Вітаміни з підвіконня: чим вигонка відрізняється від вирощування в городі

22 жовтня 2016, 15:00
Для розведення зелені в домашніх умовах підійде як ґрунт, так і гідропоніка

Для отримання пір'я цибулі підходять ящики, горщики, міні-парники і касети для розсади.

Зелені культури – чудові пряні приправи, без яких важко уявити супи і салати. І звичайно ж найкраще, якщо зелень не сушена чи морожена, а саме свіжа. У таких травах найкраще зберігаються біологічно активні речовини і вітаміни. Але де їх взяти в холоди? Можна, звичайно, купувати зелень на ринку і в супермаркеті (хоча не завжди буде впевненість, що вона вирощувалася правильно, без зайвих хімічних добавок) або завести власну зимову теплицю. На жаль, обидва ці рішення досить дороги. Але вихід є і для тих, хто не може дозволити собі теплицю, що обігрівається: можна висадити зелень просто на підвіконні. Про зимове вирощування вітамінів в кімнатних умовах розповіли кандидат сільськогосподарських наук, доцент Національного Агроекологічного Університету Світлана Матковська та досвідчений городник Неллі Лапінус.

ТРОХИ ТЕОРІЇ

Реклама

Багато рослин виробили систему продовження роду, при якій накопичують в різних органах (зазвичай підземних) поживні речовини – цукри, білки, крохмаль. Навесні ці запаси використовуються для старту, розвитку і цвітіння. Ця особливість використовується при вигонці. Вигонка – отримання зелених частин рослин в зимовий період за рахунок запасів речовин, накопичених в кореневищах, цибулинах тощо. Щоб вчасно отримати зелень, заготовити рослини потрібно заздалегідь, до того, як промерзне ґрунт. Цибуля – традиційні культури, що використовуються для вигонки. Оскільки для формування пахучого листя цибулі потрібне світло, підготуйте місце на підвіконні, потіснивши кімнатні квіти.

ПОСАДКОВИЙ МАТЕРІАЛ: ВАЖЛИВІ СОРТИ І РОЗМІР

Традиційна ріпчаста цибуля – найцінніша зелена культура, джерело вітамінів, фітонцидів і стимулятор імунітету, допомагає впоратися із зимовими застудами. Тому вона здавна була однією з основних культур для вигонки.

Реклама

Щоб отримати гарне пір'я, слід звернути увагу на сорти і розмір цибулин. На початку зими і восени для вигонки використовують дрібну сіянку, в січні-лютому – велику сіянку, а наприкінці лютого – в березні – великі цибулини. Є сенс використовувати багатогніздові сорти – Безсонівский, Спаський, Арзамаський, Погарський. Дуже добре підходить для отримання зелені цибуля-шалот, яку іноді називають кущівкою. Цибулини, відібрані для отримання зелені, зберігають при температурі трохи вище 0° С в сухому теплому приміщенні. При закладці цибулин на пророщування насамперед відбирають проростаючі і обрізають шийку цибулини "по плечики" – це прискорює вихід пера.

ПОСАДКА І ПОЛИВАННЯ. Для отримання пір'я цибулі підходять ящики, горщики або інші ємності, включаючи міні-парники і касети для розсади. При посадці в ящики на дно попередньо насипають ґрунтосуміш шаром в 3-5 см, потім цибулини укладають максимально щільно одна до одної, іноді навіть в кілька шарів. Такий спосіб укладання називається мостовим – цибулею як би вистилають поверхню ящика. Поливають овоч раз на 3-4 дня. Перших 10 днів цибулини можна тримати в темряві при температурі 18-20° С, потім їх виносять на світло. Для вигонки найкраще підходить температура в 20-22° С. При перегрів до 25-27° С пір'я відростає на 15-17 день, але стає крихким і недостатньо соковитим. При 15-17° С урожай отримують на 25-27 день, а при температурі в 11-12° С – на 40-й. При цьому смак вирощеної в прохолодних умовах цибулі набагато кращий, ніж при "спеці". Її пір'я соковите і хрустке, і довго не в'яне. При зниженні температури нижче 10° С цибуля припиняє зростання, але повністю зберігає життєздатність, навіть якщо температура падає до 3-4° С.

Цибулю поливають теплою водою, а через 1-2 поливи можна додати до води 1 г на літр карбаміду або інших азотних добрив. Така підгодівля значно збільшує кількість зелені, і особливо актуальна для дрібних цибулин. Добре стимулюють і рідкі органічні і органо-мінеральні добрива. Як ґрунт можна використовувати торф, ґрунт для розсади, заготовлену заздалегідь садовий ґрунт.

Реклама

ЦИБУЛЕВА ЕКЗОТИКА

Є ще кілька видів цибулі, які придатні для вигонки: батун, шніт, слизун, багатоярусна і запашна цибуля. Досвідом вигонки такої цибулі поділилася Неллі Лапінус. Ці рослини не утворюють цибулин, але, розростаючись, формують багаторічну дернину. Саме її і використовують для вигонки. До початку промерзання ґрунту шматки такої дернини викопують, укладають в ящики на шар ґрунту або компосту і поміщають до підвалу або іншого прохолодного місця. За 2-3 тижні до отримання зелені ящики виносять до приміщення з температурою в 10-15° С і засипають шаром компосту або субстрату для розсади завтовшки в 8-10 см. Світло буде потрібне цибулі тільки після появи перших паростків. Пам'ятайте, що багаторічна цибуля погано переносить високі температури і низьку вологість, характерні для квартир взимку, тому ящик потрібно регулярно поливати, а пір'я – обприскувати. Рослини чудово реагують на 1-2-кратну підгодівлю карбамідом або комплексними добривами з великою часткою азоту відразу після зрізань. Крім цього, до ящика періодично підсипають торф або компост, підсапуючи та відбілюючи хибні стебла цибулі.