Всесвітній день шоколаду: що потрібно знати про улюблений десерт

11 липня 2020, 12:23
Справжній шоколад з високим вмістом какао корисний для здоров'я

Гіркий шоколад - найкорисніший

Всесвітній день шоколаду щорічно відзначають 11 липня. Це гастрономічне свято було засноване 1995 року французами, які відомі як справжні ласуни. Найкращий спосіб відзначити його – приготувати смачні домашні десерти з шоколадом.

Какао-боби досі називають їжею богів. Дуже давно вони були настільки значущі, що певний час використовувалися як гроші. Боби вживають для підвищення енергії, активності мозку, настрою і профілактики багатьох хвороб. Ацтеки з XIV століття вважали какао священним подарунком бога волелюбності і використовували його для приготування терпкого напою, зі слів істориків, абсолютно не схожого на сучасний.

Реклама

Читайте також:

Основною сировиною виробництва шоколаду є какао-боби, за формою вони схожі на мигдаль, за кольором – темніші. У шоколадному ароматі відчуваються нотки ванілі, на смак боби гіркі, як кавове зернятко.

Шоколад: склад і як вибрати

Якісний шоколад містить багато какао-порошка

Реклама
  • Справжній шоколад має містити в своєму складі какао-масло. Якщо на обгортці шоколадки в складі інгредієнтів не вказана наявність какао-масла, отже, це проста солодка плитка, зовсім не шоколад;
  • У складі справжнього шоколаду не має бути таких компонентів, як замінник та еквівалент. Найчастіше какао-масло з метою економії виробники замінюють пальмовою (кокосову олію змішують з тертим какао) і синтетичною на основі лауринової кислоти;
  • Пальмова олія тане за температури +30°С, справжній шоколад тане за температури +32°С, а замінник на основі лауринової кислоти тане за температури +35°С;
  • Якісний справжній шоколад має глянсову поверхню і без будь-яких бульбашок;
  • Злам у справжнього шоколаду матовий. Якісний шоколад під час розламування мусить хрустіти і не кришитися, не липнути до зубів і не танути в руках;
  • Справжній шоколад – гіркий. У ньому відсутнє молоко, а також мінімум цукру, що робить його ще й найкориснішим порівняно з молочним і білим. Какао-продуктів у гіркому шоколаді від 60 до 99%. Такий високий вміст какао дозволяє по-справжньому оцінити справжній смак шоколаду.

Шоколад: користь для здоров'я

Шоколад лучше не есть на ночь

Какао містить в собі дуже багато корисних нашому організму елементів:

  • кокохіл сприяє росту клітин шкіри, тим самим загоює рани і здатний розгладжувати зморшки, запобігає ризику розвитку виразки шлунка;
  • епікатехін знижує ризик розвитку інсульту, інфаркту міокарда, раку і цукрового діабету;
  • аргінін – природний афродизіак;
  • триптофан – природний антидепресант;
  • завдяки вмісту магнію, какао покращує роботу серця, знижує кров'яний тиск;
  • сірка сприяє поліпшенню шкіри, волосся і нігтів.

Важливо знати, що справжні какао-боби мусять бути оброблені тільки вручну, в іншому випадку до їхнього складу потраплять шкідливі інгредієнти.

Реклама

Дивіться відео, як вибрати якісний шоколад:

Крім того, в дослідженні для дерматологічної клініки European Dermatology London позначено, що шоколад запобігає появі зморшок, які пов'язані з впливом ультрафіолету. Для цього достатньо щодня з'їдати кілька часточок шоколаду. Однак підходить лише шоколад з великим вмістом флаванола – антиоксиданту з какао-бобів.

Раніше вчені виявили, що щоденне вживання шоколаду допомагає боротися з синдромом хронічної втоми, а також поліпшує пам'ять.

Скільки можна їсти шоколаду на день

Овни – насичений шоколад з кавовими зернами

Рекомендована порція какао (без молока, вершків та інших добавок) становить 4-5 столових ложок на день для людини вагою до 70 кг. Якщо ваша вага становить понад 70 кг, радимо обмежитися однією столовою ложкою не пізніше, ніж за три години до сну, інакше не заснете.

Нагадаємо, раніше Сьогодні.Lifestyle писали, як правильно розтопити шоколад. Ми також ділилися рецептом шоколадного пирога з вишнею.