компанія взяла на себе зобов’язання розвивати освітню програму для побудови навичок раціонального харчування у дітей.

Україна є лідером в світі по серцево-судинним захворюванням, їх статистично 68-69% в структурі смертності. Один з критеріїв, чому так відбувається, – це наше ставлення до прийому їжі і способу життя. Неправильне харчування – це майже прямий шлях до виникнення діабету, серцево-судинних захворювань і розладів системи травлення.

"За даними ВООЗ, до 70% дорослого населення в країнах Європи мають надлишкову вагу, з них 10-30% страждають ожирінням. На жаль, на цьому проблема не вичерпується – дорослі не поспішають виправити ситуацію, а діти знають про збалансоване і відповідальне споживання їжі дуже мало або не знають нічого, – стверджує Володимир Співак, директор з корпоративних комунікацій і зв'язків з громадськістю Nestlé в Україні та Молдові. – Тому компанія Nestlé розробила програму "Абетка харчування", яка вже 10 років навчає дітей навичкам здорового харчування. Програма є частиною глобальної програми "Nestlé Здорові діти", діє в 84 країнах світу і є частиною ініціатив зі створення спільних цінностей у розвитку звичок раціонального харчування дітей".

Як проходить навчання

Експерти з харчування, стверджують, що саме 6-10 років – найкращий вік для дитини, щоб починати вчитися правильно вибирати продукти, корисні для її розвитку і росту.

Науковою базою для створення програми стали багаторічний досвід і розробки Nestlé по раціональному харчуванню. При цьому матеріал створювався спеціально для України з локальними експертами та урахуванням українських традицій харчування. Щоб забезпечити успіх впровадження програми, авторський колектив, що складається з провідних фахівців в області основ здоров'я та методології викладання в початковій школі, представників Міністерства освіти і науки та Міністерства охорони здоров'я, дитячих психологів, лікарів гастроентерологів, розробив уроки здорового харчування. В них враховувалися психологічні і фізіологічні особливості, специфіка сприйняття інформації, формування звичок, асоціативне мислення дітей. В результаті програма отримала гриф "Рекомендовано Міністерством освіти і науки України". "Абетка харчування" за бажанням школи може стати частиною курсу "Основи здоров'я" для учнів 1-4 класів, оскільки схвалена до використання в навчально-виховному процесі загальноосвітніх навчальних закладів за рішенням науково-методичної ради з питань освіти Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України.

"Освіта включає в себе традиційне навчання – вчителі (для них, до речі, є методичні матеріали і сайт програми для обміну досвідом і підготовки до уроків) пояснюють дітям у цікавій доступній формі, що таке здорове харчування і навіщо цьому питанню потрібно приділяти увагу. Крім цього, компанія проводить кулінарні майстер-класи та відкриті уроки кілька разів на рік для учнів початкової школи. В жовтні, наприклад, провели майстер-клас для київської школи I ступеня №310 "Творчість", – розповідає Володимир Співак. – В ньому брав участь Сергій Шелестов, бренд-шеф Nestlé Professional. Ми даємо корисну інформацію через розвиток творчого мислення в ході приготування і оформлення страв. Для цікавого вивчення і запам'ятовування правил з раціонального харчування, яких дитина буде дотримуватися в повсякденному житті, створені робочі зошити, які допоможуть школярам разом з улюбленими героями дізнатися більше про корисні страви, про нескладні рецепти і їх приготування. Крім того, для вчителів шкіл створені методичні посібники з рекомендаціями, як краще допомогти дітям оволодіти навичками раціонального харчування".

За сімейні цінності

Через дітей компанія Nestlé також намагається "достукатися" до дорослих – їх батьків, і сформувати правильне ставлення до їжі в сім'ї в цілому. З цією метою матеріали програми були доповнені спеціальним розділом для батьків.

"Розділ створений таким чином, щоб культивувати приготування страв дітьми разом з батьками. І це, за нашою інформацією, працює – про спільні страваи маленькі кулінари розповідають на уроках з великим захопленням і натхненням. Ми переконані, що таким чином робимо свій внесок у розбудову здорового українського суспільства. Всього ж компанія планує допомогти 50 мільйонам дітей по всьому світу зробити життя здоровіше до 2030 року", – підсумував директор з корпоративних комунікацій і зв'язків з громадськістю Nestlé в Україні і Молдові.