Скільки коштує найдорожчий борщ у Києві? Ми скуштували з м'ясом страуса — репортаж

30 жовтня 2020, 12:53
Ми знайшли та спробували порцію борщу за 355 гривень – чим він відрізняється від класичного і до чого тут тренди

/ Фото: Сьогодні

Зовсім нещодавно тема борщу для українців стала номером один для обговорення. І лише ледачий не чув про його шанси потрапити до переліку культурної спадщини ЮНЕСКО. Це й спонукало дізнатися, чи популярний він у закладах Києва і де його оцінюють по максимуму.

Найдорожчий борщ знайшла у ресторані Avalon!

Реклама

Фото: Сьогодні / Фото: Сьогодні

Ціна його тут – 355 гривень за 320 грамів. Але не все так просто – це "поліпшена версія", родзинка якої – страусятина.

Здивовані? Так-так, телятиною чи свининою тут нікого не здивуєш. Бо відвідувачі ресторану (успішні бізнесмени та лідери думок) полюбляють ексклюзив.

Реклама

А тепер по порядку. Перші, хто зустрічає вас у закладі, – охорона та адміністратор.

Фото: Сьогодні / Фото: Сьогодні

З усмішкою провели до зали, але, звісно, після температурного скринінгу. Про безпеку тут дбають, і це плюс.

Реклама

Мені запропонували столик у першій залі. Він розрахований на курців.

/ Фото: Сьогодні

Хоча я й не курю, але розташувалась саме тут, бо інша зала була порожньою.

У меню, не вагаючись, одразу замовила борщ у паляниці з м'ясом страуса. Ось так його візуалізують.

Скріншот QR-меню / Фото: Сьогодні

Принесли замовлення за 15 хвилин, як і обіцяли. Респект! Схожість з фото у меню – 100%.

Фото: Сьогодні / Фото: Сьогодні

За 355 гривень я отримала повний комплект:

  • 320 грамів борщу;
  • два хлібці;
  • сметану;
  • сало;
  • підчеревину;
  • цибулю.

Український борщ / Фото: Сьогодні

Якщо коротко – ідеальний "обідній пакет" любителя української кухні. Але версії Pro, бо ви ж про страуса не забувайте! І, звісно, прайс. Це ж ексклюзив.

Тож яке м’ясо на смак, запитаєте ви? Цікаве і водночас знайоме, хоча я куштую страусятину вперше. Нагадує яловичину, але з ніжними нотками.

Шматочки виглядають ось так.

/ Фото: Сьогодні

У тарілці їх було 5 – на 30 грамів. Досить поживно як для м’яса, яке вважають дієтичним порівняно з телятиною.

До слова, цей борщ легкий і не відчувається великого відсотку жиру, як це часом буває.

Страусиний продукт привозять з ферми, що в Ясногородці. І коштує він 880 гривень за кілограм! Тому й одна порція борщу коштує тут вище середньої ціни, яка коливається в районі 150 гривень.

Страусина ферма в Ясногородці

Ще одна родзинка позиції – паляниця, у якій подають борщ. Чим вона виграє у звичайної тарілки?

Фото: Сьогодні / Фото: Сьогодні

Запашним ароматом. Він виникає внаслідок настоювання борщу у паляниці з запеченого хліба. Чи відчувається цей особливий запах? Однозначно! І хліба не хочеться, хоча його пропонують.

На цих двох моментах родзинки борщу за 355 гривень закінчуються. Бо сам він на смак – стандартний, готують за усім відомим рецептом.

Зауважу, цей ексклюзив для багатіїв у меню не так давно. І страуса ви навряд чи знайдете в інших закладах столиці. Тому бізнесмени за цим делікатесом спеціально приїжджають саме сюди.

"Борщ із страусом у нашому меню вже близько півтора року. Я додав цю родзинку задля того, щоб люди могли відчути нові гастрономічні настрої звичного борщу. І щоб порівняти класику та її інтерпретацію", — зазначив шеф-кухар Тарас Шевченко.

Шеф-кухар ресторану Avalon Тарас Шевченко / Фото: Сьогодні

До слова, у ресторані можна й скуштувати звичний борщ із пампушками. Ціна – 185 гривень. Але чи куштують ту типову позицію – інше питання.

Шеф-кухар відверто зізнався, що тренди таки беруть гору.

"Клієнти хочуть особливого – гастроновинок, тим самим бути в тренді. Від свинини ми взагалі відмовилися", – додав шеф.

Але й зауважив, що для їх VIP-сегменту важливо бачити знайомі страви з історією. Тому єдиним безпрограшним варіантом є інтерпретація "рідних" позицій.

Відео: Сьогодні

"Борщ зі страусом замовляють щодня близько 20 разів. І він популярніший серед клієнтів, ніж класичний. Тому взяти страусятину і додати борщу ексклюзиву було хорошою ідеєю", — зазначив Тарас Шевченко.

Вангую, що половина читачів сказали б: "Ці багатії зажралися". Але пропустимо цей момент.

Краще порахуймо. Орієнтовно на місяць замовляють 620 тарілок борщу з ексклюзивом. Ох, а скільки страусів йде на сотні порцій?! Вегани та вегетаріанці, вам краще не прораховувати цифру

Зауважу: ввечері заклад навіює атмосферу лайтової вечірки з коктейлями. Але тут відвідувачі самі обирають собі розваги.

/ Фото: Сьогодні

Одні сидять за напоями і курять кальяни, інші – за лептопами, друкують тексти. А у деяких гастроподорож, як у мене. Їсти було комфортно і затишно. Звісно, відчувається помпезність закладу та його бажання вирізнятися.

/ Фото: Сьогодні

Хоча воно є стриманим.

  • До речі, український борщ у "Пузатій хаті" коштує близько 25 гривень. Це майже вп'ятнадцятеро менше, ніж за порцію зі страусом! А борщовий набір на початку літа 2020 року в Україні коштував 48 гривень. Але я за свою порцію українського делікатесу заплатила значно більше, бо ексклюзив на те і ексклюзив.

Чи рекомендую я спробувати незвичний борщ зі страусом? Так. Чому? Хоча б для того, щоб порівняти з класичним борщем та спіймати свою українську гастроподорож.

Нагадаємо, раніше ми дізваналися, скільки коштують продукти у найдорожчому магазині Києва.