Сир – це смачний і дуже корисний продукт. До його складу входять: лактоза, амінокислоти, білок, мінеральні речовини, жири та вітаміни. Крім цього, сир – чемпіон серед кисломолочних продуктів за вмістом кальцію. За рахунок жирності він покращує відтік жовчі, нормалізує роботу травної системи.
Дотримуючись сирної дієти, ви вводите в звичне меню основну страву із сиру, якою обідаєте, а снідаєте і вечеряєте як зазвичай. Природно, якщо ваша мета – скинути зайву вагу, ви обмежуєте вживання борошняних, жирних виробів і солодощів.
Пам'ятайте, що найкраще їсти сир і йогурт після 14:00. Перша половина дня, згідно із законами біоритмики, – це час активної роботи нирок – вони виводять з організму рідину з токсинами, а разом з нею і мінерали – зокрема, кальцій. Крім того, сам кофеїн має сечогінний ефект. Тому друга половина дня – найкращий час, щоб знову заповнити втрачене
Сирна дієта
1-день
Сир з шинкою і салатом
- 130 г дієтичного сиру, яблуко, 1 ч. ложка лимонного соку, 1 пучок салату (айсберг, рукола, лола-бьянко), 100 г нежирної шинки, сіль, мелений чорний перець.
Яблуко натираємо на крупній тертці і додаємо лимонний сік, щоб не потемніли. Салат дрібно нарізаємо, перемішуємо із сиром і яблуками. Викладаємо на тарілку разом з шинкою.
2-й день
Філе тріски з сиром
- 100 г дієтичного сиру, 2 свіжі огірки, 1 яйце, 3 ст. ложки дрібно нарізаної петрушки, філе тріски 100 г 150 г картоплі, кілька гілочок петрушки і часточок лимону для прикраси, сіль, мелений чорний перець.
Яйце відварюємо круто. Огірки дрібно нарізаємо і змішуємо із сиром, дрібно посіченим яйцем і петрушкою, солимо і перчимо.
Картопля миємо і запікаємо разом із шкіркою, і невеликою кількістю оливкової олії і солі.
Філе тріски необхідно посолити, поперчити, обкласти гілочками петрушки і приготувати на пару. Готову тріску скропити лимонним соком і разом з картоплею та сиром викласти на тарілки.
3-й день
Овочі з сиром
- 200 г капусти кольрабі, 100 г моркви, 100 г стручкової квасолі, 1 ч. ложка рослинної олії, 1 яйце, 100 г дієтичного сиру, 40 г сиру гауда, сіль, мелений чорний перець.
Кольрабі та моркву нарізати брусочками і відварити в підсоленій воді впродовж 9 хвилин, потім додайте стручкову квасолю і варіть ще 3 хвилини.
Потім відкиньте на друшляк і покладіть у форму для запікання, змащену олією.
Яєчні жовтки відокремте від білків і змішайте із сиром і тертим твердим сиром. Яєчні білки необхідно збити і додати в сирну масу. Посолити і поперчити.
Сирну масу викладіть на овочі і запікайте в попередньо розігрітій духовці при температурі 220°С, впродовж 12-15 хвилин.
4-й день
Сир з червоним солодким перцем
- 50 г твердого сиру, 100 г дієтичного сиру, 150 г червоного солодкого перцю, зелена і ріпчаста цибуля, кілька листя зеленого салату, сіль, мелений чорний перець.
Сир твердий натираємо і змішуємо із сиром, солимо, перчимо. Нарізаємо кубиками перець і зелену цибулю, 2 стебла залишаємо для прикраси, решту змішуємо із сиром. Ріпчасту цибулю нарізаємо кільцями. Викладаємо на листя салату сирну масу, посипаємо кільцями ріпчастої цибулі, солодким перцем і зеленою цибулею, які залишилися.
5-й день
Сир з полуницею і мюслі
- 200 г полуниці, 100 г дієтичного сиру, 1 ст. ложка лимонного соку, 50 г мюслі, щіпка ванільного цукру.
З полуниці зробіть пюре, змішайте його із сиром і лимонним соком, додайте ванільний цукор і мюслі
6-й день
Сирна запіканка з малиною
- 100 г дієтичного сиру, 2 яйця, 1 ст. ложка тертої лимонної цедри, 30 г манної крупи, 100 мл вишневого соку, 100 г малини (можна замороженої), 1 ст. ложка рослинної олії, 1 ст. ложка подрібнених фісташок, щіпка цукру.
Сир змішати з двома яєчними жовтками, лимонною цедрою, манною крупою і цукром. Після чого додаємо вишневий сік і малину. Яєчні білки збити і з'єднати із сирною масою. Форму змащуємо олією, викладаємо сирну масу і випікаємо в попередньо розігрітій духовці 15-20 хвилин при температурі 180° С.
7-й день
Сирний суп з огірками
- 150 г свіжих огірків, 100 г сиру, 150 мл кефіру, 2 ч. ложки лимонного соку, 2 ст. ложки тертої редьки, сіль, мелений чорний перець.
Огірки і редис натираємо на крупній тертці. Сир змішуємо з кефіром, половиною огірків і редиски. З цієї маси робимо пюре, додаємо лимонний сік, солимо, перчимо. У пюре додаємо решту огірків з редискою і терту редьку.
Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" розповідав про особливості дієти Дюкана. Ми також писали, як схуднути на японській дієті.
Дивіться сюжет про найабсурдніші дієти світу: