Сакральна тварина України: свині колись допомогли вижити предкам українців

14 січня 2017, 09:00
Вони можуть ловити рибу і ніколи не бачать неба

Селекція. В українському Інституті свинарства ім. Квасницького на початку 2000

Зовсім недавно закінчився різдвяний піст, і на столах українців з'явилися м'ясні страви. Традиційно головне місце займає, звичайно ж, свинина: буженина, сало, домашня ковбаса та інші смаколики. Не дарма свиню називають "сакральною твариною України", адже більшість українців не уявляє своє меню без свинини, а кількість страв з неї обчислюється сотнями. Вчені говорять, що свинина стала основною стравою наших предків в середині XIV – початку XV століття, після того як монголо-татари завоювали роздроблену Київську Русь і на слов'янських землях на 240 років запанувало монголо-татарське іго.

Згідно з історичними даними, хан Золотої Орди Батий прийняв мусульманську віру в 1240-х роках, а державною релігією Орди іслам став з 1320 року за хана Узбека. Мусульманська віра забороняє вживати в їжу свиней, вважаючи їх нечистими тваринами. Тому ханські баскаки (збирачі данини) вигрібали практично всю копитних живність, крім свиней. Пізніше, в XVI столітті, почастішали набіги татар і турків з Османської імперії. Саме ці фактори вважаються основними причинами виникнення любові українців до свинячого м'яса. Тямущі предки, помітивши огиду, яке викликає у загарбників сало, натирали ним і інші продукти, для того щоб їх зберегти від розграбування. Робилися навіть спеціальні сальні полотна, які вивішувалися перед льохом з їстівними припасами для їх захисту від правовірних
.

В Україні 7,3 млн голів свиней , або по одній на шість жителів країни.

Вирощування свиней виявилося набагато менш витратним, ніж розведення, наприклад, овець, а свиняче м'ясо майже вдвічі більше калорійне ніж яловичина і баранина. Сало, на відміну від м'яса, прекрасно зберігається в засоленном вигляді навіть влітку. Також 70% живої ваги свині – це м'ясо і сало, і лише 30% – кістки, кишечник та інші відходи, в той час як у корови м'яса – 55%, а кісток і решти – 45%. І це не все: свиня має приблизно такий же склад крові, фізіологію травлення, як і людина. Вона хворіє на ті самі хвороби, і лікувати її можна тими ж ліками і майже в тих же дозах, що і людей. Це дозволяє вченим-медикам відшукати і точно дозувати нові препарати. Знання про вплив радіації, алкоголю і наркотиків на організм людини були отримані в дослідах, проведених на свинях.

Реклама

Зараз , за даними Держстатистики , в Україні налічується 7,3 млн голів свиней , або по одній на шістьох жителів країни . З них 60 % в приватних господарствах , 40 % – на фермах . Це небагато, бо в радянські часи в Україні налічувалося понад 20 млн голів , або кожна третя свиня СРСР вирощувалася у нас і йшла на стіл всьому Союзу .

НЕ САЛОМ ЄДИНИМ: МАЛОВІДОМІ СТРАВИ ЗІ СВИНИНИ В РІЗНИХ РЕГІОНАХ УКРАЇНИ

ЗАПАД: МАЦИК, ВЕДДЕРЕЙ І ОМАЧКА

Реклама

У кожному куточку країни є свої страви зі свинини . На Рівненщині популярний мацик – в'ялене м'ясо в свинячому шлунку , в Закарпатті мачанка або омачка – обрізки м'яса і сала в соусі з борошна , грибів , овочів і прянощів . А Хмельниччина славиться веддереєм – картопляною ковбасою в свинячий кишці .

ПІВНІЧ І ЦЕНТР: ПИРІЖОК НАВПАКИ І САЛО В ДИМУ

Реклама

Родзинка м'яса в горщиках з Сумщини – наявність в ньому свинячої печінки , сиру , сметани і перцю , на Кіровоградщині поважають крученики або " пиріжки навпаки " – в м'ясо загортаються гриби , чорнослив , картопля . Запорожці пишаються капустняком з салом , а на Черкащині коптять сало в димоході .

СХІД: ДОНЕЦЬКІ КОТЛЕТИ І ЛУГАНСЬКІ РУЛЕТИ

Схід знаменитий котлетою " по – донбаськи " : не з курячого , як " по – київськи " , а з свинячого фаршу . У пошані м'ясний рулет " по – луганськи " з фаршу , моркви і вареного яйця в серцевині і соковите свиняче м'ясо , запечене з цибулею , часником і солодкими яблуками у фользі або рукаві .

17 ЦІКАВИХ ФАКТІВ З ЖИТТЯ СВИНЕЙ

1. Найбільша свиня в світі на ім'я Великий Білл жила в 1993 році в США , штат Теннессі . Її вага досягла 1 153 кг ( зазвичай свині важать вчетверо менше ) , довжина 2,74 м , а висота в холці – 1,52 м .

2. Найбільша свиня в Україні поки не визначена . Але зате у нас приготовано найбільший в світі бутерброд з салом – вагою 150 кг і довжиною 150,7 м .

3. Найменша свиня в світі – міні – майяліно . Вона була виведена італійцем Стефаніо Моріні . Вага дорослої особини – всього 5-9 кг .

4. Найбільше поросят з'явилися на світ за один опорос – 42 – зафіксовано у свині породи тейху ( Китай ) . В Україні у найпопулярнішої породи – велика біла – за один опорос було 17 поросят .

5. Дикі кабани живуть до 25 років , домашні – до 15 років .

6. Існує близько 100 порід свиней . В Україні промислово розлучаються 11 порід . Найпоширеніша – велика біла . На неї припадає 75 % поголів'я .

7. У світі налічується близько 1 млрд свинок всіх порід , з них половина живе в Китаї . Українських свиней – 0,7 % від світової кількості .

8. Свині за розумовими здібностями не поступаються собакам , а по нюху перевершують їх . Свиня відчуває дичину або людину під снігом на відстані до 40 м . Їх давно використовують для пошуку трюфелів , зараз все частіше – для виявлення наркотиків .

9. Через анатомічну будову хребта ( дуже коротка шия ) свиня , що стоїть на чотирьох ногах , ніколи не бачить неба .

10. Свині люблять слухати музику і вміють похрюкувати в такт мелодії, що сподобалась .

11. Валяння в калюжах говорить про кмітливість свинок – з шару рідкого бруду вода випаровується повільно , що охолоджує тіло тварини в спеку . А засохла кірка бруду захищає від паразитів .

12. Людина приручила диких свиней 12 тис . Років тому . Їх м'ясо вживали в їжу , з кісток робили предмети домашнього начиння , а шкірою обтягували щити .

13. Свині добре плавають , можуть проплисти до 5 км і швидко бігають , розвиваючи на короткий час швидкість до 12 км / год , і навіть вміють пірнати . На атолі Факаофо в Тихому океані водяться свині – рибалки , які вміють пірнати на глибину до 15 м .

14. Для свині п'ятачок , як для кішки вуса – головний аналізатор і апарат розвідки . Будь-яку цікаву річ свиня мацає носом , визначає ним своїх і чужих .

15. Свині не пітніють , єдине місце , де розташовані потові залози – це п'ятачок .

16. Найбільш кошлаті свині – угорські мангалиці : їх тіло вкрите шерстю на кшталт овечої .

17. Сила вереску свині досягає 115 децибел – на три більше , ніж у злітаючого реактивного лайнера . Навіть у слонів і бегемотів рев – всього 110 децибел .

СВИНОФЕРМА XXI СТОЛІТТЯ: ЧИСТОТА, ТЕРМОРЕЖИМ І СПЕЦБУДИНОЧКИ

Не секрет, що приміщення для вирощування свиней у багатьох асоціюються з брудом і неприємними запахами. Розхожа фраза: "Ну і свинарник ти розвів в квартирі!" – тому підтвердження. Але, як з'ясувала "Сегодня", нинішні свинарники виглядають зовсім інакше. Якщо, звичайно, вони обладнані за європейськими технологіями. Як нам розповіли в Асоціації свинарів України, таких підприємств стає все більше. Ми ознайомилися, як вирощують "п'ятачків" на одному з найсучасніших в Україні підприємств, яке знаходиться в с. Батятичі Кам'янко-Бузького району Львівської області. Наприкінці жовтня минулого року тут відкрили після реконструкції новий тваринницький комплекс.

Як розповів нам директор підприємства Роман Хомічко, їхня фірма працює з 2013 року, виробничий потенціал – 100 тис. товарних поросят в рік. "Для розвитку господарської діяльності залучили кошти інвестора з Польщі. Імпортовано сучасне обладнання для свинокомплексу і самостійного виготовлення кормів, – говорить Хомічко. – Загальна площа приміщень становить 22 тис. м2. Для обслуговування свинокомплексу орендували землю площею 11,4 га, для вирощування зернових культур – ріллю площею 31,5 га. На підприємстві працюють 55 співробітників".

Заступник директора Роман Голуб поділився з нами тонкощами вирощування молодняка. "У вольєрах у свиноматок з новонародженими поросятами температура підтримується 21,5 градуса, оскільки при більш високій температурі у дорослих свиней зникає апетит, – роз'яснив Голуб. – Крім материнського тепла, крихіток-поросят зігрівають лампи для обігріву та спеціальні будиночки, куди хрюши ховаються , насмоктавшись молока. З 5-7 дня поросята, крім молока, починають їсти сухий корм для малюків, з 42-го дня харчуються сумішшю з пшениці, кукурудзи, сої. 28-денних поросят відлучають від матері і переводять в загони для молодняка. Перший тиждень вони живуть при температурі 30 градусів, потім вона поступово знижується. Всі свині знаходяться в загонах на решітках з відстанню між прутами 14 мм. Тому відходи життєдіяльності тварин падають в спеціальні ванни, які періодично очищаються. Тобто поросята і свині ходять чистими".

Вагітність у свиней , як правило , триває 3 місяці , 3 тижні і 3 дні.

ДОРОСЛІ І "ДІТИ".Свиноматка народжує двічі на рік , оскільки вагітність в середньому триває 3 місяці , 3 тижні і 3 дні . Поросята з'являються на світ зрячими і вже через годину самі бігають і смокчуть молоко матері . Одна тварина призводить 14-15 поросят , після вибракування , в ході якої відокремлюють слабких і хворих тварин , вигодовують 12-13 штук .

Продають поросят всім бажаючим , коли вони досягають віку 2 місяці і ваги 25 кг за ціною 52-54 грн / кг . Тобто " свинтус " для м'яса обійдеться новому власникові в приблизно 1300 грн . Але це вигідно : " Сегодня" підрахувала , за півроку тварину можна відгодувати до 120-150 кг і виручити близько 8000 грн . Кращих свиней для розмноження відбирають двічі – при досягненні 25 кг , потім остаточно при 80 кг . Решту відгодовують до ваги 150-180 кг і відправляють на м'ясо .

Голуб розповів нам , які ознаки гарної свиноматки : " Свиноматка повинна бути не жирна , добре розвиненою : з довгим тулубом , великими сосками . Коштує вона не менше 250 євро і може давати хороший приплід 10 раз або 4-5 років , потім йде на м'ясо . Тобто одна свиня може дати до 150 поросят " . А породистий племінний кнур коштує 1500 євро і може давати потомство 4-5 років і більше .

В теплі. Новонароджених поросят зігріває материнське тепло і інфрачервоні лампи.

МІНІ-ПІГІ: ДРУГ, ЗДАТНИЙ ЗАМІНИТИ СОБАКУ

Однією з популярних сьогодні порід свиней є карликова міні-пігі, яку вивели як декоративну. Зовні ці тварини виглядають як звичайні свині, які за розмірами не перевищують стандартну кішку або собаку. Адже вага дорослого "п'ятачка" – до 15 кг, а зріст у холці – всього 35-40 см. Живуть вони, як і звичайні свині, 12-15 років. Отримати таку породу вдалося німцям, які зуміли схрестити в'єтнамських висловухих свиней і низькорослих диких кабанчиків. Перевага такої хрюші в її легкому утриманні як вихованця в квартирних умовах. Наприклад, міні-поросята надзвичайно розумні: в квартирі карлика можна привчити до свого туалету і певної житлової зоні. А на думку самих власників, екзотична свиня ще й хороший друг.

"Мало хто повірить, але наш піг може навіть посміхатися, коли його почухаєш або почастуєш чимось смачним. Любить, коли його беруть на ручки, – розповіла нам власниця міні-піга Олена. – Наш міні-піг регулярно гуляє по вулиці на повідку . Гуляти з ним легко – ці тваринки дуже слухняні. З'явився піг у нас в будинку випадково. Собак я не люблю, а на кішок алергія. Але якось друзі показали мені крихітних дитинчат міні-пігів на ярмарку. Я не змогла встояти і придбала собі одного". Обійшлася тваринка недешево – тримісячного міні-піга в Києві продають за 1000-1500 грн. Як розповіли нам заводчики, він виросте розміром як французький бульдог. А натуральних чистопородних крихт вагою в 5 кг в Україні сьогодні немає. Вони коштують від 150 до 350 євро залежно від різновиду породи карлика, але мало кого приваблюють через високу ціну.

Менше кішки . Найбільш крихітні – міні – майяліно вагою всього 5 кг.