Вчені назвали продукти, від яких не можна відмовлятися

29 серпня 2018, 11:03
Фахівці провели довгострокове дослідження

Вуглеводи важливі для життя. Фото: Depositphotos

Низьковуглеводні дієти насправді збільшують ризик передчасної смерті. До таких висновків дійшли вчені Медичного університету в Лодзі (Польща), повідомляється в прес-релізі на EurekAlert! В установі було проведено довготривале дослідження, яке проходило в 1999-2010 роках і об'єднало 24 825 добровольців із середнім віком близько 47 років.

Фахівці вивчали зв'язок між низьковуглеводним харчуванням (крупи, горіхи, сухофрукти, деякі свіжі фрукти і овочі, якісні сири, а також цільнозернові хліб і макарони) і смертністю від різних причин, включаючи ішемічну хворобу серця, цереброваскулярні захворювання (інсульт) і рак.

Реклама

Виявилося, що для прихильників "здорової" дієти ризик передчасної смерті збільшується на 32 відсотки (за період спостереження в 6,4 років) в порівнянні з середньостатистичним показником. При цьому ризик загибелі від хвороб серця, інсульту і пухлин збільшувався на 25-51 відсотків. Цей зв'язок виявився найбільш вираженим у літніх людей, які не страждають на ожиріння.

"Низьковуглеводне харчування збільшує ризики з окремих причин смерті, включаючи ішемічну хворобу серця, інсульт і рак. Цієї дієти слід уникати", – сказав професор Мацей Банах, який брав участь у дослідженнях.

Вчені пояснили, що однією з можливих причин таких результатів є супутнє збільшення споживання тваринного білка та жирів, а також недостатнє надходження в організм клітковини і інших речовин рослинного походження..

Реклама

Нагадаємо, вчені назвали шкідливі для сніданку продукти. Також ми писали, які продукти найшкідливіші: список з восьми пунктів.