Вчені придумали, як позбутися від тяги до фастфуду

5 липня 2016, 10:43
У добровольців, які отримали пропіонат, області мозку, що відповідають за роботу системи винагороди, були менш активні

Вчені знайшли спосіб позбавитися від "фастфудової" залежності. Фото: instagram.com/nagomir.irina

Харчова добавка, ефір інулін-пропіонату, не тільки знижує тягу до шкідливої їжі, але і змушує їсти маленькими порціями.

Про це розповіли американські вчені, опублікувавши результати дослідження в журналі American Journal of Clinical Nutrition.

Реклама

Раніше вже було встановлено, що вживання в їжу інуліну (рослинного волокна, яке легко перетравлюється) збільшує вироблення в кишечнику пропіоната, що подає в мозок сигнал про насичення. При цьому ефір інулін-пропіонату збільшує вироблення пропионата в 2,5 разу.

Дослідники з Імперського коледжу Лондона на чолі з професором Гері Фростом провели експеримент на 20 добровольцях.

Таким чином, частина з них пили молочні коктейлі з новою добавкою, інші, які виступали як контрольна група, отримали звичайний інулін. Піддослідним демонстрували фото низько- і висококалорійних страв (салату, риби, шоколаду, тістечок), при цьому спостерігали за поведінкою їх мозку за допомогою МРТ.

Реклама

В результаті експерименту було виявлено, що у добровольців, які отримали пропіонат, області мозку, що відповідають за роботу системи винагороди, були менш активні, причому тільки при погляді на висококалорійну їжу.

На наступному етапі дослідження добровольців пригостили пастою з томатним соусом і запропонували з'їсти стільки, скільки захочеться. Учасники, які отримали ефір інулін-пропіонату, з'їли на 10% менше тих, хто отримав простий інулін.

Зазначається, що в попередніх дослідженнях Фрост вже зазначав, що люди, які одержували в їжу ефір інулін-пропіонату, менше набирають вагу, але не міг пояснити, чому. Тепер стало відомо, що добавка одночасно знижує активність ділянок мозку, що відповідають за отримання задоволення від їжі і зменшує кількість споживаної їжі.