Вчені викрили виробників вина в обмані

4 січня 2016, 07:10
Найчастіше різниця між заявленою і реальною кількістю алкоголю зустрічається в іспанських і чилійських червоних винах

Багато виробників приховують дані про міцність вина.

Якщо , випивши напередодні ввечері пару келихів вина, вранці ви з подивом виявили симптоми повноцінного похмілля , не поспішайте займатися самодіагностикою і звинувачувати себе в алкоголізмі , пише "Вокруг света".

Можливо , з вами все в порядку, а кількість спожитого напередодні алкоголю була вище з вини його виробників, які навмисно " занижують ", на думку американських дослідників, градусність своєї продукції.

Згідно зі звітом спеціалізованого незалежного видання Journal of Wine Economics , група дослідників з університету Каліфорнії провела аналіз приблизно 100000 пляшок вина , вироблених у всіх куточках планети. Цей аналіз показав, що приблизно в 60 відсотках досліджених пляшок кількість алкоголю перевищує вказану на етикетці. На думку вчених, кількість неврахованого алкоголю ( насправді дуже скромна : 0,42 %) свідчить про те , що це не випадкова помилка , а результат усвідомлених дій виробників вина, які намагаються відповідати очікуванням споживачів , фактично вводячи їх в оману. Крім того, виробники намагаються таким чином "вписатися" в гранично допустимі норми вмісту алкоголю для різних типів вин і, звичайно ж , полегшити для себе податковий тягар (у більшості країн існує пряма залежність між міцністю алкоголю і розміром податкової ставки) – пише The Telegraph
 
За словами дослідників, найчастіше різниця між заявленою і реальною кількістю алкоголю зустрічається в іспанських і чилійських червоних винах , а також у чилійських і американських білих винах. До речі, в окремих випадках рівень алкоголю може в значній мірі перевищувати середню різницю в 0,42 % і викликати відчутні наслідки .