Санітари наших ринків: експерти розповіли, як знімають з прилавків отруйний товар

8 жовтня 2016, 11:00
Ветеринари пояснили, як визначити фальсифікат

Дослідження. На державних ринках лікарі ветмедицини розглядають проби <

На всіх ринках України працюють лабораторії для перевірки продуктів на безпеку. Робота таких ветсанкабінетів починається о 6:00: саме в цей час на ринок поставляється свіже м'ясо. У продаж він не потрапить, поки ветеринари не досліджують пробу під мікроскопом. Крім м'яса, обов'язково перевіряються фрукти, овочі, молочка. Для цих цілей в лабораторіях є нітратоміри, дозиметр ... Перевірки – аж ніяк не символічні. За словами фахівців, кожного літа у покупців є ризик принести до себе на кухню кавуни з дозою нітратів або чорницю з радіацією.

А на районних ринках аналіз проводиться тільки вранці. На великих – протягом всього дня, оскільки завезення продуктів може бути і ввечері. "Сегодня" поспілкувалася з санветлікарями дізнавшись, які продукти нам доводиться вживати і як визначити фальсифікат
.

ЦИФРИ: ЧИСТІ КАВУНИ І ШКІДЛИВІ КАБАЧКИ

Реклама

Цей рік був для співробітників лабораторій незвичайним. Після пожежі на нафтобазі під Васильковом перевищення норм по шкідливих речовин в овочах і фруктах відзначали ще з першого врожаю. Тільки за 8 місяців 2016 року в Києві зафіксували перевищену норму нітратів майже в 3 тис. випадках аналізу проб. В результаті з початку року до продажу на ринках не допустили вже 37 тонн овочів і фруктів. Для порівняння: в минулому році з реалізації вилучили майже 62 тонни продукції з нітратами. За словами санітарних лікарів, найчастіше в цьому році бракували "нітровані" дині і кабачки. А ось кавуни здивували: в 2016-му році вони дуже "чисті" за вмістом нітратів у порівнянні з минулим літом.

Було багато роботи у лабораторій цієї весни і влітку.

Наприклад, на Бессарабці довелося зняти з прилавка цілу партію великої полуниці. "Тільки пішла рання полуниця, ми її знімали (з продажу. – Авт.). реалізатори просять повірити, мовляв, вона вся "найчистіша". А коли ми протестували її на нітрати, виявлялося перевищення до 300 мг/кг (максимальна допустима норма вмісту нітратів для полуниці – 60 мг/кг. – Авт.)! Був випадок, коли всі реалізатори закупили ягоду у одного і того ж постачальника. У кого з продавців ми не брали полуницю на пробу, всюди виявлялося перевищення по нітрату. Складали акт, вилучали", – розповіла завідувачка лабораторією Бессарабського ринку Тетяна Білоус. Нагадаємо, якщо у продавця в товарі лабораторія виявила порушення, то йому світить складання акта, вилучення партії товару і штраф в розмірі 100% вартості реалізованої продукції.

Але найбільш критична ситуація склалася в цьому році з ягодами, зібраними в лісі. "Лісова чорниця виявлялася з перевищенням рівня радіонуклідів. Потрапляла на пробу ягода з "дозою" радіації до 2500 беккерелів, що в п'ять разів вище норми", – розповіла "Сьогодні" фахівець Інституту лабораторної діагностики Зоя Малімон. Однак, за її словами, покупці можуть зітхнути спокійно: "радіоактивні" ягоди не продавалися на ринках. Партії неякісного товару вилучили з продажу, а реалізатор підписував акти про порушення норм. Правда, цю полуницю з чорницею потім так ніхто і не викинув. Якщо постачальники забирали браковані продукти (за законом їх повинні віддати в пом'ятому вигляді для корму худоби. – Авт.), ті могли продати товар за рогом. "Якщо ринку немає поруч, краще купити фасовану чорницю з супермакета: її виростили штучно і перевірили. На точці стихійного продажу чорниця дешевше, але зібрана може бути під Чорнобилем", – кажуть продавці.

Схожа ситуація – з продажем лісових грибів, які через статистики отруєнь заборонено продавати на ринках столиці вже понад п'ять років. Експерти попереджають, що лісові гриби зазвичай "фонять" і можуть містити солі важких металів. А в лабораторіях при ринках перевіряють тільки тепличні гливи і печериці
.

