ТОП-10 низькокалорійних фруктів і ягід

2 липня 2018, 16:52
Їх чимало, і лідирують у списку цитрусові

Малина, полуниця і ківі містять мінімум калорій. Фото: pixabay.com

З наближенням літа ринкові прилавки рясніють достатком найрізноманітніших фруктів. Чи знаєте ви, які з них найбільш безпечні для вашої талії?

Персик

Реклама
Персик корисний для травлення
Фото: pixabay.com

Калорійність: 40 ккал на 100 г

Персик є низькокалорійним дієтичним продуктом, при цьому дуже соковитим і смачним, чим і приваблює бажаючих схуднути. Нектарини, Брюньйон (гібрид персика і сливи), жовті, білі і виноградні персики – всі ці фрукти, що належать до одного сімейства розоцвітих, багаті необхідними мінеральними речовинами і мікроелементами (селеном, калієм і фосфором), нестача яких в своєму раціоні харчування так часто відчуває сучасна людина. Персики – натуральне джерело вітаміну С і В9 (фолієвої кислоти), часто додатково прийнятих у вигляді таблеток. Крім того, ці фрукти відмінно стимулюють діяльність шлунково-кишкового тракту.

Що можна приготувати з персиків?

Реклама

Щоб ваш десерт містив мінімум калорій, ви можете їх просто нарізати і додати у фруктовий салат або в баночку з знежиреним йогуртом. З персиків можна зробити сорбет, спекти фруктовий пиріг або прикрасити ними торт. У випічку постарайтеся покласти поменше цукру, або зовсім відмовтеся від нього, замінивши цукор цукрозамінником.

Малина

Малина багата на пектин /LS_TEXT]
Фото: pixabay.com

Калорійність: 38 ккал на 100 г

Реклама

Ніжні ягоди малини, червоні, рожеві, білі або жовті сорти, багаті вітамінами А і С і мінеральними речовинами (особливо калієм і магнієм). Малина, як і багато інших ягід, сприяє поліпшенню кровообігу і корисна при венозної недостатності, що призводить до відчуття тяжкості в ногах. Однак у людей з проблемами травлення і чутливим шлунком малина може викликати різні шлункові проблеми.

Якщо малину відразу ж не з'їсти або НЕ заморозити, вона може зберігатися в холодильнику не більше одного або двох днів.

Що можна зробити з малини?

Малина смачна як і сама по собі, так і у вигляді мусів, в молочних коктейлях або в різних фруктових коктейлях-пюре. Ви можете додати ці ароматні ягоди в йогурт або сир або навіть приготувати малиновий тірамісу. Намагайтеся замінювати цукор на низькокалорійний підсолоджувач або взагалі прибирайте його з рецепта.

Полуниця

Полуниця виводить токсини
Фото: pixabay.com

Калорійність: 35 ккал на 100 г

Всупереч поширеній думці, в полуниці міститься зовсім небагато калорій. Крім того, ця ягода має сечогінний ефект і сприяє виведенню токсинів з організму, що особливо актуально навесні. Майте на увазі, що у деяких людей полуниця викликає алергічну реакцію.

Що приготувати з полуниці?

Смак свіжих ягід полуниці стане чудовим доповненням до сиру, йогурту або рікотти (традиційний італійський молочний продукт з сироватки). У різних фруктових салатах полуниця добре поєднується з листям базиліка.

Червона смородина

Смородина багата антиоксидантами
Фото: pixabay.com

Калорійність: 33 ккал на 100 г


Червона смородина – одна з найбільш низькокалорійних ягід. Крім того, як і полуниця, і інші червоні ягоди, вона покращує кровообіг і стане відмінним союзником в боротьбі з симптомами "тяжкості" в ногах. Багата антиоксидантами, червона смородина уповільнює старіння клітин. Як ми бачимо, абсолютно неможливо не звернути увагу на таку корисну ягоду.

В якому вигляді найкраще вживати червону смородину?

Її можна їсти як саму по собі, так і у фруктовому салаті, із знежиреним сиром або навіть в якості приправи до м'яса. З червоної смородини можна приготувати різні освіжаючі напої. Тим же, хто не надто піклуватися про свою талії, можна порекомендувати ніжне порічкове желе.

Гуава

Гуава містить багато кальцію
Фото: pixabay.com

Калорійність: 33 ккал на 100 г


Крім низької калорійності, цей екзотичний фрукт містить майже в п'ять разів більше вітаміну С, ніж в апельсині, і досить багато кальцію. М'якоть білої або рожевої гуави містить велику кількість білка, як правило, добре переноситься кишечником.

З чим можна їсти гуаву?

