Збір буряка в Україні: пекельна праця за вісім копійок

15 вересня 2016, 11:39
Це одна з найбільш низькооплачуваних професій в світовому сільськогосподарському секторі

<p>Працівник овочепереробної бази вручну копає буряки. Фото: nlotv.com</p>

Реклама

Всі з дитинства їдять і люблять борщ, і в курсі, що його основний інгредієнт – буряк. Але мало хто уявляє, звідки він взагалі береться, і яку титанічну працю докладають фермери, щоб вирощувати цей амарантовий плід.

Ведучі шоу "Чистоплюї" на телеканалі НЛО TV Серж Куніцин і Міла Москаленко заглянули на поля Миколаївської області, щоб дізнатися, як збирають осінній урожай буряків, з чим доводиться стикатися працівникам овочепереробної бази і скільки, насправді, коштує кілограм коренеплоду.

Ви думаєте, що в Україні вже давно все механізовано? Якби ж то! На полях зі збору врожаю буряка лише 20% – це збір комбайном, решта – справа рук працівників овочепереробної бази. Але і ці мізерні 20% далекі від ідеалів. Техніка в цій справі – не надійний помічник. Після комбайна залишається багато овочів, які потім доводиться перебирати і збирати додатково.

Реклама

Працівник овочепереробної бази вручну копає буряки (як десятки років тому), відокремлює їх від листя і складає до мішків для подальшого транспортування. Страшно уявити: за кілограм зібраного врожаю працівник отримує всього вісім копійок! Це одна з найбільш низькооплачуваних професій в світовому сільськогосподарському секторі (входить до 20-ки).

Після збору врожаю буряк відправляють на базу для зберігання. Там теж є над чим попрацювати. Головний механік овочевої бази – людина, без контролю якого не проходить жоден процес на підприємстві.

Так, звичайно, працювати безпосередньо на базі простіше, але і там є свої мінуси. Зарплати маленькі, графік складний, а робота монотонна. Стрічкою рухається буряк, його швидко, а головне – акуратно, позбавляють хвостиків (залишилося листя) і миють. Після чого сортують, в'яжуть в кокони (сітка з поліетилену, в якій зберігається буряк) і відправляють до магазинів.

Реклама

Робота далеко не проста, вимагає витримки і фізичної сили, і до того ж, дуже низькооплачувана. Але, тим не менше, українці здатні перетворити будь-який мінус на позитив: на овочепереробній базі панує своя, особлива, атмосфера: жінки співають і пліткують, а чоловіки розповідають анекдоти – і ніхто не скаржиться на життя!

Про найнезвичайніші професії України дізнавайтеся з нових випусків шоу "Чистоплюї" на телеканалі НЛО TV по вихідних о 09:00.