Всесвітній день шоколаду: ТОП-5 десертів, які ви зможете легко приготувати вдома

11 липня 2020, 13:49
День шоколаду щорічно відзначають 11 липня

Скорпіони - це пироги і інша випічка з шоколадом

Сьогодні, 11 липня, весь світ святкує День шоколаду. Він був заснований у Франції 1995 року. До речі, в різних країнах День шоколаду відзначають у різні дні: 7 і 11 липня, 4 і 13 вересня, 28 жовтня.

На честь свята часто організовують фестивалі та інші заходи, присвячені шоколаду. А на фабриках і кондитерських проводять майстер-класи, де показують, як і з чого готується шоколад, а також пропонують спробувати себе в ролі шоколатьє.

Реклама

Якщо ви хочете відзначити це солодке свято вдома, приготуйте смачні десерти за рецептами з нашої добірки.

Шоколадний пиріг з ягодами

Шоколадний пиріг з ягодами
Фото: depositphotos.com

Якщо ви будете пекти пиріг із замороженими ягодами, дайте їм відтанути і злийте зайву рідину.

Інгредієнти:

Реклама
  • 75 г чорного шоколаду 72%
  • 4 яєчні білки кімнатної температури
  • 175 г цукру
  • 75 р пшеничного борошна
  • 25 г какао-порошку
  • 150 мл окропу
  • 150 г будь-яких ягід.

Для глазурі:

  • 80 г чорного шоколаду 72% какао
  • 80 мл окропу.

Для прикраси:

  • 125 г свіжих ягід
  • м'ята.

Спосіб приготування:

Реклама
  1. Розігріти духовку до 180 ºС.
  2. Дно рознімної форми діаметром 20 см застелити папером для випічки, бортики змастити олією.
  3. Приготувати пиріг. Поламаний на шматочки шоколад, какао і 150 г цукру залити окропом. Перемішати до отримання однорідної маси.
  4. За допомогою міксера збити білки в міцну піну, поступово додаючи цукор, що залишився.
  5. У шоколадну суміш додати просіяне борошно, ретельно перемішати.
  6. Додати чверть збитих білків в шоколадну суміш, перемішати, додати решту білків, акуратно перемішати.
  7. Перелити тісто в підготовлену форму, зверху розкласти ягоди, злегка втиснувши їх у тісто. Випікати в центрі попередньо розігрітої духовки 30-35 хвилин.
  8. Дістати форму з духовки, зняти бортики і дати пирогу повністю охолонути.
  9. Приготувати глазур. Шоколад подрібнити, залити окропом, перемішувати до отримання гладкої емульсії.
  10. Перекласти остиглий пиріг на тарілку, полити шоколадною глазур'ю. Прикрасити свіжими ягодами і м'ятою.

Шоколадний чізкейк

Потіште себе домашнім шоколадним чізкейком! Він порадує своїм насиченим смаком і простотою приготування.

Для основи:

  • 250 г розсипчастого печива
  • 60 г вершкового масла
  • 60 г темного шоколаду

Для начинки:

  • 4 яйця
  • 500 г вершкового сиру
  • 170 г цукрової пудри
  • 150 г сметани або збитих вершків
  • 50 г темного шоколаду
  • 2-4 ст. л. темного какао-порошку
  • свіжа малина – для прикраси.

Спосіб приготування:

  1. Для основи розтопити вершкове масло і шоколад і змішати з подрібненим в комбайні печивом. Викласти масу в круглу роз'ємну форму, зробивши бортики.
  2. Для начинки збити жовтки з цукром до білого кольору. Окремо змішати маскарпоне зі сметаною. Змішати яєчну масу з сирною.
  3. Додати натертий шоколад і какао.
  4. Збити білки в пухку піну. Обережно змішати їх з начинкою і викласти масу на основу.
  5. Випікати при 150 ºС 50-60 хвилин. Наприкінці випікання середина чізкейка трохи колихатиметься, це нормально, пізніше вона застигне.
  6. Охолодити чізкейк при кімнатній температурі, потім залишити в холодильнику на ніч.
  7. Перед подачею прикрасити десерт свіжою малиною.

