Все про пунш: історія напою, користь і рецепти

16 жовтня 2019, 09:53
Гарячий напій зігріє в холоди

Фото: nashpilkah.com.ua

Пунш – алкогольний чи безалкогольний коктейль, до складу якого входять фрукти і фруктові соки. Напій був завезений з Індії до Сполученого Королівства на початку XVII століття. Згодом його стали готувати і в інших країнах.

Дивіться відео про користь глінтвейну:

Реклама

Безалкогольні версії пуншу зазвичай включають суміш фруктового соку, води і підсолоджувача. Класичний алкогольний пунш – це одна частина соку лайма, дві частини підсолоджувача, три частини рому (переважно барбадоського) і чотири частини води. У напій іноді додають одну-дві краплі біттера і дрібку мускатного горіха.

Читайте також:

Реклама

Пунш зазвичай подають на вечірках у великих і широких ємностях, відомих як миски для пуншу.

Історія пуншу

Своєю історією пунш зобов'язаний двом державам: Індії та Англії. Назва походить від "Панч", з давньоіндійської перекладається як "5". Число взято не просто так, це складові пуншу: ром, вино, сік, мед і прянощі. Так що придумали його індуси, а британські моряки гідно оцінили й привезли рецепт в Англію, звідки він поширився по всій Європі.

Реклама

Корисні властивості пуншу

Гарячий пунш дуже добре зігріває організм, тому часто використовується при переохолодженні. Можна навіть пити напій взимку, з метою профілактики від застуди. Якщо пунш робите на основі коньяку або рому, то ваш напій поліпшить апетит, заспокоїть больові спазми і розширить судини. Якщо до складу включити мед, то отримаєте заряд бадьорості, знімете нервове напруження. До того ж пунш має протизапальну і антибактеріальну властивості.

Застереження: з алкогольними напоями завжди слід знати міру. Ну а на мед і прянощі у деяких людей бувають алергії. Природно, що не пропонуйте пунш вагітним, людям за кермом і годуючим матерям.

Як правильно готувати пунш

Пунш нельзя кипятить

Рецептів цього напою теж величезна кількість! Все залежить від інгредієнтів, переваг і вашої фантазії. Але для отримання хорошого гарячого пуншу потрібно дотримуватися низки правил:

  • В алкогольну рідину не додавайте дуже гарячу воду, оскільки це зіпсує смак. Коли розбавите воду з цукром або медом, її ненадовго залиште охолодитися.
  • Вино нагрівайте в емальованому посуді. Оскільки метал буде окислюватися і це знову ж вплине на смак.
  • На фінальній стадії пунш підігрійте до температури 70 градусів.
  • Подавати напій найкраще в термостійкому посуді.
  • Слідкуйте, щоб спеції і фрукти під час розливу не потрапили в келих.

Як приготувати пунш: класичний рецепт

Складові:

  • 1 пляшка рому
  • 2 пляшки червоного вина
  • Цитруси (2 лимони і 2 апельсина)
  • 200 г цукру
  • Прянощі (гвоздика і кориця)
  • 1 л питної води

Спосіб приготування:

  1. Закип'ятіть воду, розбавте в ній цукор та охолодіть отриману суміш до ºС.
  2. В іншому посуді нагрівайте вино (добре, але не доводьте до кипіння) і додайте прянощі, а ще нарізані часточками цитруси (по одному лимону і апельсину).
  3. З решти цитрусів потрібно витягти свіжовичавлений сік і влити його у вино. Залишилося влити в чашу для пуншу дві отримані суміші.
  4. Для ефектності можна поставити сито, покласти в нього два кубика рафінаду, облити їх ромом і підпалити. Вийде палаючий пунш. Поки горить вогонь, цей напій варто розлити гостям.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом фруктового пуншу на Хелловін. "Сьогодні" також розповідали, як приготувати грог.