Калину для більшої користі радять не варити, а перетерти з медом
За прогнозами лікарів, ця зима буде непростою. Крім пандемії COVID-19, нас підстерігають щорічні ГРВІ та грип. Медики радять зміцнювати імунітет. Але не обов'язково скуповувати всю аптеку – достатньо однієї вітамінної бомби – калини. Спеціаліст з правильного харчування Марія Федоренко розповіла на шоу "Ранок з Україною" на телеканалі "Україна" про всі цілющі властивості цієї ягоди і навіть поділилися унікальним рецептом, завдяки якому калина сподобається всім.
Якими корисними властивостями володіє калина
Сезон калини відкритий. У ній мінімум калорій і дуже багато вітамінів! А саме: вітамін С, який зміцнює імунну систему, вітамін B2, який добре впливає на зір, вітамін E – відомий своїми антиоксидантними властивостями, вітамін PP, який має судинорозширювальну дію, сприяє загоєнню ран і вітамін K, який забезпечує здоров'я кісток.
А ще калина містить мікро- та макроелементи: магній, мідь, залізо, цинк і марганець. Більш того, в калині міститься втричі більше заліза, ніж в яблуках і шипшині.
Наскільки корисна калина – дивіться відео:
"Використання калини збільшує кількість червоних кров'яних тілець, тому її рекомендується вживати при анеміях. А також при серцево-судинних захворюваннях, при захворюваннях кишечника, ГРВІ та застуди", – пояснює фахівець з правильного харчування.
Як приготувати калиновий мед: рецепт
Через терпкий смак і різкий аромат калину люблять не всі. Однак є унікальний рецепт калинового меду, який точно сподобається навіть великим вередунам. Перевага такого рецепта в тому, що калина втрачає свій неприємний смак і аромат, а такий мед може зберігатися роками, не пліснявіти. А ще його дуже просто готувати.
"Для цього рецепта потрібні мед і калина. Вони залишать всі свої корисні мікроелементи в цьому продукті, а вживати його дуже смачно, – зазначає фуд-блогер і кухар Юлія Пандик. – Треба добре помити і відокремити ягідки від суцвіття, після чого слід перетерти плоди, щоб відокремився сік. Коли ягоди готові, їх треба змішати з медом. Зробити парову баню і змішати мед з калиновим пюре, заварити, але не доводити до кипіння".
Коли потрібно збирати калину
Ще один лайфхак! Калина солодшає після перших морозів. Тому краще не обривати ягоди зараз, а трохи почекати. Або десь на тиждень помістіть ягоди в морозильну камеру. І пам'ятайте – дуже багато калини вживати не можна.
"Особливо якщо є захворювання нирок або суглобів – подагра. Адже при вживанні великої кількості цього продукту можуть бути проблеми з тиском або з нирками. Тому що калина має сильний сечогінний ефект", – зазначила фахівець з правильного харчування.
Корисною калина залишається, коли не піддається дуже довгій термічній обробці. Тому дієтологи не радять купувати джеми і варення з ягоди. Всі вітаміни з неї випаровуються. Фахівці радять заварювати калину з чаєм, робити з неї морс або мед – тоді корисні властивості точно збережуться.
Раніше ми з'ясували, якими властивостями володіє найкорисніший горіх в Україні.