Вчені з'ясували, як мозок розрізняє запахи

8 липня 2016, 16:44
Кожна нюхова клітина містить тільки один вид рецептора, специфічний для конкретних молекул запаху

Нюх відіграє ключову роль в повсякденному житті. Фото: instagram.com/svershova

Вчені з Інституту імені Лейбніца і Центру молекулярної медицини Макса Делбріка виявили фізіологічні механізми, що дозволяють тваринам розрізняти схожі між собою запахи.

Дослідження було опубліковане в журналі Nature Communications, передає gazeta.ru.

Реклама

За даними вчених, нюх грає ключову роль в повсякденному житті: неприємні запахи, наприклад, попереджають про те, що їжа може бути зіпсована, а приємні аромати стимулюють слиновиділення і травлення. Нюх тісно пов'язане з вегетативною нервовою системою, яка також контролює емоції.

Мета дослідження полягала в тому, щоб з'ясувати, за рахунок яких механізмів можливо розрізняти схожі між собою аромати.

Виявляється, молекули, які присутні у ароматах, що вдихаються, потрапляють на рецептори на слизовій оболонці нюхової області. В результаті клітини посилають сигнали в нюхові цибулини, де вони обробляються в мітральних і пучкових клітинах, а потім відправляються в інші ділянки головного мозку у вигляді сигналів схожих на азбуку Морзе.

Реклама

Відзначається, що кожна нюхова клітина містить тільки один вид рецептора, специфічний для конкретних молекул запаху.

У своєму лабораторному тесті вчені використовували генетично змінених мишей, які диференціювали тільки  запахи, які сильно розрізняються, і не були здатні відрізняти схожі за своєю структурою молекули. Так, вони не розрізняли лимонний і скипидарний аромат.

З'ясувалося, що у таких мишей з'являлися інгібуючі сигнали, але вони не впливали на загальну здатність до нюху. При придушенні сигналів, що пригнічують, що діють на мітральні і пучкові клітини, нейрони перебували в більшій порушення, а код Морзе для різних запахів порушувався. Таким чином, запахи з подібною хімічною природою стають ще більш схожими, а значить, важко помітними, відзначають вчені.