Вчені розкрили правду про шкоду і користь хліба

7 червня 2017, 02:15
Вчені встановили, що при вживанні в розумних порціях хліб не сильно впливає на стан мікрофлори кишечника

Вчені розкрили правду про шкоду і користь хліба. Фото: Сегодня

Ізраїльські фахівці відстежили вплив на здоров'я людини вживання в їжу білого і цільнозернового хліба. Відповідне дослідження опубліковане в журналі Cell Metabolism, коротко про нього повідомляє EurekAlert!

Вчені встановили, що при вживанні в розумних порціях хліб не сильно впливає на стан мікрофлори кишечника, проте все ж є індивідуальні чинники, які потрібно враховувати.

Реклама

В експерименті взяли участь 20 осіб, у кожного з яких до спостережень в середньому на хліб доводилося до десяти відсотків щодобової калорійності раціону. Учасників на два тижні попросили збільшити калорійність раціону, що припадає на хліб, в 2,5 рази. Половина учасників вживала білий хліб, інша частина – цільнозерновий. Протягом двох тижнів у людей проводилися, зокрема, заміри рівня глюкози і змісту необхідних для організму мінералів.

"Початковий висновок, всупереч нашим очікуванням – немає клінічно значущих відмінностей між ефектами від вживання цих двох видів хліба за допомогою одного з параметрів, які ми вимірювали", – сказав співавтор дослідження Еран Сігал.

Однак даний висновок, як відзначають вчені, отриманий в результаті загального усереднення результатів експериментів по всіх учасниках. Якщо ж розглядати кожну конкретну людину окремо, то відмінності у впливі дієт все ж можна відстежити. Виявилося, що приблизно половина з тих, хто вживав цільнозерновий хліб, і така ж кількість тих, хто вживав білий хліб, демонстрували незначне погіршення стану організму. Це означає, що їм найкраще вживати інший тип продукту.

Реклама

Фахівці пов'язують це з характером глікемічної реакції організму на хліб, а також відмінністю в живильній цінності і вмістом клітковини в різних типах продуктів. Вчені сходяться на думці, що давати одні й ті ж усереднені рекомендації по вибору хліба відразу всім людям не має сенсу.