Піде – це національна турецька страва , яка схожа на піцу. Форма піде нагадує човник з м'ясним фаршем, але начинка дуже соковита через велику кількість у ній овочів: цибулі, зелені, помідорів.
Дивіться відео, як приготувати смачну піцу:
Іншим поширеним варіантом є піде із сиром і яйцем.
ПІДЕ з м'ясною начинкою
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
Для опари:
- 11 г сухих дріжджів
- 100 мл води
- 1 ст.л. борошна
Для тіста:
- 1 кг борошна
- 1 ст. л. без верху солі
- 550 мл води
- 2 ст. л. рослинної олії
- опара
Для начинки:
- 1 кг жирного яловичого фаршу
- 1 болгарський перець, запечений на грилі
- 1 помідор
- 1 ріпчаста цибуля
- 0,5-1 ч.л. чорного меленого перцю
- 1,5 – 2 ч. л. солі
- 1 ч. л. сушеної м'яти
- 3 ст. л. подрібнений свіжої кінзи
- 3 ст. л. подрібненої свіжої петрушки
- 1 ст. л. свіжої подрібненої м'яти
- 150 мл води
Для змазування:
- 1 яйце
- 70 г розтопленого вершкового масла
Спосіб приготування:
- Зробити опару: в мисці дріжджі залити теплою водою, розмішати до розчинення, додати 1 ст. л. борошна, розмішати, залишити на 10-15 хвилин для брожженія.
- У чашку кухонної машини з насадкою "гак" всипати 1 кг борошна, сіль, влити теплу воду, рослинну олію, дріжджову опару. Замісити тісто. Тісто має бути не липким і м'яким. Прикрити кришкою або вологою серветкою і прибрати в тепле місце для підйому на 1,5 години.
- Поки підходить тісто, приготуйте начинку.
- До чашку покладіть яловичий фарш, дрібно нарізані помідор, ріпчасту цибулю й запеченій перець без шкірки, посолити, поперчити, додати зелень. Ретельно перемішати, поступово додаючи воду (вона додасть соковитість нашій начинці).
- Готове тісто розділити на 20 шматків. Шматочки розкачати в овальні коржики завдовжки приблизно 10 см. Рівномірно розподілити фарш по тісту, не доходячи до країв 1 см. Загнути краї тіста (1,5-2 см) на фарш, сформувавши піде у вигляді "човників".
- Піде перекласти на листи, застелені папером для випічки, змастити збитим яйцем, і поставити запікатися в розігріту до 230 °С духовку на 15-20 хвилин.
- Гарячі піде змастити розтопленим вершковим маслом і відразу ж подавати.
Як обрати фарш для ПІДЕ
- Консистенція фаршу не маєбути пастообразною. В іншому випадку його зробили із зіпсованого м'яса, яке вже встигло втратити пружну структуру волокон.
- Понюхайте фарш перед купівлею: він не повинен погано пахнути. Кислуватий і злегка металевий запах – теж табу.
- Звертайте увагу на колір фаршу. М'ясо не має бути завітряним.
- Якщо з фаршу виділяється волога – значить, до нього додали занадто багато води з метою заробити на вазі. Також рідина з'являється від того, що фарш заморожували.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати соковиті чебуреки на заварному тісті . "Сьогодні" також ділилися рецептом слойок із курячим м'ясом .