Цукор або стрес: що більше шкодить мозку

17 лютого 2016, 17:17
Експеримент проводили на щурах

Цукор погано впливає на роботу мозку. Фото: instagram/nanevskom

Надмірне вживання солодкого збільшує ризик розвитку діабету і ожиріння, а також згубно впливає на роботу мозку.

Про це повідомляють вчені з ряду наукових установ Австралії, пише National Geographic.

Реклама

У своїй статті вони з'ясували, що перенесений в самому ранньому віці сильний стрес збільшує ризик появи психічних розладів у подальшому. Відштовхуючись від цієї ідеї, вчені поставили на лабораторних щурах досліди.

Так, маленьких тварин розділили на дві групи, що включають дві підгрупи. Перша група протягом перших дев'яти днів росла в умовах стресу, тоді як в життя другий ніхто не втручався. Крім того, половині тварин з числа тих, хто ріс в постійному стресі, давали звичайну їжу і питво, а в раціоні інший переважав цукор. За такою ж схемою годували і щурів, які ростуть в спокої.

Підсумки експерименту підвели через 15 тижнів після його початку. З'ясувалося, що у щурів, що харчувалися солодощами і не піддавалися стресу, гіпокамп змінився таким же чином, як і у щурів, які пережили важкі дні в дитинстві і навіть не пробували цукор.

Реклама

При цьому найбільш сильно гіпокамп змінився у щурів з підгрупи "стрес плюс цукор", і найбільш здоровими виявилися тварини, які росли в звичайній обстановці і на звичайній дієті.

Вчені пояснили, що під змінами мозку вони мають на увазі викид "гормону стресу" – кортизолу. При його високому рівні виникає негативний вплив на гіпокамп. Так мозок і серце наводяться в стан підвищеної готовності, і в міру наростання рівня кортизолу гине все більше нервових клітин – до тих пір, поки не виникне розлад пам'яті і когнітивної функції.

У той же час вчені підкреслили важливість свого відкриття: сучасні діти споживають занадто багато солодкого, що, очевидно, може позначитися на роботі їх мозку в майбутньому.