Реклама

КРУТИМО ЯЙЦЯ І ДИВИМОСЬ СЕРЦЕ

За словами експертів , навіть без мікроскопа покупець цілком може визначити неякісне м'ясо .

" Коли розрізаємо , наприклад , теляче серце , дивимося , щоб не було плям , крапок і бульбашок . Це означає , теля нічим не хворіло . Зверніть увагу , якщо на субпродуктах зроблений розріз , а на частинах туші поставлений штамп – м'ясо пройшло санперевірку " , – кажуть медики . Також продавцеві м'яса не важко показати покупцеві на вимогу висновок санветконтролю : лист з печаткою та датою уміщається на долоні . Якщо ж результатів проведеної перевірки не видно – цим м'ясом , ймовірно , торгують " з-під прилавка " .

Реклама

Призвичаїлися обчислювати нечистих на руку продавців і самі покупці . Вони радять в першу чергу дивитися , як розкладений товар . " Деякі обливають ковбасу маслом для блиску , а м'ясо – водою і прикрашають гілкою зелені . Так можуть продавати злегка залежаний товар " , – розповіла покупниця Лариса . Вибираючи яйця на ринку , потрібно покрутити одне на столі : якщо яйце не крутиться , значить , свіже .

СТРАШИЛКИ: СОБАКИ І ПАРАЗИТИ

В українських лабораторних лікарів є чим налякати обивателя . Вони розповідають про паразитів на ведмежатині і собачатині на стихійному ринку . Самі ж побоюються появи у нас небезпечних інфекцій .

"Найбільше боїмося виявити сибірську виразку. Давно випадки були і в Росії, і в Україні, коли на продаж відпускали м'ясну тушу, заражену "сибіркою". У Києві таких випадків не було: підозри одного разу були, але, слава богу, вони не підтвердилися. А зараз бувають мутації, тому щодня все перевіряється", – розповідає Малімон. За її словами, небезпечної продукції на державних ринках не виявляли близько п'яти років. "Останній випадок був у 2011-му чи 2012 році, коли на Печерському ринку в свинячій туші знайшли трихінельоз (хвороба, викликана паразитами, яка у людини може викликати параліч дихальних шляхів і навіть смерть. – Авт.). Таке м'ясо не повертають власнику, а відразу спалюють", – кажуть експерти.

Послугами санветлікарів на ринках часто користуються мисливці, щоб перевірити на їстівність дичину. "Часто дикі кабани виявлялися вражені паразитами, їсти таке м'ясо ми не рекомендували. А після епідемії африканської чуми свиней приносити кабанів в лабораторію заборонили", – розповіла завідувачка лабораторії ринку "Дніпро" Вікторія Ільїна. А на Бессарабському ринку нам розповіли, що видобуток з полювання найчастіше приносять на дослідження українські депутати. "Один пару років тому приніс убитого в лісі лося. Приніс його в лабораторію і цікавився, чи можна його приготувати на вечерю – збирався пригостити ним дітей. Коли м'ясо досліджували, лось опинився "радіоактивним", – розповіла завідувач лабораторії Білоус.

Інший нардеп, за її словами, один раз застрелив на полюванні ведмедя і також вирішив дізнатися, чи можна його приготувати. "Принести частина туші ведмедя в лабораторію дозволили, адже ведмежатини вживають в їжу. Шматок виявився придатним. Ведмедя обов'язково потрібно перевіряти, щоб не отруїтися, адже ці тварини часто хворіють. Дивно, що дику качку мисливці на дослідження нам не несуть. Вони чомусь впевнені, що в ній немає нічого шкідливого", – додала лікар.

За словами експертів, самі казусні ситуації трапляються на стихійних ринках. "Одного разу бабуся купила у продавця тушку кролика, але хтось її налякав, що це насправді кіт, – поділилася завідуюча лабораторією на ринку "Відрадний" Світлана Картава. – Бабуся плакала, що віддала за нього багато грошей, і просила дізнатися, що ж вона купила. Але по внутрішнім органам я визначила, що це кролик. Хоча на стихійному ринку такі випадки – норма. Насправді "нявкаючі біляші" – не жарт. Адже звичайний покупець за зовнішнім виглядом і запахом не завжди може визначити, який фарш йому продають. Це може бути як свинина замість телятини, так і коза замість барана", – додала вона.

За словами експертів, в інших містах України вже траплялися страшні історії. "Колись у Полтаві був гучний скандал, коли замість нормального м'яса продавали собаче! Про таке навіть моторошно подумати, тому що поважає себе покупець не стане купувати продукти десь "під мостом", – каже Малімон
.

НА ПЕРЕВІРКУ.Самі ветлікарі нагадують українцям , що вони вони можуть приходити в лабораторії при державних ринках по всій країні , щоб безкоштовно перевірити , наприклад , свіжість придбаного м'яса або наявність шкідливих речовин у щойно купленому кавуні . " Чомусь до нас часто заходять місцеві грибники з " радіоактивним " кошиком . А одного разу рибалка зловив щуку в Київському морі : ми її перевірили на приладі , і риба виявилася з підвищеною нормою радіації . Часто приносять ягоди " , – розповідають лікарі .

За їх словами , в лабораторії можуть визначити далеко не всі шкідливі речовини , які містять продукти . Наприклад , в дикорослих ягодах і грибах крім радіації і нітратів може бути вся таблиця Менделєєва . Але наявність пестицидів , токсинів і солей важких металів в експрес – умовах визначити не можна , за цим краще йти в спеціалізовані лабораторії .

РИНОК: "ЦУКРОВИЙ" МЕД І СОДА В МОЛОЦІ

Нерідко продавці на ринку намагаються продати фальсифікат. Наприклад, в столиці можна знайти молоко, яке чимось розбавлене. За словами фахівців, в цьому році з продажу вилучали продукти з різними харчовими домішками. Так, в спеку в коров'яче молоко підмішують соду, щоб не скисло. А в надмірно рідке молоко додають крохмаль. Якщо було надоєно жирне молоко, в нього, навпаки, можуть додати воду. "Такі домішки не шкідливі, адже і соду, і крохмаль використовують в їжі. Однак ми таке молоко не відпускаємо в продаж – це заборонено. Також в лабораторіях є спеціальний прилад для вимірювання жирності – занижена чи", – розповіла завідувач лабораторією ринку "Дніпро" Вікторія Ільїна.

Експерти радять людям звертати увагу на осад в соку або молоці : в непідробний продукті його не буде. Фальсифікують і інші товари . У держінституті лабораторної діагностики та ветсанекспертизи нам розповіли , що з січня по серпень цього року на базарах Києва не допустили до продажу 56 тонн бракованої продукції . Вилучали сир , молоко , сир , сметану , яйця , овочі , субпродукти . А за весь 2015 рік після санітарної експертизи до продажу не допустили 92 тонни продукції .

Продукти . За 2015 рік лікарі не допустили до продажу 92 т товару.

Також, за словами працівників лабораторій, влітку ринковики нерідко намагалися продати фальсифікований мед. Взявши проби, санветексперти виявляли надто низький відсоток діастазу – природного ферменту, що виділяється бджолами при переробці нектару в мед. "Іноді пасічники вдаються до подібних хитрощів, якщо весна була дуже холодною. Бджіл нагодували цукровим сиропом, тому при аналізі меду в ньому не буде діастазу. Це вже не квітковий мед, а "цукровий". На такий мед складається акт, господар підписує його, і ми відправляємо цей продукт на кондитерські вироби. Таким чином, навіть мед в сотах може бути "списаний" з продажу як фальсифікат", – говорить завідувач лабораторією Бессарабського ринку Тетяна Білоус.

" У нас постачальники одні і ті ж , перевірені . А у інших буває , що замість сиру продають сирну масу з додаванням рослинної олії " , – зізналася одна з продавщиць на ярмарку . За словами жінки , стихійники часто " прилаштовуються " торгувати на вулиці , де проводиться ярмарок . Тому фальсифікат можна зустріти і в місцях легальної торгівлі .
" Щоб виявити підроблений сир , потрібно капнути на нього йодом : якщо посиніє , значить , він з крохмалю . У ньому багато води , щоб не засох . А чи є там молоко , невідомо " , – каже продавець .

Втім , самі покупці більшою мірою стурбовані , щоб їх на ринку не обважили . " Перед тим як віддаю гроші , прошу переважити на вагах у продавця сусіднього модуля " , – зізнається покупець Андрій .

Мед . Можуть не допустити в продаж навіть той , що в сотах.