Гуаву можна їсти як нарізавши на скибочки, так і додаючи в фруктові салати, і влітку, і взимку. Крім того, дуже смачні вишукані коктейлі з різних екзотичних фруктів.

Папайя

Папайя багата калієм /LS_TEXT]
Фото: pixabay.com

Калорійність: 33 ккал на 100 г

За своїм смаком м'якоть папайї нагадує диню, але при цьому містить менше калорій. У папайї більше вітаміну С, ніж у цитрусових, крім того, плоди папайї містять калій, кальцій і магній, що підвищують життєвий тонус, стимулюють імунну систему і запобігають серцево-судинні захворювання. Папайя поліпшує травлення, але може викликати алергічну реакцію.

Як правильно вживати папайю в їжу?

Папайю їдять в сирому вигляді, вичавлюють сік або використовують для приготування салату, заправляючи лимонним соком. Для використання в стравах, що піддаються тепловій обробці, плоди папайї необхідно порізати. Зелені плоди можуть використовуватися навіть в солоних стравах.

Кавун

Кавун чудово втамовує спрагу
Фото: pixabay.com

Калорійність: 30 ккал на 100 г

Кавун, без сумніву, сама літня ягода. Не занадто солодкий і низькокалорійний, у своїй м'якоті кавун містить близько 90% води. Тому він добре освіжає і втамовує спрагу. Кавун очищає організм від шлаків і має сечогінну дію; багатий калієм і містить вітаміни А, В і С.

Що можна приготувати з кавуна?

Кавун можна їсти цілими часточками, порізавши на шматочки, а можна приготувати освіжаючий напій або фруктовий салат.

Айва

Айва врятує від розладу кишечника
Фото: pixabay.com

Калорійність: 28 ккал на 100 г

Айва дуже схожа на яблуко або грушу, проте містить менше калорій. Високий вміст рослинних волокон захищає слизову оболонку кишечника і ефективно при розладі травлення.

Що приготувати з айви?

Айву завжди піддають термічній обробці і, на жаль, дуже часто додають багато цукру. Це збільшує її калорійність і зменшує вміст вітамінів. Якщо ви ретельно підраховуєте кількість калорій, що містяться в вашому раціоні, будьте обережні з цукром: постарайтеся тільки злегка підсолодити пироги або компот з айви або скористайтеся замінником цукру або медом.

З айви роблять желе і різні кондитерські вироби, звичайно, дуже поживні і калорійні, які добре поєднуються з твердими сирами. Але, на жаль, погано поєднуються з дієтою.

Лимон

Лимон багатий на вітамін С 
Фото: pixabay.com

Калорійність: 26 ккал на 100 г

Жовті або зелені лимони практично не містять калорій. Зате містять багато вітаміну С і антиоксидантів, які уповільнюють старіння клітин. Якщо ви збираєтеся використовувати цедру лимона, вибирайте екологічно чисті плоди. Після того, як ви розрізали лимон, постарайтеся якомога швидше використати його в їжу: при контакті з повітрям вітаміни швидко розпадаються.

Як можна використовувати лимон?

Щоб витягти з лимона максимальну користь, цей фрукт найкраще вживати в сирому вигляді. Сік лимона поліпшить смак ваших страв і салатів; з лимона можна приготувати сорбет, торт або цукерки.

Ревінь

До складу ревеню входять мікроелементи
Фото: pixabay.com

Калорійність: 15 ккал на 100 г

Згідно з ботанічною класифікацією стебло ревеню є овочем, але вживають його в їжу саме як фрукт. Завдяки рекордно низькому вмісту калорій ревінь впевнено займає лідируючу позицію в списку найбільш низькокалорійних фруктів.

Ревінь багатий мікроелементами (кальцієм, магнієм і калієм), а також вітамінами С і К; стимулює травлення і допомагає позбутися від болю в шлунку. Однак ця рослина має і послаблюючий ефект: вживаючи його вперше, будьте обережні.

Як готувати ревінь?

Найчастіше ревінь вживають в їжу у вареному або печеному вигляді, використовують для приготування пирогів або компотів, і часто з додаванням великої кількості цукру. Якщо ви хочете зменшити калорійність ваших страв, замініть цукор цукрозамінником.

Пам'ятайте, що фрукти – дуже корисна і низькокалорійна "здорова" їжа, особливо якщо їх вживають замість солодких десертів і цукерок. Однак при використанні цукру або жирів фрукти швидко втрачають своє дієтичне значення. 

Нагадаємо, раніше ми радили, як використовувати застарілі фрукти і овочі. Сайт "Сьогодні" також розповідав, які які фрукти потрібно обов'язково є з кісточками.

Дивіться відео, як зробити фрукти смачними і корисними: