Фахівці, яких більше немає

15 листопада 2014, 10:00
Чумаков згубила залізниця, а льодобоїв – холодильники

Чумацький шлях. З ранньої весни і до пізньої осені

Науково -технічний прогрес несе в наше життя стрімкі зміни у всіх сферах , в тому числі і в професійній. І в підсумку ремесло , яке ще років 50-100 тому було звичним , зараз сприймається як дивовижне і стає предметом досліджень та історичних розслідувань . Розібратися в минулому українських професій нам допомогли фахівці Національного музею історії України : провідний науковий співробітник відділу " Україна XIV – початку ХХ століть " , кандидат історичних наук Олена Попельницького і старший науковий співробітник Оксана Терещук .

МОГИЛЬНИКИ

Добувачі селітри (вони ж могильники ) з'явилися в XIV столітті , разом з першою вогнепальною зброєю , яка була потрібна бойовій і мілітаризованій Україні , а точніше – козакам . Однак , щоб " рушниці " стріляли , потрібен порох – багатокомпонентна речовина , до складу якого , крім іншого, входила і селітра .

НА ПОРОХОВІЙ МОГИЛІ . У ті часи в степах на півдні України було багато стародавніх поховань . Звичайно , ті могили виглядали зовсім інакше , ніж сучасні – ніяких хрестів і надгробків , одні кургани . Саме в них за сотні років шляхом природних хімічних реакцій і утворювалася селітра . Про те , як її виявили , історія замовчує , а от про те , як її добували , відомо . Так звані " селітреники " або " могильники " йшли в курганні степи і розбивали там табір . Могили розкопували , збагачену селітрою землю обробляли ( виварювали ) у величезних котлах і таким чином добували селітру . Звичайно , іноді крім вибухової речовини знаходили і куди більш цінне багатство – цінності скіфських царів , наприклад. Така вахта вважалася найбільш вдалою , але щасливчику знайденим добром доводилося ділитися з колегами , щоб не залишитися в розритому кургані в гордій самоті .

Реклама

ЧУМАКИ: ЗОЛОТІ РОГИ ВОЛІВ

Чумаки в Україні – це не просто професія , а цілий пласт історії. Як зараз складають пісні про далекобійників , так колись і про їхніх попередників – чумаках , складали билини і вірші . Правда , спочатку назва професії звучало як "люди " , потім – " солоннікі " , адже саме сіль була головним товаром , який перевозили з Криму в Україну . Втім , рибу , глиняні вироби , прикраси та заморські фрукти також часто везли Чумацький шлях . Звідки взялася назва чумак , достеменно невідомо . Одна з найцікавіших версій походження назви пов'язана з ... чумою . Зазвичай на картинах цю непрохану гостю зображували в чорних вбраннях , а чумаки теж воліли носити чорне : це допомагало маскувати плями від дьогтю , яким змазувалися кріплення і осі возів .

Праця чумацький був важким , однак і прибуток давав чималий , тому чумаки часто були людьми заможними . Доказом цього служить і той факт , що знамениті українські мільйонери та меценати Терещенки вийшли саме з чумацького середовища .

СПРАВА ЧЕСТІ. Оскільки робота далекобійників немислима без авто , так і чумака важко уявити без воза і вола. Готовий віз можна було купити , а можна було зробити на замовлення . Але особливою честю для чумака вважалося виготовити свій віз самому. Робили вони це , використовуючи ясень , дуб , граб та сосну – для кожної деталі застосовувалася окрема порода . Вози могли бути трьох різних розмірів . Того , який би зараз назвали XXXL , можна було занурити 1920 кг товарів , а в самий маленький – 960 кг .

ЯК ДИТИНА.Першою турботою чумака були воли : від них залежала вся робота. Купити їх треба було в кінці зими , щоб ранньою весною вже можна було вирушати в дорогу. Кожен чумак шукав рослих , могутніх волів , адже з їх допомогою не тільки перевозили тонни товарів , а й орали . Доглядали за волами , як за дітьми – і мили , і соломою терли , щоб шерсть була кучерявою . Рогу для блиску чистили склом , а ті , хто міг собі це дозволити , навіть золотили їх. На шию волам вішали дерев'яні дзвіночки. Зазвичай один віл служив близько п'яти років , а потім його міняли на молодого .

ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ.На сучасних дорогах чумаків , звичайно, вже не зустрінеш – до початку XX століття їх остаточно витіснили потяги . До слова , якби зараз була відкрита вакансія чумака , то не факт , що місце отримав би досвідчений далекобійник . Адже чумак не тільки знав дорогу , а й умів сам зробити і полагодити віз , поводитися з волом і зброєю ( по дорозі доводилося захищатися від розбійників ) , та ще й домовлятися з кримськими постачальниками .

КАТИ: ВІЧНО В МАСЦІ

Посада катів існувала ще за часів Стародавнього Єгипту . Були свої кати і на території нашої країни. Так , в XIV столітті багато українських міст отримали право на самоврядування – було введено Магдебурзьке право . З'явилися міські колегії , функцією яких , в тому числі , була і судова . Якщо члени колегії виносили смертний вирок , то запрошували ката , який і приводив його у виконання тим чи іншим способом : найчастіше відрубував голову , притому людям простого стану сокирою , а ось знатним панам – мечем. У кожному великому місті, на кшталт Львова чи Києва був свій кат, а дрібні міста не могли дозволити собі утримання такого фахівця , тому їх потреби обслуговував кат приїжджий .

ПРОФПРИДАТНІСТЬ. Прийнято думати , що роль катів виконували бездушні дикуни . Але це не так. М'яким характером кати не відрізнялися , але й попусту махати сокирою не любили.

Реклама

Всі вони були висококваліфікованими фахівцями , які точно знали , на яку точку опустити сокиру , щоб відрубати голову з першого разу , а також вміло використовували больові точки під час тортур ( нерідко катів залучали і для дізнання з пристрастю ) . Для такої роботи потрібні спеціальні знання з анатомії. Тому в кати йшли люди , які розбиралися у влаштуванні людини . Найскладнішим було виконувати вирок за інцест , оскільки в цьому випадку належало акуратно і грамотно вирізати ремені зі шкіри на спині людини. Зазвичай для виконання такої роботи запрошували досвідченого майстра.

ПОЗАНАТОВПОМ. Робота катів оплачувалася високо , але поваги в очах обивателя це не додавала . Тому й виходили кати на роботу завжди в масках , наступників шукали часто у своїй же родині або підбирали серед близьких і перевірених людей.

АЛЬПІНІСТИ З ЙОРШИКОМ

Скоро і сучасна дітвора зможе потриматися за гудзик на мундирі сажотруса і загадати бажання – представників цієї майже забутої професії сьогодні стає все більше. За словами київського сажотруса з 5-річним стажем Володимира Костенко , головний навик – вміння працювати на висоті , тому зазвичай чищенням труб займаються альпіністи . За старих часів для цієї роботи були потрібні худенькі і спритні чоловіки , бо їм доводилося буквально залазити в труби . Зараз фахівці користуються палицею зі сталевим йоржиком на кінці . Прямий димохід чиститься за годину , а ось якщо у труби багато вигинів , можна провозитися і півдня.

Реклама

ЛІХТАРНИКИ


В Україні до середини XVIII століття питанням освітлення вулиць в темний час доби влада себе не обтяжувала . А ось в 1781 році ( до приїзду в Київ цесаревича Павла Петровича ) всіх панів , які проживають на столичному Подолі , зобов'язали поставити біля будинку ліхтарі . Подільські багатії ліхтарі поставили , однак і після від'їзду государя їх не прибрали , а , навпаки , ввели ліхтарний моду . Тепер кожен заможний киянин вважав своїм обов'язком поставити біля своїх воріт пару гарних , майстерно зроблених ліхтарів . З часом ліхтарі стали невід'ємною частиною вулиць , а під їх обслуговування виділялися спеціальні люди , названі ліхтарниками . Починаючи з раннього вечора і до пізньої ночі ходили вони з драбиною , сулією освітлювального спирту ( суміш винного спирту зі скипидаром ) і сірниками, і дарували нічним перехожим світло. Щоправда , влітку і в дні повного місяця ліхтарники відпочивали . Зате решту часу кожен ліхтарник до ночі повинен був запалити близько 130 ліхтарів .

СПИРТ І ОЛІЯ. Звичайно , ліхтарники любили випити і не гидували тим самим освітлювальним спиртом , тому часом частина вулиць так і залишалася темною. Серед киян навіть ходив жарт , що найкраще горять ліхтарі перед будинком городового , а в кінці вулиці часом і зовсім не запалюються . Незабаром ліхтарі стали заправляти конопляною олієб ; ліхтарники стали менше пити , але ліхтарі не почали яскравіше горіти , бо частина олії ... йшла в кашу . Після цього були й газові ліхтарі , і гасові , але в підсумку перемогли електричні . Ось чому , починаючи з 1918 року , професія ліхтарника стала стрімко зникати .

