Іспанія навчить, як треба їсти по-новому: 5 нових стартапів у харчових технологіях

5 листопада 2020, 10:53
Упаковка з рослинних волокон, знешкоджений жир, яловичина із сої, диво-принтер і "етична кава" – це вже називають продовольчою революцією

Навіщо стояти на місці в епоху нанотехнологій і дефіциту на їжу, який зростає? – подумали іспанці й зробили прорив у харчовій промисловості. Вони пропонують загортати їжу в перероблене листя салату, додавати в їжу "знешкоджений жир" і вже дуже задоволені яловичиною із сої. А ще – заощаджують робочий час кухарів і підтримують бідних фермерів. Дізнаємося круті приклади стартапів для тих, хто піклується про екологію і здоров'я.

Харчові відходи стали упаковкою

Реклама

Іспанія, місто Сарагоса. Тут створена і успішно працює технологія виробництва упаковки від стартапу Feltwood. Сировина – сільськогосподарські та овочеві відходи. Кінцевий продукт – матеріал, зроблений на 100% з рослинного волокна. Це упаковка є екологічно чистою і значно скоротить споживання пластику. Екоупаковкою вже зацікавилися місцеві супермаркети. Там бачать їх в якості лотків для овочів і фруктів. Як стверджують автори стартапу, їхній матеріал можна використовувати у виготовленні меблів та іграшок.

Фото: Feltwood

Жир уже не жир

Максимально "знешкодити жир" і навіть придумати його новий вид – це вдалося стартапу Cubiq Foods. Мета компанії – розробки здоровіших продуктів харчування. Як результат – створений ними клітинний жир з високим вмістом кислот омега-3. Для вживання в їжу ці жири поки що не призначені, їх можна додавати в нанопродукти. Наприклад, у вирощене в лабораторії м'ясо. Щодо реальніших альтернатив, то в Cubiq Foods практично перетворили рідкі олії на тверду форму. Вони будуть доречні в вегетаріянських гамбургерах як альтернатива кокосовій олії з високим вмістом насичених жирів.

Реклама
Фото: Cubiq Foods

Псевдом'ясо

Проблема глобального дефіциту їжі в найближчому майбутньому може бути вирішена, принаймні цього прагнуть ву стартапі Heura. Компанія робить яловичину і куряче м'ясо із сої. Було підраховано: щоб отримати 1 кг яловичини знадобиться 20 кг корму, а в Heura для цього потрібно лише пів кілограма сої. До речі, соєве м'ясо пройшло дегустацію, і багато хто так і не зрозуміли, справжнє вони куштували м'ясо, або підроблене. Зараз соєву курку можна купити в семи країнах Європи і Азії.

Фото: Heura

Шляхетність і кава

Реклама

Об'єднати людей з меценатськими амбіціями в допомозі бідним фермерам – головна мета компанії EthicHub. Автор і натхненник задуму іспано-мексиканець Хорі Армбрустер. Його проєкт полегшує доступ людей, які вирощують каву в Мексиці до європейських торговців. Фермери можуть скористатися грошима в покупці сушарок кави, які працюють на сонячних батареях, або оплатити працю робітників. Причому надається це все за мінімальними кредитними відсотками. Так EthicHub підтримує дрібне сільське господарство і прагне глобальнішої мети – скоротити кількість бідних на планеті.

Фото: EthicHub

Друкуємо їжу

Компанія Natural Machines за вісім років свого існування вирвалася в лідери 3D-друку продуктів харчування. Кухарі просто вибирають малюнок або форму на принтері і додають до п'яти інгредієнтів. Далі – справа за диво-машиною Foodini. Вона проштовхує інгредієнти через капсулу і "друкує" її за заданою програмою. Найбільший попит принтер має серед кондитерів, так ті економлять час на прикраси для тортів і тістечок. Виробники також рекомендують свої принтери і для домашнього використання. Правда, коштує він 4 тис євро.

Фото: Принтери Foodini

Іспанія – одна з найактивніших країн у боротьбі за екологію і здоров'я громадян. Уже з 2021 року уряд заборонить продаж одноразового посуду та трубочок для коктейлів, а до 2013-го планується скоротити виробництво пластику на 70%. У країні активно заохочується переробка відходів і поліпшення якості продуктів харчування за допомогою підтримки цільових стартапів.

А тут знайдете класичний рецепт тістечка "Картопля", правда, готувати його потрібно самостійно, без 3D-принтера, і ще – 6 простих кроків до правильного харчування.