Спаржа: все, що потрібно знати про головний овоч весни

21 березня 2018, 12:55
Основні види спаржі, корисні властивості і рецепти смачних страв

Сезон спаржі починається навесні Фото: freepik.com

Спаржа – досить новий продукт для нас, і багато хто ще не зміг належним чином оцінити її смакові якості. Правильно приготовлена спаржа володіє не тільки тонким і делікатним смаком, але і масою корисних властивостей.

Види спаржі

Реклама

Існують три різновиди спаржі: зелена, біла і фіолетова. Зелена спаржа найпоширеніша, так як урожай збирається цілий рік. Спаржа насправді це молоді пагони кущистої рослини. Ще древні римляни культивували цей овоч, але в основному в цілющих цілях і використовували насіння і кореневища рослини. Зелений різновид зростає на відкритому повітрі. В приготованому вигляді спаржа залишається соковитою і хрусткою.

Біла спаржа – це сезонний овоч, який збирається з середини березня по червень. Трудомісткість збору і короткий сезон позначається на більш високій ціні цього різновиду. Біла спаржа має більш ніжний смак, на відміну від зеленої. Вирощується ж вона в піщаних "горбках" при повній відсутності сонячного світла. Фіолетовий сорт найрідкісніший і має досить незвичайний, злегка гіркуватий смак. При готуванні фіолетовий колір втрачається, і спаржа стає зеленою.

Реклама

Користь спаржі

Спаржа, незалежно від сорту, багата цінними вітамінами (A, C, B1, B2 і Е) і мінералами (кальцій, фосфор, калій, мідь, магнію, залізо і цинк). Калієві солі і спаржева кислота активують роботу нирок, що полегшує виведення продуктів розпаду обміну речовин, цинк сприяє загоєнню ран і зміцненню сполучних тканин. Кальцій і фосфор корисні для будівництва кісткових тканин, а залізо і магній підвищують здатність кровотворення. Спаржа також відмінний дієтичний продукт (180ккал на 1кг) і сприяє виведенню шлаків з організму, оскільки містить багато баластних речовин. У поїданні спаржі є один делікатний момент: неприємний запах сечі – це результат посиленої роботи нирок, так як спаржа складається на 94% з води.

При виборі спаржі в магазині звертайте, перш за все, увагу на її свіжість. Зрізи пагонів повинні бути сухими і твердими, головки щільними. Нижню частину стебел білої спаржі потрібно чистити (найкраще ножем для чищення картоплі), у зеленій досить відрізати жорстку частину черешка (2-3см).

Реклама

Спаржа відмінно поєднується з різноманітними соусами, що робить блюдо справжнім делікатесом. Спаржу можна їсти холодною і гарячою, як основне блюдо і як гарнір, з неї виходять відмінні супи і муси. Це так само єдиний овоч, який з етикету можна їсти руками.

Рецепти зі спаржею

Пропонуємо вам на пробу кілька традиційних рецептів приготування спаржі:

Біла спаржа з лососем

  • 2 зв'язки білої спаржі (близько 24 штуки)
  • 8 тонких скибочок копченого лосося
  • 30 г масла
  • 40 г борошна
  • 0,5 л молока
  • 120 г тертого сиру Емменталь
  • Мускатний горіх
  • Сіль і перець

Відваріть спаржу в солоній воді (10-15 хвилин). Визначити готовність можна наступним чином: лезо ножа повинно легко розтинати спаржу без прикладання зусиль. Якщо спаржа вже підв'яла, покладіть у воду для варіння по столовій ложці цукру і соку лимона. Злийте воду і відкладіть спаржу. Порада: бульйон від варіння можна використовувати для приготування супу.

Розтопіть масло в невеликій каструльці, всипте борошно і перемішайте за допомогою віночка. Додайте молоко і мускат, постійно помішуючи. Посоліть і поперчіть. Після закипання соус повинен загуснути, зніміть з вогню і перемішайте з натертим сиром.

Загорніть в скибочки лосося по три спаржі і викладіть на вогнетривке блюдо, полийте соусом і запікайте в духовці в режимі гриля (якщо такого немає, то поставте термостат на максимум і включіть тільки верхній нагрів). Запікайте до золотистої скоринки на соусі.

Подавайте на підігрітих тарілках. Ідеально поєднується з відварною молодою картоплею і петрушкою. До спаржі добре підходить біле вино сорту мускат.

Варіант: замість лосося можна використовувати сирокопчену шинку (якщо дозволяють кошти, то пармську). Замість білої спаржі можна використовувати зелену, час варіння якої коротше на 3-4 хвилини.

Голландський соус до спаржі

Голландський соус – це класичний супровід спаржі, який можна використовувати і з іншими стравами (рибою, овочами).

  • 2 ст.л. лимонного соку
  • 4 ст.л. гарячої води
  • 3 великих яєчних жовтки
  • 100 г вершкового масла
  • 1/4 ч.л. кайенского перцю (чилі)
  • Сіль за смаком

У приготуванні соусу важливо мати всі продукти під рукою і стежити, щоб соус ні в якому разі не закипів. Підігрійте лимонний сік, розтопіть окремо масло. Вода повинна бути дуже гарячою, окріп.

Поставте каструльку для соусу на дуже повільний вогонь (краще використовувати водяну баню). Влийте жовтки і починайте збивати віночком, поки маса не почне густіти. Поступово вливайте окріп, не перестаючи збивати соус. Влийте підігрітий лимонний сік, зніміть з вогню і продовжуйте збивати. Тепер додаєте потроху розтоплене масло. Всипте перець і сіль і ще раз збийте.

Важливий момент: збивати потрібно в однаковому темпі і в одному напрямі, інакше соус може згорнутися. Якщо це все-таки сталося, додайте трішки холодної води і енергійно збийте соус.

Фламандський соус до спаржі

  • 4 варені яйця
  • 75 г вершкового масла
  • 1 пучок петрушки
  • Сіль і перець

Якщо ви не любитель стояти біля плити або просто немає часу, тобто більш простий варіант. Змішайте дрібно-нарубані яйця з розтопленим вершковим маслом і петрушкою. Посоліть і поперчіть. Соус готовий!

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, які продукти потрібно їсти навесні. Також ми повідомляли, які добавки допоможуть зробити вівсяну кашу не тільки смачною, але й корисною.

Дивіться відео, як вживати фрукти, щоб вони принесли користь організму: