ТОП-7 головних помилок, які не варто робити, замовляючи кухню

4 грудня 2017, 06:49
Враховуємо виміри профі і закриті полиці

Планування. Класичний кухонний трикутник з мийкою у центрі - оптимальне рішення для господині. Фото: Anova

Вибір меблів для дому, як і їх заміна, часто починається з вибору кухні. Саме вона є інтер'єрною домінантою, яка запам'ятовується гостям і є головною гордістю господині. У 70% випадків люди не купують готову кухню, хоча вибір готових рішень сьогодні дуже великий, а створюють центральне "вогнище" вдома самостійно, на замовлення. Ретельно вибираючи стилістику і колір фасадів, розмір ящиків і полиць, розміщення розеток і побутової техніки, ми більше прислухаємося до своїх відчуттів, ніж до думки професіоналів. І лише в процесі експлуатації стає зрозумілим: тут не врахували, там не подумали, а тут можна було зробити краще...

Щоб уникнути найпоширеніших помилок при замовленні кухні, знати про них варто заздалегідь. Про те, як і чого робити не варто, нам розповіли фахівці – заступник директора напрямку "Кухонні меблі" компанії MERX Наталія Білозьорова і дизайнер студії buro 4 Анастасія Охримович.

Реклама
  • Помилка 1: сам собі замірник

Перш ніж замовити кухню, господар проповзе з рулеткою по всіх стінах і кутах, роблячи, на його погляд, правильні заміри, і з ними звертається до компанії-виробника меблів. Для професіоналів ("гаражник", який дорожить репутацією, або компанія з ім'ям) такі цифри не становлять важливості: виміри повинен виробляти професійний замірник, який знає нюанси виробництва. Різні припуски на багети і плінтуси, розташування поверхонь, доступ до розеток, товщина фасадів і стільниці – все промальовується на кресленнях до міліметра.

Крім того, враховувати необхідно і кривизну стіни, нерівність підлоги і ще масу нюансів. Тому не варто шукати серед знайомих замірника, архітектора або дизайнера, щоб заощадити, – переробка обійдеться дорожче. Зазвичай послуги замірника від виробника або включені до вартості кухні, або обійдуться від 200 до 400 грн.

  • Помилка 2: сам собі доставка і установка

Це виправдано, якщо ви купуєте тимчасову кухню з економсегменту за принципом "домашній конструктор". І то, будьте готові до недоукомплектованості дюбелями, гачками або петлями. Кухню на замовлення повинен привезти і встановити виробник. При перевезенні саме він відповідає за "подряпини", відколи тощо. При монтажі, особливо навісних секцій, які створюють велике навантаження на стіну, важливо правильно розрахувати кріплення. Адже в процесі складання можуть виявитися непередбачені обставини (додали розетку, не врахували освітлення, замінили покриття для підлоги і т.д), легко і швидко з якими впорається лише профі. А ось самого профі утримуйте: не розплачуйтеся повністю, поки кухня не буде на 100% зібрана. В іншому випадку "планку, яку я довезу", ви можете чекати все життя.

Реклама
  • Помилка 3: я тут трошки поміняв

Виробник, малюючи проект кухні, враховує розстановку техніки та розташування розеток, остаточно узгоджені. І якщо господар під час очікування замовлення згадує про ще одну життєво важливу розетку – то необхідно обов'язково сказати виробнику. Якщо ви знаходите техніку зі знижкою або отримуєте в подарунок посудомийну машину – все це повідомте виробнику ще на етапі виготовлення кухні, а не монтажу. Будь-які зміни, про які не знає виробник, можуть поміняти зовнішній вигляд і комфорт кухні. Наприклад, набір розеток на робочому "фартусі" і зовнішні дроти – найчастіша проблема.

  • Помилка 4: відкриті полиці vs шафки

Це ілюзія, що відкриті полиці візуально збільшать кухню. Предмети на увазі, якими б гарними вони не були, "з'їдають" простір. Навіть у найакуратнішої господині, якщо на полиці зберігається більше 4 баночок, а відкритих полиць 3-4, кухня здаватиметься меншою і заставленішою. Тому в дуже обґрунтованому тренді сьогодні – кухні з глухими фасадами верхньої і нижньої секцій: за закритими дверима трьох-п'яти шаф можна заховати більше, ніж на 5-7 відкритих полицях. Відкриті полиці прийнятні в барах, де відвідувач вибирає алкоголь. А кожна господиня і так знає, за який дверцятами у неї зберігається та чи інша спеція.

  • Помилка 5: робочий трикутник

Мийка в центрі, зліва від мийки – холодильник, праворуч – поверхня для варки. Для лівшів – навпаки. Дотримуючись цього принципу при замовленні кухні, ви уникнете помилки неправильного планування і заощадите енергію і нерви хазяйки. Принцип "трикутника" був сформульований в 40-х роках минулого століття в Університеті Архітектури, в штаті Іллінойс.

Реклама

Але ще раніше, в 20-х роках минулого століття, базові принципи його були закладені педантичними німцями, які намагалися заощадити сили і час при пересуванні господині кухнею. Плануючи трикутник, пам'ятайте: навіть у найкрихітнішій кухні за варильною поверхнею має бути невелика робоча стільниця.

  • Помилка 6: висота

Проектувальники кухонь планують розміщення ящиків і поверхонь, виходячи зі стандартів: робочі поверхні на висоті 85-90 см, верхні модулі – 45-60 см від робочої поверхні. Ці стандарти розроблені під господиню середнього зросту (165-170 см). Проектувати ж свою кухню потрібно, виходячи з індивідуального зросту господині. Для невисоких жінок висота робочої поверхні, а значить, і всього нижнього модуля, має бути нижче – 80 або 75 см. Відповідно, для високих – вище. Відштовхуючись від нижнього модуля, розраховуйте і верхній.

  • Помилка 7: шухлядки і дверцята

Навісні шафи по краях витяжки повинні відкриватися від витяжки, а не на неї: всередину потраплятиме менше гару. При кутовому плануванні не ставте поруч розпашні дверці з виступаючими ручками і висувні ящики в одному кутку: ящику заважатимуть дверцята, а дверцятам – ручка ящика. Ящики не повинні бути глибокими, краще – кілька широких, ніж кілька глибоких. Висунувши широкий ящик, можна побачити весь його вміст. У глибокому же утворюється кілька ярусів, і під вагою він згодом валиться, його важче висувати.

Дверцята. На полицях краще, ніж в висувних ящиках. Фото: Аnova

Як зменшити витрати

Відмовтеся від скляних вставок на користь глухих фасадів: на скло, його порізку і установку піде на 15-20% більше грошей, ніж на глухий фасад.

Замінивши кілька висувних ящиків на шафи з розпашними дверцями, ви заощадите на висувних механізмах до 10-15% порівняно з петлями відкривання для навісних дверцят шаф. Саме тому економкухні оснащені дверцятами, а не висувними ящиками.

Відмовившись від складних форм (овальних, круглих, з виступом) стільниць на користь простих прямих, ви заощадите до 15% вартості стільниці (матеріал і робота).

Модні доводчики зручні. Але якщо кожна копійка на рахунку, можна обійтися і без них, акуратно закриваючи ящики і полиці. Економія – до 20% на фурнітурі.

Фасади. Максимально закриті, на всю стіну – зручно і економно. Фото: Аnova

Нагадаємо, нещодавно ми писали про точковий ремонт і про те, як без особливих зусиль закрити огріхи інтер'єру.