Вчені з'ясували, як вживання м'яса вплинуло на еволюцію людини

11 березня 2016, 12:39
Люди почали споживати м'ясо приблизно 2,6 млн років тому, а теплова обробка їжі з'явилася через 2 млн років

Вчені провели дослідження. Фото: instagram.com/rosfood.info

Розмір зубів людини і сила її укусу зменшилися через появу в раціоні м'яса, яке було оброблено за допомогою кам'яних знарядь праці.

За словами антропологів, еволюція роду Homo ще не до кінця вивчена, однак відомо, що мозок і тіло людини прямоходячої були більші, ніж у попередніх гомінідів, обсяг мозку поступово збільшувався, однак зуби ставали меншими, а жувальні м'язи – слабшими.

Реклама

При цьому в період раннього палеоліту Homo почали робити знаряддя праці, якими і допомагали собі використовувати м'ясо в їжу, пише gazeta.ru.

У той же час археологи і палеонтологи стверджують, що людина почала споживати м'ясо приблизно 2,6 млн років тому, а теплова обробка їжі з'явилася через 2 млн років.

До теперішнього часу вченим не вдавалося з'ясувати, як саме м'ясо і його обробка вплинули на модифікацію жувального апарату. Відомо, що австралопітеки споживали багато рослинної їжі, і це вимагало ретельного пережовування і великих витрат енергії на харчування.

Реклама

Для уточнення даних вчені провели експеримент, в ході якого дорослих людей годували стандартними порціями м'яса, а також бататом, морквою і буряком. При цьому продукти не обробляли взагалі, або обробляли трохи.

А пізніше за допомогою електроміографії – методу дослідження біоелектричних потенціалів, що виникають при порушенні м'язових волокон, – дослідники порівняли, скільки сили прикладали люди, щоб прожувати різні продукти.

Виявляється, що для споживання необробленого м'яса потрібно менше зусиль, ніж для пережовування коренеплодів. Але, це за умови, що м'ясна їжа складала третину раціону стародавньої людини, а для обробки м'яса і овочів люди використовували кам'яні знаряддя. Таким чином людині довелося б жувати на 17% рідше і докладати на 26% менше сили, підрахували вчені.

Реклама

Дослідження показало, що саме м'ясо і наявність знарядь праці, а не обробка їжі за допомогою вогню сприяли зменшенню обличчя і жувального апарату людини, що могло привести надалі до розвитку мовлення.