Вчені з'ясували, що навколишні звуки впливають на смак їжі та напоїв

20 квітня 2014, 06:30
Новий напрям в науці назвали "нейрогастрономія"

Смак алкоголю підсилюють скрипучі підлоги, а бекон, який шкворчить на сковороді - м'яса. Фото: kpoxa.info

Фахівці з харчування вже не раз проводили дослідження, присвячені тому, що сприйняття смакових якостей їжі залежить від багатьох сторонніх чинників. Вже повідомляли, що на смак їжі впливає колір посуду, а на смак напоїв може вплинути навколишня обстановка того, хто п'є, пише DELFI.ua

Так, з'ясувалося, що відчуття від смаку алкоголю підсилюють скрипучі підлоги, звук і аромат полін, що горять у каміні, і низькі звуки контрабаса. Виробники їжі і пиття тут же взялися за освоєння нового поля в гастрономічною науці. "Перед нами відкрилися нові горизонти. Тепер компанії, що виробляють алкогольні напої, повинні брати до уваги не тільки який їхній продукт на смак, але і, який, наприклад, на звук. Який простір для творчої фантазії!", – Радіє один з директорів компанії Diageo Нік Кін.

Реклама

Новий напрям в науці про харчування отримав назву "нейрогастрономія". Так його назвав професор Чарльз Спенс, який керує дослідницькою лабораторією в Оксфордському університеті. "Нейрогастрономія" заснована на тому факті, що все, що ми п'ємо або їмо, проходить через всі органи чуття. "Ми бачимо їжу, ми чуємо їжу, ми пробуємо їжу, і ми відчуваємо їжу. Всі органи почуттів працюють разом", – говорить професор.

Професор Спенс, наприклад, виявив, що він може змінити те, як відвідувачі знаменитого лондонського ресторану Блюменталя сприймають фірмове блюдо – морозиво з яєчнею і беконом. Під звуки курчат, які пищали й бекону, який шкворчить на сковороді, гості розсмакували в морозиві більше його яєчно-м'ясну складову, ніж молочну.