ТОП-6 найбільш поширених міфів про їжу

3 червня 2018, 19:00
Не варто зміцнювати кістки молоком і відмовлятися від гострої їжі

Вибір. Чим більше різнобарвним буде вміст

Зараз на слуху безліч різних тверджень з приводу правильного харчування , і більшість людей сліпо вірять в них . Прочитавши в інтернеті або почувши від знайомих , що молоко зміцнює кістки , людина починає його пити мало не літрами – і починає страждати від здуття живота . Або , наприклад , дізнається , що краще їсти часто , починає так харчуватися – і набирає зайву вагу . " Сегодня" з'ясувала , в чому помиляються українці і які факти про правильне харчування пора перенести в категорію міфів .

МІФ №1: Всі дієти — зло

Нерідко можна зустріти твердження, що будь-які дієти шкідливі для здоров'я. Насправді це не так. Звичайно, існують виснажливі дієти для схуднення, які передбачають дуже жорсткі обмеження в їжі, – такі зроблять негативний вплив. Але іноді особливий режим харчування просто необхідний. Зокрема, в період відновлення після отруєння організм не готовий сприймати всю їжу. В цьому випадку меню з великою кількістю круп і винятком жирних продуктів піде на користь. Бувають також розвантажувальні дієти з метою очищення, коли з раціону прибирають м'ясо. Це тимчасове обмеження має позитивний ефект: оскільки їжа легка, органи травлення мають можливість "відпочити" і відновитися. Дієтами називають і цілі системи харчування. Наприклад, середземноморська – корисна і збалансована. В її основі – багато овочів і фруктів, морепродукти, бобові та оливкова олія. Такий асортимент знижує ймовірність розвитку багатьох захворювань.

Реклама

МІФ №2: Молоко зміцнює кістки

Думка, що молоко сприяє зміцненню зубів і кісток, виникла ще в Радянському Союзі. На перший погляд, все здається логічним, адже молочні продукти містять багато кальцію, а саме цей мікроелемент впливає на здоров'я кісткової системи. Однак останні дослідження доводять, що молоко не найкраще джерело кальцію. У цьому напої мікроелемент знаходиться в такій формі, яка складно засвоюється. Більш того, щоб провести залуження і нейтралізацію молочної кислоти, організму доводиться ще й витратити свої запаси кальцію! Тому немає сенсу налягати на молочку з надією, що це вбереже від переломів.

МІФ №3: Гостра їжа шкодить ШКТ

Якщо ви завжди уникаєте пряних страв, то чините шлунково-кишковому тракту не найкращу послугу. У міру гостра їжа, навпаки, корисна! Пікантні приправи, наприклад червоний перець чилі, добре загоюють ранки на слизовій шлунка, оскільки місцево підсилюють кровообіг. Також гострі продукти і пряні спеції надають антипаразитарний і протигрибковий ефект, покращують склад мікрофлори кишечника. Найголовніше – не поєднувати гостре з жирною їжею, щоб не перевантажити ШКТ, не вживати такі приправи при виразковій хворобі шлунка і знати міру.

МІФ №4: Їсти потрібно мало, але часто

Напевно ви не раз чули рекомендацію їсти маленькими порціями якомога частіше (5-6 разів на день). Такий підхід до харчування нібито покращує обмін речовин, знижує апетит і навіть допомагає скинути зайві кілограми. Однак на сьогоднішній день дієтологи не згодні з цією думкою. Харчуватися таким чином потрібно тільки тим людям, у яких є проблеми з шлунково-кишковим трактом. Наприклад, при холециститі, гастриті, панкреатиті в стадії загострення. А ось якщо людина відносно здорова, треба все-таки їсти тричі на день (сніданок, обід, вечеря) і обов'язково вживати в перервах достатню кількість рідини – не менше 1,5-2 літрів чистої негазованої води в день.

МІФ №5: Кокосова олія – найкраща

Деякі джерела свідчать, що кокосова олія краще будь-яких інших олій, оскільки вона містить до 90% насичених жирів. Це дійсно правда, але вживати її потрібно з особливою обережністю. Наприклад, для термообробки (в тому числі для смаження) це відмінний варіант. Оскільки насичені жири під час смаження перетворюються на канцерогенні. Але додавати кокосов олію в салати та інші готові страви не рекомендується. Велика кількість насичених жирів може навіть нашкодити вашому організму. В цьому випадку краще віддайте перевагу корисним оліям з ненасиченими жирами, що містять омега-3, – наприклад, льняній, конопляній, оливковій.

Реклама

МІФ №6: Коричневий рис — суперкорисний

Багато хто вважає , що коричневий рис , на відміну від білого , містить масу корисних речовин . Звичайно , він дійсно корисніше білого . Але наситити організм вітамінами , мікроелементами і живильними речовинами йому не під силу . По-перше , коли ми вимочуємо рис перед приготуванням , то разом з крохмалем вимивається частина вітамінів . По- друге , при термообробці вони гинуть . Тому коричневий рис добре працює тільки як сорбент для організму , очищаючи його від шлаків і токсинів .