Сьогодні світ відзначає день пірата

19 вересня 2014, 14:13
Що потрібно їсти, щоб правильно зустріти це свято

Пірати-гурмани любили вінегрет, пудинг, грог і барбекю посеред моря.

З 1995 року 19 вересня внесли в календарі як Міжнародний день пірата. Ми пропонуємо покопатися в історії життя грізних морських грабіжників і дізнатися, чим вони снідали і вечеряли.

Існує думка, що харчувалися пірати дуже бідно і одноманітно. Але це не так: причаливши до берегів, морські розбійники відправлялися не тільки витрачати награбоване, але й закуповуватися провіантом. Коки на судах були справжніми віртуозами: за час плавання, яке могло розтягнутися на довгі місяці, готувати доводилося і з залишків продуктів, які до того часу могли зіпсувати пацюки та комахи. В таких жорстоких умовах народжувалися блюда, які навряд чи б придумали в іншому місці.

Реклама

ВІЧНО СОЛОНЕ М'ЯСО. Відомий рецепт французького холодного вінегрету, який в піратському суспільстві називався сальмаганді (або Сальмагунди). Він був надзвичайно популярний серед корсарів в XVII-XVIII століттях – в основному тому, що до його складу входили овочі і приправи, які рятують від цинги. Сальмаганді складався з солоного м'яса, риби, яєць, овочів, зелені, цибулі, часнику, оливок, масла, оцту, перцю, гірчиці. М'ясо заздалегідь маринували у вині зі спеціями, після чого всі інгредієнти рубали, змішували і заправляли.

Важко повірити, але морські розбійники робили і барбекю. Правда, називалося воно буканом і робилося досить своєрідно. На чотири стійки ставили прямокутну раму, на неї укладали гілки – виходила решітка. На неї викладали м'ясо, птицю і рибу, щоб потім на повільному вогні ретельно закоптити.

В цілому ж м'ясо в будь-якому вигляді було на піратському кораблі завжди. Зазвичай його старалися засолити, щоб воно не зіпсувалося під час плавання. В корабельних трюмах також возили курей і свиней. А одним з улюблених страв був пудинг. Якщо раптом він з якоїсь причини не вдавався, той, хто його готував, піддавався глузуванням з боку бойових товаришів.

Реклама

ДІЛИТИ ОБІД З ЩУРАМИ. Іноді корабельний кок готував суміш круп і бобових, куди входили рис, перловка, сочевиця і горох. Для цього споруджувався вогнище з відкритим вогнем, над ним вішався великий котел, куди засипалися крупи і закидати незмінна солонина.

В трюмі завжди лежав запас сухарів і галет. Нерідко бувало, що під час плавання їх під'їдали пацюки або вони розмокали, але той, хто вибирав життя морського розбійника, не звик скаржитися на життя. Навіть юшку, зварену з усіляких недоїдків (так званий потаж), пірати могли проковтнути, не моргнувши оком.

БЕЗ МІКРОБІВ. Як відомо, пірати обожнювали ром і бренді. Насправді пияцтво було в чомусь вимушеним. Справа в тому, що прісна вода за місяці плавання могла закінчитися або зіпсуватися, та й продукти могли бути "з душком", так що доводилося переходити на міцні "дезінфікуючі" напої. Крім них, флібустьєри пили пунш, вино, сидр, чай або чай з ромом і спеціями (грог), який до того ж непогано зігрівав в холоду.