Тагліт рекомендує: кошерна їжа в Україні

23 листопада 2018, 14:12
У різних містах України є заклади з кошерної кухнею, куди ви можете запросити своїх знайомих і друзів

Кошерна іжа

Ставлення до їжі в єврейській культурі особливе, і це дуже мудрий підхід. Його якнайкраще характеризує вираз: "Ми те, що ми їмо" – головний принцип всіх, хто хоче бути здоровим і повним енергії. Адже продукти, які ми вживаємо в їжу, впливають не тільки на наше фізичне самопочуття, а й на настрій.

Національна єврейська кухня належить до найдавніших кухонь світу. Вона славиться не тільки своїми приголомшливими рецептами, а й строгими правилами приготування їжі. Всі страви готуються за законами "кашрута", що в перекладі з івриту означає "придатний". Це стосується не тільки святкової, а і повсякденної їжі. Наприклад, заборонено змішувати молочну і м'ясну їжу, використовувати м'ясо хижих тварин і птахів. Але навіть дозволене м'ясо перед вживанням потрібно зробити кошерним – видалити кров і особливим чином обробити.

Страви єврейської кухні

 
Тому немає нічого дивного в тому, що середня тривалість життя в Ізраїлі – одна з найвищих в світі, як і відсоток тих, хто нею задоволений.

В Україні є заклади, які можуть похвалитися кошерною кухнею і куди ви можете запросити своїх знайомих євреїв.

"Mendi's" (Київ)

Ресторан "Mendi’s"

"Mendi's" – кошерний м'ясний ресторан, який вважається культовим не тільки серед київських євреїв, а і серед представників цієї нації з країн ближнього і далекого зарубіжжя. Він розташований в центрі, поруч з метро "Палац Спорту", і примикає до синагоги Бродського. Раніше тут розташовувався не менше знаковий заклад – "Кінг Давид".

У ресторані зібрані найкращі традиції і рецепти фірмових єврейських страв. Акцент в меню зроблений на частуванні з риби, включаючи традиційну "гефілте фіш". Нарівні з кухнею особлива увага приділяється атмосфері ресторану. Тут ви зможете відчути себе як вдома або як у гостях у старих друзів.

"Розмарин" (Одеса)

Ресторан "Розмарин"

Кошерний ресторан "Розмарин" розташований в старовинній будівлі історичного центру Одеси. Тут ви можете смачно поїсти, провести час і замовити улюблені страви із собою. На кухні постійно працюють представники синагоги, "машгехі", які стежать за тим, щоб дотримувалися принципи кашрута.

В меню ресторану представлені традиційні страви єврейської кухні, приготовані за старовинними рецептами: золотисті бульйони, фарширована риба і соуси, які підкреслюють смак кожного продукту.

Простота інтер'єру і меблів компенсується чудовою кухнею і колоритними відвідувачами. Кошерна їжа, до якої подають набір бейгл, приваблює безліч одеських євреїв і людей самих різних національностей. Якщо ви захочете заглянути сюди у вихідні, краще забронювати столик заздалегідь, оскільки заклад дуже популярний в Одесі.

"7:40" (Дніпро)

Ресторан "7:40"

Ресторанчик "7:40" розташований у центральній частині Дніпра, на перетині вулиць Патрожинського і Виконкомівської. Тут вам запропонують різноманітне, але корисне меню, яке не зашкодить шлунку. Євреї люблять поїсти смачно і ситно, при цьому більшість страв відрізняється простотою приготування. Не дивно, що єврейські страви припали до смаку представникам інших народів.

Слоган закладу каже сам за себе: "Час їсти рибу!". Закономірно, що фірмові страви тут – фарширована щука і короп. У меню ви знайдете м'ясо птиці, кошерну телятину, форшмак і відмінні солодощі.

"Kosher Organic" (Чернівці)

Сьогодні єврейська громада Чернівців нараховує близько 5 тисяч осіб, тому наявність тут кошерного ресторану – життєва необхідність. Тому відкриття "Kosher Organic" було лише питанням часу. Заклад розташований при Головній синагозі Буковини імені Ісраеля і Зельди Майберг.

Акцент в меню зроблений на традиційні єврейські страви і здорову їжу. Маіна, хумус, фалафель, форшмак, яблучний штрудель – це далеко не повний список позицій "Kosher Organic".

Про кошерність їжі в ресторані можна не турбуватися, оскільки за дотриманням кашрута тут стежить головний рабин Чернівецької області Менахем Мендл Гліцштейн.

Учасники програми Тагліт

Як бачите, в Україні є заклади з кошерної кухнею. Але погодьтеся, самий цимес – це продегустувати страви єврейської кухні безпосередньо в Ізраїлі.

І у вас може з'явитися така можливість вже цього літа, причому абсолютно безкоштовно. Освітній проект Тагліт дарує десятиденну поїздку в Ізраїль. Для участі в програмі є лише дві умови: вік від 18 до 26 років і наявність хоча б чверті єврейського коріння. Стати учасником поїздки можна зареєструвавшись за посиланням. Повірте, в Ізраїлі вас зачарує не тільки кухня.