Швейцарський монах-богослов в Києві: Я знаю, як ваша красива країна зараз страждає

25 жовтня 2016, 18:45
Отець Гавриїл поспілкувався з ченцями Києво-Печерської лаври і зустрівся з віруючими

Отець Гавриїл. Фото: Центр інформації УПЦ

Київ відвідав відомий швейцарський богослов, патролог і духовний наставник схиархімандрит Гавриїл (Бунге). Біографія 76-річного старця справді унікальна.

У 22 роки отець Гавриїл став католицьким монахом ордену бенедиктинців, але у віці 70 років звернувся до православ'я.

Реклама

За його власним визнанням, навіть будучи католиком, отець Гавриїл відчував духовну приналежність до православної традиції.

Схиархімандрит Гавриїл відвідує Україну вперше. Де б він не з'являвся, його тут же оточує безліч віруючих, бажаючи отримати духовну пораду.

"Отцю Гавриїле, мені сняться сни, чи можуть вони бути віщими?" – підбігає з запитанням до старця чоловік в Києво-Печерській лаврі. "Сни бувають дуже різні, і найчастіше нам сниться те, що ми вже бачили, то, що ми згадуємо. Є сни від Бога, але вони бувають дуже рідко", – статечно відповідає старець, намагаючись кожному приділити увагу.

Реклама

У столиці отець Гавриїл поспілкувався з ченцями Києво-Печерської лаври, зустрівся з віруючими в галереї "Соборна" при кафедральному соборі Української Православної Церкви. Охочих поставити запитання відомому богослову зібрався повний зал. Старець відповів трьома мовами: французькою, німецькою та італійською.

Про що говорили на зустрічі і що отець Гавриїл розповів Центру інформації УПЦ ексклюзивно – в цьому матеріалі.

Про військовий конфлікт

Реклама

"Обидві сторони повинні шукати компроміс. Дуже добре людям було б згадати, що було в мирний час, перед війною. Я був в одному класі, де учні говорили і писали кожен на своїй мові: хтось російською, хтось українською, і це було нормально. Я ніколи такого не бачив. Наприклад, в Швейцарії таке уявити важко: у нас 4 офіційні мови, але не всі говорять на них. У вас дуже багата країна, у вас є абсолютно все, і земля, перш за все. Я дивлюся на вашу багату землю і впевнений, що ви повинні жити тільки в мирі і розвиватися. Все це повинно бути можливим. Я сподіваюся, що ви житимете в мирі".

Про розкол

"Найбільша проблема це поділ на частини, але не за вірою, а з особистих поглядів. Таких ситуацій в історії в різних країнах було безліч, перш за все – в Америці, коли розділялися за політичними, історичними мотивами. Але ясно, що це не те, чого хоче Господь. Ченці повинні більше працювати в цьому відношенні, і найбільша проблема тут – наші пристрасті. Всі повинні бути готові попросити одне в одного пробачення, поклонитися один одному. Перед Господом ми повинні будемо відповісти за кожне слово, навіть порожнє, а якщо це такі важливі питання, то буде запитано з нас набагато більше".

Про православ'я

"Перш ніж прийти до університету, будучи молодою людиною, я вже знав про справжнє чернецтво святих отців. Ці знання я почерпнув з таких книг як "Патерикон", "Добротолюбіє" і праці "Відверті розповіді мандрівника духовному своєму батькові". Завдяки читання цих основних текстів в моїй свідомості окреслився образ справжнього ченця, якого я ніколи не зустрічав у житті, оскільки в Кельні, де я народився, не було монастирів чорних ченців-бенедиктинців.

1961 року я поїхав на місяць до Греції, але затримався там на два місяці, оскільки почувався там дуже добре. Пережитий тоді досвід став для мене визначальним для мого життя як ченця і християнина. Саме в Греції в особистості архімандрита Серафима я побачив живий приклад того способу істинного ченця, який вже був в моїй свідомості завдяки читанню. Батько Серафим став першим моїм духовним батьком.

Але в Греції я вперше різко зіткнувся з драмою поділу між православним Сходом і католицьким Заходом. У 21 рік я ще не був готовий ні інтелектуально, ні духовно прийняти цей виклик. 1962 року я вступив до Бенедиктинського абатства в Бельгії, де сподівався пережити те, чого навчився в школі святих отців, і що на власні очі бачив в Греції.

Я довго вважав, що ліками, які зможуть загоїти відкриту "рану" поділу, є пошук примирення між сходом і заходом. Мені здавалося очевидним, що єдність Церкви це не предмет віри, а предмет відновлення на основі загального переказу. Але, врешті-решт, я схилився перед очевидністю того, що примирення між сходом і заходом на Церковному, інституційному рівні – неможливо. Я зрозумів, що на це здатна тільки особистість, а інституції не можуть дати задній хід.

Цей висновок видався мені єдино вірним з можливих, тому 2010 року я подав прохання формально прийняти мене до лона Православної Церкви, до якої давно вже належав духовно. Тільки лише духовного спілкування було для мене мало, я хотів повного спілкування в Таїнствах".

Про час і молитву

"До мене приходить все більше людей, тому часу на молитву залишається все менше. Я питав у старців в Росії, як мені бути в цій ситуації. Обидва старця в різний час і різні роки сказали мені одне й те саме: якщо не вистачає часу, то необхідний час, який є, заповнювати Ісусовою молитвою. Ця молитва завдяки своїй стислості як дихання. Чернець, якщо він хоче бути хорошим ченцем, повинен багато віддати і багато роздати.