ГУМОРИСТ НА ЛЬОДУ

Нізащо не здогадатися сучасної господині , яка достає пельмені з морозильника , яких праць і засобів коштувала б ця заморозка ще якихось сто років тому , коли ніхто не тільки не підозрював про існування холодильників , але й не уявляв , що заморожувати щось можна прямо в будинку.

СЛИЗЬКІ ЛЮДИ. Однією з найромантичніших професій , яку в минулому столітті витіснив прогрес , було ремесло льодобоя . Всю зиму вони з ранку і до ночі на річках , озерах і ставках кололи лід , який потім поміщали в спеціальні камери , де він " доживав " до літа і навіть осені . В теплу пору року в ці камери складали рибу і м'ясо , охолоджували в них напої і зберігали ліки . Криголамна справа була важкою , а найскладнішим пунктом у ній було знайти хороший чистий лід , оскільки в брудному продукти псувалися .

Без міцних напоїв на морозі ніхто не працював , і тому на місці збору льоду завжди було весело : місце роботи льодобоїв було легко впізнати по шаласу гучної компанії.

ЯК ЦЕ БУЛО. Завдяки допитливості київських журналістів , які працювали сто років тому , ми можемо дізнатися про деякі особливості роботи ледобоев . Так , один з київських очеркистов писав: " Замерз Дніпро і покрився товстою корою . Ближче до берега зупинився обоз . Там якісь люди час від часу піднімають вгору щось важке і б'ють їм об лід . Розбивши лід , льодобої виловлюють крижини довгими сачками і тягнуть баграми до саней . Важко завантажений обоз повільно рухається по набережній , піднімається по Володимирському спуску на Хрещатик і вливається в шум київських вулиць ". У столиці одне з найкрупніших льодосховищ розташовувалося на Печерську , в садибі генерала Вишневського , який поставляв в середині XVIII століття до двору вино з Угорщини.

ТЕЛЕФОНІСТКИ: ВІЧНИЙ ШУМ

60-річна жителька міста Бровари на Київщині Валентина Єременко влаштувалася на телефонну станцію відразу після школи і пропрацювала там 37 років. " Робота була хоч і важка , але дуже цікава , – згадує Валентина Іванівна . – Тоді ми працювали безпосередньо з абонентами через віконечко замовлень . З'єднували вручну : спочатку я додзвонювалася до телефоністки в іншому місті , а та вже – до абонента. І ось уявіть : сидиш в гарнітурі , а поруч – десять таких же , і всі кричать . Адже іноді доводилося дзвонити в глушину із жахливоим зв'язком . А буває , додзвонишся , а поговорити не виходить: нічого не чутно . Мій наречений в той час працював на Далекому Сході , так ми з ним тільки інтонації голосу один одного вловлювали . Хоча нам і того вистачало ".

ТАРИФИ.На телефонних станціях пропонували різні послуги: можна було замовити розмову на певну дату і час , знайти номер абонента за адресою або прізвищем , запросити до телефону певну людину ( таке практикувалося , якщо дзвонили в великі організації) . Все це додатково оплачувалося . "Не обходилося в нашій роботі і без браку , за який штрафували . Ним вважалися помилки в тарифікації ( наприклад , дзвінок в Америку коштував 12 рублів , а дівчина помилково писала менше або більше ) , грубість . І хитрість : телефоністка могла приписати собі кілька зайвих дзвінків . У кожної з нас був план – в середньому забезпечити 16 вихідних дзвінків на годину. За перевиконання плану давали премію , а от за недоробку – штраф " , – згадує Валентина .

НЕВИДИМІ ПОДРУГИ.Телефоністками , як правило , працювали жінки . За роки роботи з'являлися і подруги по ту сторону телефонного дроту . " Ми ніколи не бачилися , але в складних ситуаціях намагалися працювати саме зі своєю віртуальною знайомої , – посміхається Валентина Іванівна . – Наприклад , треба терміново додзвонитися до Білорусі. Так я вже кричу не " Мінськ , Мінськ ! " , А " Лідочко , з'єднай мене , будь ласка ". І якщо вже просить подружка , то я на плескач перетворюся , а прохання виконаю ".