ТОП-5 небезпечних продуктів в літню спеку

21 липня 2016, 16:11
Експерти рекомендують відмовитися від готових страв в закладах загального харчування і віддати перевагу домашнім свіжоприготованим стравам

Будьте обережні з морозивом. Фото: instagram.com/malavita_black

У програмі "Ранок з Україною" з ведучими Сергієм Зеніним і Світланою Катренко на каналі "Україна" журналісти з'ясували, що небезпечно вживати в літню спеку.

Експерти допомогли скласти рейтинг продуктів, від яких варто відмовитися в літню спеку.

Реклама

Лідером рейтингу стали пиріжки з сиром і ягодами в целофанових пакетах, а також вареники з солодкою начинкою, які пропонують в закладах громадського харчування. За словами дієтолога Олега Швеця, таке вуглеводне середовище як тісто і сир є ідеальною для розмноження небезпечних бактерій: сальмонели, норо- і ентеровірусів.

Не менш небезпечно в спеку пити звичні для українців компоти і напої власного приготування з додаванням в них цукру.

"Це фантастичне середовище для розвитку різних небезпечних для здоров'я мікроорганізмів, особливо, коли в них є цукор. Якщо в компот, приготований ввечері, потрапить золотистий стафілокок, то до ранку кількість цих бактерій збільшиться в геометричній прогресії", – каже головний епідеміолог Києва Михайло Росада.

Реклама

Третє місце в списку небезпечних літніх продуктів зайняли дині і кавуни, які продавці на ринку пропонують купити в розрізаному вигляді. За словами експерта в агарному секторі Олега Пендзина, половинки кавунів і динь, які лежать на прилавку під відкритим небом, є ідеальним середовищем розмноження небезпечних для здоров'я людини бактерій.

"Ні в якому разі не просіть продавця порізати кавун, коли ви його купуєте. Ніж обов'язково перенесе бактерії з брудної поверхні ягоди всередину", – розповів Олег Пендзина.

Варто побоюватися вживання в літню спеку і такої популярної страви як окрошка, яка не проходить термічну обробку і є сприятливим середовищем для розмноження бактерій.

Реклама

П'яте місце в рейтингу несподівано зайняло морозиво. Якщо упаковка цього солодкого десерту пошкоджена або сама форма морозива деформована, це означає, що воно тануло, і в ньому могли утворитися несприятливі бактерії. Особливо небезпечно купувати морозиво на вагу, коли неможливо вгадати санітарний стан боксів, в якому зберігають ласощі.

Експерти рекомендують в літню спеку відмовитися від готових страв в закладах громадського харчування і віддати перевагу домашнім свіжоприготовленим стравам. Тоді навіть найнебезпечніші продукти і напої не принесуть шкоди здоров'ю.

Дивіться програму "Ранок з Україною" по буднях в ефірі каналу "Україна" о 7:15.