Те, що йому залишається – це його власні сили і його рішучість щось робити. Коли людина стає старшою, то поступово позбавляється всього, що мала в молодості: здоров'я, сил і часу, який він міг присвячувати Богу і в цьому сенсі він стає бідним. Але я вдячний Богу за те, що хоч я і збіднів, Ісусова молитва залишилася частиною мого життя".

Про сповідь

"Потрібно розділяти сповідь і духовну бесіду. Дуже багато людей часто хочуть говорити на сповіді про своє життя, про відносини з іншими людьми, і сповідь стає нескінченною. На сповіді необхідно говорити тільки про свої гріхи. У духовних бесідах можна говорити про всі труднощі і проблеми в житті, які потрібно вирішити.

Часто я сповідую людей, які готуються до причастя і вони приходять з перерахуванням своїх гріхів, але потім я приймаю кожного, і ми говоримо про їхні проблеми окремо. Потрібно виховувати людей, щоб на сповіді вони говорили про гріхи, а не про свої проблеми. Але обидві ці форми розмови духівників необхідні. Це велике і складне завдання для кліру, тому монахи повинні допомагати білому духовенству, тому що вони покликані для духовної бесіди".

Про духовних наставників

"Тема духовного батька одна з найглибших. Я знаю праці святих отців, але в деяких випадках, навіть якщо ти знаєш добре відповіді святих отців – це не та ситуація, коли це прямо відноситься до запитання, яке ти ставиш собі сам і я теж часто повинен запитати ради. В моєму віці це не просто, оскільки високоповажні отці не хочуть мені давати порад з поваги. Як і де знайти справжнього старця, щоб отримати пораду? Але питання не в відсутності старців, а в тому, що у нас самих немає духу синівського або дочірнього. Коли я був молодий і жив у монастирі, я завжди робив молитву. Я просив у Господа, щоб він дав такого-то батькові слово для мене, і дав мені вухо, щоб почути його".

Про шлюб

"Я знаю прекрасних молодих людей, які не знаходять собі супутниць і стільки ж чудових жінок, які не можуть знайти собі гідного супутника. Чому так відбувається, мені важко відповісти, це відомо одному Господу. Можливо, у молодих хлопців і дівчат нереалістичні очікування і завищені претензії . Я думаю, що у них невірне уявлення про шлюб і обов’язок священика прояснити реальне призначення християнського шлюбу.

Реклама, фільми і багато інших речей, якими рясніє телебачення, дають купу всього, крім того, що могло б пролити світло на те, що таке справжній шлюб. Наприклад, мій друг, у якого п'ятеро дітей і він 50 років прожив разом з дружиною, говорить про те, що його батьки завжди розглядали шлюб як священний обов'язок. Тут питання полягає в справжньому терпінні, а не реактивності, коли при першому ж конфлікті подружжя йдуть наліво".

Про те, чи варто православним звертати в свою віру іновірців

"У мене дуже багато близьких друзів католиків. Перша людина, яку я прийняв у православ'я, – це моя рідна сестра. Але Православна Церква не займається прозелітизмом. Ми не тягнемо людей за рукав, як це роблять сектанти. Наші друзі: католики, протестанти бачать, як ми живемо і якщо ми світло живемо, вони починають цікавитися нашою вірою. але діє Сам Господь, не ми, а Дух Святий. Я один нікого не звернув, але прийняв вже шість чоловік в православну традицію.

Бог вдається до нас як до знаряддя. Я завжди говорив, що духівник – це віник за шафою. Коли Господу потрібно, він дістає його з-за шафи і підмітає, а коли справа зроблена, знову ставить за шафу. Все що я намагаюся зробити – це бути непоганий мітлою. Сам по собі віник нічого не вміє, це просто інструмент. І кожен християнин повинен бути таким. Як був звернений античний язичницький світ? У язичників викликало здивування як християни ставилися один до одного. Не було місіонерських товариств, кожен християнин був апостолом і сьогодні має бути так само".

Про спосіб досягнення миру

"Питання про мир, особливо у вашій країні, відіграє ключову роль. У питанні про мир, дуже важливо пам'ятати, що є мир, який дає Христос, і є мир, який йде від світу цього. Для того щоб зберігати внутрішній мир, даний Христом, потрібно обов'язково і точно виконувати заповіді Христові. Коли у людини виникає запитання, робити їй щось чи ні, потрібно відразу ставити собі запитання: благословив би цей вчинок Христос чи ні?

Апостол говорить, що Христос наш світ. У сучасному світі чимало насильства, пов'язаного з формами релігійного життя, але Євангеліє не допускає ніякого насильства, пов'язаного з нашим життям. Це дуже ясно і точно визначено".

Побажання Україні

"Я знаю, як ваша красива і багата країна зараз страждає. Знаю, скільки внутрішніх поділів і як багато на вас обрушується нещасть, але насильством не вирішити проблеми. Святе Письмо говорить, що Мойсей був цілком лагідною людиною на землі. Ми знаємо, що Мойсей не був слабкою людиною. Коли в пустелі поклонялися золотому теляті, і був відступ, Господь хотів знищити народ Ізраїлю. Але Він сказав Мойсеєві вийти звідти і "з тебе я створю новий народ". Але Мойсей сказав: "Ні". Він став перед народом і сказав: "Прости їм гріх їхній, а якщо ні, витри мене з книги Своєї, яку Ти написав". Для того щоб не карати Мойсея, оскільки Мойсей не згрішив, Господь простив весь народ. Один святий може відвести гнів Господній від цілого народу. Я вам бажаю таких святих".