Шкільний перекус: що покласти дитині в портфель

6 серпня 2018, 12:46
Кілька ідей для корисного перекусу між уроками

Фото: 1veresnya.com/

Перекус – важлива частина харчування школяра. Він потрібний не для того, щоб перебити апетит, а щоб вгамувати голод і "зарядити" мозок. Практичні поради та варіанти здорових шкільних снеків – у нашій статті.

Горіхи і сухофрукти

Горіхи і сухофрукти чудово підійдуть для легкого перекусу. Горіхи багаті вітамінами, мінералами, антиоксидантами, корисними жирами, білком і клітковиною, які допомагають дітям нормально рости, розвиватися і вчитися.

Всього 30 г горіхів (мигдалю, кеш'ю, волоських, фісташок, пекан) містять 36% від добової норми вітаміну Е, 13% від щоденного рекомендованої кількості клітковини, 4 г білка, а також вітаміни групи B, кальцій, залізо, цинк, калій і магній. Регулярне вживання горіхів допомагає підтримати здоров'я кісток, що особливо важливо для зростаючого організму.

Найкорисніший варіант – сирі або підсушені в духовці горіхи без додавання солі і цукру. Але не забувайте, що у деяких дітей горіхи (особливо арахіс і волоські) можуть викликати алергічну реакцію.

Сухофрукти – прекрасне джерело енергії для дитини. Ізюм та курага багаті мінералами, такими як магній, фосфор, калій, залізо, мідь і марганець. Їх регулярне вживання допомагає запобігти анемії і зміцнити кістки. Рекомендована добова доза для дітей – не більше 1/4 склянки. Сухофрукти слід обов'язково помити напередодні.

Ланч-бокс
1veresnya.com

Свіжі фрукти 

Рання осінь, коли діти йдуть до школи, – головний сезон яблук, груш і винограду. Корисні вуглеводи, які містяться в цих фруктах, дають дітям енергію, необхідну для ігор і навчання. А мікроелемент бор зміцнює кістки і допомагає запобігти розвитку остеопорозу в майбутньому. Він також сприяє росту м'язів, покращує когнітивні навички та координацію. 

Вітамін С корисний для регенарації тканин і вироблення колагену. Він допомагає загоювати рани, зберігає здоров'я кісток і зубів дитини. Завдяки аскорбінові кислоті у дітей поліпшується настрій і знижується рівень стресу. 

Також не варто забувати про питний режим дитини – в день вона повинна випивати достатню кількість води. Це захистить дитячий організм від зневоднення і позитивно вплине на загальне самопочуття і навіть на успішність. Але діти часто віддають переваги підсолодженим або навіть газованих напоїв. Але щоб мотивувати її пити саме воду, купіть гарну пляшку з улюбленим героєм з мультика, і давайте її з собою. Не забудьте нагадати, що вода втамує спрагу і додасть сил, тим більше, з такої ошатної пляшки!

/ Фото: 1veresnya

Свіжі овочі 

З овочів підійдуть огірки, болгарський перець, стебла селери і моркву. Остання особливо хороша для молодших школярів: багата необхідними поживними речовинами і вітамінами, морква не тільки корисна, але і дуже смачна та апетитна. Вона містить бета-каротин, який відіграє важливу роль у створенні імунітету і забезпечує дітям здоровий ріст. З бета-каротину в організмі синтезується вітамін А, цінний для зору.

Просто помийте свіжі овочі, при необхідності очистіть їх від шкірки, розріжте на зручні брусочки і відправте в ланч-бокс або пакет із застібкою.


Домашня випічка

Всі діти люблять солодке. Щоб убезпечити малюків від шкідливих десертів зі шкільного буфету, складіть їм в рюкзак домашню випічку – кекси, пиріжки, печиво, батончики мюслі. По можливості зробіть смакоту максимально корисною: використовуйте борошно з висівками, кладіть менше цукру, додайте в тісто сир, фрукти, ягоди, родзинки і горіхи. Навіть якщо ви звикли використовувати маргарин, замініть його натуральним маслом – вершковим або рослинною олією.

Бутерброди і сандвічі

Всілякі бутерброди і сендвічі – ідеальний перекус для школяра. Вони швидко готуються і порівняно довго зберігаються, їх зручно їсти на перерві. Щоб приготувати корисний сендвіч, використовуйте цільнозерновий хліб замість білого, домашню буженину замість ковбаси, а замість магазинних соусів візьміть вершкове масло.

По можливості доповніть бутерброд свіжими овочами – огірками, перцем, редькою, помідорами, а також нежирним сиром – натуральний продукт багатий на кальцій, який важливий для здоров'я кісток і зубів.