Вчені з'ясували, чому голодна людина стає злою

26 жовтня 2015, 23:51
Агресивність під час голоду є механізмом виживання

Вчені з'ясували, чому голодна людина стає злою. Фото: ilive.com.ua

Багато людей стикалися з необхідністю подолання гніву, коли довго залишалися голодними. Тепер вчені краще розуміють, чому ми відчуваємо це, і це знання може допомогти в лікуванні ожиріння і агресивності.

Для почуття злості, що виникає під час голоду, в англійській мові навіть є спеціальний термін hangry (від angry – "злий" і hungry – "голодний"), пише "Моя планета" з посиланням на Huffington Post.

Реклама

"Агресивність під час голоду є механізмом виживання", – говорить Аманда Саліс, доцент Боденського інституту ожиріння, харчування, тренувань і розладів харчування при Університеті Сіднея. Виявляється, що цей механізм генетично передається нам від наших далеких предків.

"Якби наші попередники ввічливо пропускали інших до їжі, вони, можливо, померли б з голоду, перш ніж змогли б передати свої гени наступному поколінню, – пише Аманда Саліс, яка займається вивченням природи голоду. – Таким чином, люди, які поводилися агресивно, коли були голодні, отримували перевагу для виживання, і ми несемо в собі їхні гени донині, незалежно від того, стикаємося ми з нестачею їжі чи з її достатком".

Отже, що відбувається в наших тілах, коли ми відчуваємо hangry? Характерні відчуття, як правило, виникають, коли наш мозок сприймає відсутність глюкози, що надходить з їжі, як погрозу життю. Це змушує організм трохи панікувати, підвищується рівень стресових гормонів і нейропептида Y, що підвищує рівень агресії.

Реклама

"Незважаючи на те що мозок займає лише близько 2% нашого тіла, він використовує від 20% до 30% калорій, які ми споживаємо, – говорить доктор Бред Бушмен, професор психології та комунікації в Університеті штату Огайо. – Для того щоб контролювати гнів, мозок потребує палива у вигляді глюкози. Голод є сигналом того, що мозку потрібно більше палива. Ось чому голодна людина – як правило, примхлива".

Дослідження Бреда Бушмена і його колег показало: наявність більш низького рівня глюкози в крові може призвести до того, що подружжя можуть бути більш сердитими і агресивними по відношенню один до одного. В умовах, коли діабет другого типу стає все більш поширеним по всьому світу, дослідження низького рівня глюкози як чинника агресивності стають дуже актуальними, вважає професор.

У свою чергу доцент Аманда Саліс вважає, що краще розуміння природи гніву під час голоду є ключем до підвищення якості лікування ожиріння.

Реклама

"Коли люди втрачають вагу, вони, як правило, відчувають більш високий рівень голодної злості, і це головна причина відмови від дієти і фізичних вправ", – говорить дослідник.

Вона вважає, що необхідні додаткові дослідження для розгадки таємниці того, як саме це почуття виникає в нашому мозку. Необхідно точно зрозуміти, які молекулярні механізми викликають голод і hangry і як можна ці явища нівелювати.