Відомий український тенор Володимир Гришко зараз знаходиться на гастролях в Піднебесній з концертною програмою "Ти – моя мелодія", яка присвячена 75-річчю Мусліма Магомаєва і буде представлена в жовтні в Києві в залі Національної опери України. Артист поділився враженнями про пригоди, які з ним відбуваються в Китаї.
Ледве прилетівши в цю країну, Володимир Гришко щиро здивувався, коли дізнався, що пісні Мусліма Магомаєва знає і пам'ятає старше покоління китайців, а багато хітів перекладені китайською. Побачивши такий ажіотаж, організатори туру поставили перед Гришком непросте завдання: вивчити мову, щоб виконувати пісні на концертах китайською.
"Обов'язковою умовою мого контракту є елементарні знання – на рівні спілкування китайською мовою з публікою, – розповідає Гришко. – Англійською тут майже ніхто не розмовляє, тому займаюся з місцевими педагогами, активно вивчаю мову. Організатори попросили заспівати кілька пісень з репертуару Мусліма Магомаєва китайською. У свою чергу я запропонував, щоб в концертну програму також були включені відомі українські пісні: "Дивлюсь я на небо", "Чорні брови".
Метр оперної сцени розповів багато цікавого про своє життя в Китаї. Виявляється, околицями міста Гришко їздить на мопеді. "Китай – чемпіон з пробок, навіть Нью-Йорк в цьому плані відпочиває, – каже Володимир. – Автомобіль – не варіант, з одного місця в інше можна добиратися цілий день, тому я знайшов рішення і придбав японський високошвидкісний мопед, тепер ганяю між машинами, як мільйони китайців ".
Незвичайною для артиста стала і місцева кухня. "Їжа тут дуже своєрідна і різноманітна, дуже часто навіть неможливо перекласти назву на англійську мову: це морські черв'яки, чиїсь морські вуха або слина дикої птиці ... Я вважаю за краще не знати, що я їм, – зізнається Гришко. – Тараканов і глистів, сподіваюся, ще не пробував. Але особливо хочу відзначити жаб, вони тут смачніше, ніж в Парижі. Секретом їх приготування зі мною поділився відомий китайський співак. жаб тут можна купити в звичайному супермаркеті або на рибному ринку, їх вартість доступна всім китайцям. також дуже легкий в при отовленность лобстер. У Києві я таке не їм – ціна зашкалює, а тут він не дорожча за звичайну морської риби. На Великдень сам його приготував, чим порадував своїх китайських і білоруських гостей ".
Головною незручністю свого перебування в Китаї тенор вважає спекотний клімат: "Цілий рік тут + 27-36 °C і страшна вологість. Перенести таку погоду дуже складно, не рятують навіть кондиціонери, які всюди працюють, але поки тримаюся".