Вчені з'ясували, чому кава по-різному впливає на людей

26 жовтня 2016, 14:12
Швидкість метаболізму кофеїну залежить від варіантів генів, що регулюють рівень хімічних сполук в крові

Реакція людини на каву залежить не тільки від обсягу випитого напою. Фото: pixabay.com

Вчені зі школи медицини Фейнберг Північно-Західного університету (США) з'ясували, що кава впливає на людей на генетичному рівні.

Звіт про роботу опублікований в науковому журналі Human Molecular Genetics. Чому одні люди після чашки кави не можуть заснути кілька годин, а інші спокійно засипають? Відповідь на це питання дало нове дослідження. У ньому взяли участь 10 тисяч волонтерів.

Реклама

Реакція людини на каву залежить не тільки від обсягу випитого напою. З'ясувалося, що варіанти генів, пов'язані з метаболізмом кофеїну, також пов'язані з метаболізмом глюкози і ліпідів.

Була знайдена зв'язок між генними варіаціями і хімічними сполуками, які з'являються в крові після вживання кави. У кожного вона індивідуальна. Швидкість метаболізму кофеїну залежить від варіантів генів, що регулюють рівень хімічних сполук в крові.

"Кожен з нас реагує на кофеїн по-різному, – каже доцент кафедри профілактичної медицини Північно-Західного університету Мерилін Корнеліс. – Ймовірно, ці відмінності виходять за рамки простої різниці в кількості спожитого кофеїну і полягають в генетичні особливості людини".