В Україні активно продають підроблений мед: як вибрати справжній продукт

30 січня 2017, 12:37
Пасічники радять дивитися на ветеринарний паспорт і не боятися цукрованого меду

Підроблений мед облаштувався на українських прилавках. Фальшивки продають і на базарах, і в великих супермаркетах. "События" з'ясували, як розпізнати, де мед справжній, а де – "липовий".

Юрій Овдієнко займається бджільництвом 37 років. З одного вулика він отримує до 100 кілограмів меду щорічно. Пасічник попереджає, що на око або на смак визначити натуральність меду неможливо. Тільки в лабораторії.

Реклама

"Ветеринарний паспорт. Без нього не можна продавати мед на ринку – тільки за ветеринарним паспортом. Спочатку треба здати бджіл на аналізи, потім мед здається", – говорив Овдієнко.

Мед, який розшаровується в банцы, бджолярі називають незрілим. Він їстівний, але поступається зрілому меду за користю. Такий мед довго не зберігається і може заграти. Зрілий мед, розповідають пасічники, не тече з ложки, як вода, а повільно лягає.

Крім того, раніше зрілість меду перевіряли хімічним олівцем, а зараз придумали спеціальний прилад – рефрактометр. "Зрілим мед вважається, якщо у нього вологість – 21%", – відзначає Овдієнко.

Реклама

Спростовує пасічник і усталені стереотипи щодо зберігання меду.

"У меді знаходяться біологічно активні речовини – це ферменти, вітаміни. При нижчій температурі процес їх розпаду сповільнюється, вони довше зберігаються. Тому правильне место для зберігання меду – це холодильник! До 10 градусів", – радить пасічник.

До речі, кристалічний мед не є сурогатом, каже Овдієнко. Якщо мед зацукрувався, швидше за все, він містить велику кількість квіткового пилку.

Реклама

Ще одна порада від бджоляра з досвідом – не купувати продукт у трилітрових банках. Там під верхнім шаром меду буває звичайний цукровий сироп.