Шоколадно-апельсиновий мус

Шоколадний мус

Шоколад і апельсин – класичне кулінарне поєднання.

Інгредієнти:

  • 2 ст.л. цукру
  • 4 ст.л. води
  • 2 ст. л. коньяку
  • жовтки 4-х яєць
  • білки 4-х яєць
  • 2 ст. л. вершкового масла
  • 200 г чорного шоколаду
  • 4 ст. л. апельсинового фрешу
  • цедра одного апельсина або лимона.

Спосіб приготування:

  1. У мисці з'єднати вершкове масло, подрібнений чорний шоколад, 2 ст. л. цукру і 4 ложки холодної води. Все розтопити на водяній бані і перетворити на шоколадну однорідну суміш.
  2. Відокремити жовтки від білків. У жовтки додати апельсиновий фреш і лимонну цедру, можна апельсинову. Все перебити віночком.
  3. Збиті жовтки перемішати з розтопленим шоколадом. Решту білків збити до міцної піни і з'єднати з шоколадною сумішшю. Обережно, щоб легкість збереглася в десерті, перемішати лопаткою.
  4. Залити в формочки або склянки для десертів. Поставити десерт до холодильника і чекати повного застигання.

Шоколадний фондан

Шоколадний фондан
Фото: depositphotos.com

Для приготування фондана замішується особливе шоколадне тісто, яке розкладається в підготовлені порційні формочки і випікається строго певний час, за який верхні шари тесту встигають пропектися до повної готовності, а центр прогрівається, але залишається рідким.

Інгредієнти:

  • 150 г чорного шоколаду
  • 115 г масла вершкового
  • 3 яйця
  • 125 г цукру
  • 65 г борошна.

Спосіб приготування:

  1. У розтоплене масло додати шоколад і вимішувати до однорідної маси, охолодити. Збити яйця з цукром і додати в шоколадну суміш.
  2. Додати борошно, перемішати.
  3. Форму для випікання змастити маслом, потім присипати борошном. Духовку розігріти до 180 ºС. Випікати 11 хвилин. Потім 3 хвилини дати постояти.

Брауні з вишнею та горіхами від Джеймі Олівера

Брауні з вишнею

Брауні – класичний десерт американської кухні. Він являє собою шоколадний пиріг, розрізаний на порційні квадратики. Сьогодні ми приготуємо брауні за рецептом Джеймі Олівера: з вишнею, горіхами і шматочками шоколаду.

Інгредієнти:

  • 130 г вершкового масла
  • 150 г 70% шоколаду
  • 55 г вишень без кісточок
  • 55 г смажених горіхів пекан, колотих
  • 225 г цукру
  • 55 г какао-порошку
  • 75 г пшеничного борошна
  • 3/4 чайної ложки порошку для випічки
  • 3 яйця
  • 50 г колотого шоколаду.

Спосіб приготування:

  1. Розігріти духовку до 180 ºС. Застелити квадратну форму зі стороною 20 см пергаментним папером.
  2. Розтопити шматочки шоколаду разом з нарізаним маслом. Розмішати, додати вишні і горіхи.
  3. Окремо змішати цукор і просіяне разом з борошном і розпушувачем какао.
  4. Додати шоколадну суміш і яйця, розмішати. За бажанням всипати шматочки колотого шоколаду.
  5. Випікати брауні близько 20-30 хвилин. Перед подачею остудити і розрізати на 16 квадратів.
  6. Подавати разом з кавою, чаєм або какао.

Нагадаємо, раніше Сьогодні.Lifestyle писали, як правильно розтопити шоколад. Ми також ділилися рецептом шоколадного пирога з вишнею.