Вчені оголосили про настання голоду на Землі

21 червня 2016, 14:17
До цього лиха людство приведуть глобальне потепління, а також падіння врожайності

Фото: pixabay.com

Кліматологи британського університету Лідса попередили, що різке падіння врожайності кукурудзи, пов'язане з глобальним потеплінням, може спричинити продовольчу кризу в Африці до 2030 року і привести до всесвітнього дефіциту їжі.

"Ми простежили за тим, як температура повітря і грунту впливає на тривалість періоду зростання кукурудзи. Виявилося, що підвищення температур веде до скорочення цього періоду, і відповідно, зменшення обсягів накопиченої біомаси", – сказав один з авторів дослідження Енді Чаллінор.

Реклама

Читайте також: Вчені попередили, що голод загрожує всій планеті

В ході дослідження вчені спробували з'ясувати, як зростання середньорічних температур і інші пов'язані з глобальним потеплінням фактори вплинуть на тривалість вегетативного періоду у злаків.

Кукурудза була обрана дослідниками в якості піддослідного злаку, тому що вона вважається однією з ключових сільськогосподарських культур світу. Особливо висока її популярність в країнах, що розвиваються Африки, де вона є головним злаком майже у всіх країнах нижче Сахари.

Реклама

Вчені розробили кліматичну модель, яка враховує вплив посух, нестачі води, надлишку тепла та інших факторів на життя злаків. З її допомогою вони змогли оцінити, як зміниться врожайність кукурудзи і терміни її плодоношення.

Розрахунки показали, що вже в найближчому майбутньому може настати критична ситуація з доступом до кукурудзи. Так, вже в 2018 році її врожайність в деяких африканських регіонах різко впаде, а до 2030 року сучасні сорти кукурудзи не зможуть нормально рости в більшості країн "чорного континенту".

На думку вчених, все це говорить про гостру необхідність вже зараз виводити нові сорти кукурудзи, пристосовані до нових умов клімату. Якщо цього не зробити, що в найближчі 30-40 років Землю очікує продовольча криза.