З кісточками і без: три рецепти варення з кизилу

3 вересня 2018, 10:00
Ідеї варення з кизилу на зиму

Саме слово "кизил" з тюркського переводиться як "червоний". Хоча в природі зустрічаються жовті і майже чорні ягоди.

Кизил дуже корисний. Вітаміну С в цих ягодах більше, ніж в смородині і шипшині. Біологічно активні речовини, що входять до складу ягід, нормалізують артеріальний тиск, попереджають склероз. Крім того, кизил застосовують як загальнозміцнюючий, тонізуючий, протизапальний засіб і при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. А варення або відвари з кизилу рекомендують при грипі, ангіні та недокрів'ї.

Реклама

Цілющі властивості має і листя дерева: воно жовчогінне, сечогінне і навіть знижує цукор в крові. Висушені в тіні листочки заварюють і п'ють як звичайний чай.

Користь цих ягід можна не просто відчути влітку, а й зберегти її на зиму. Щоб зробити фантастичне варення з кизилу, існує величезна кількість рецептів. Так, ягоди можна закривати і з кісточкою, і без, а можна навіть і комбінувати з іншими фруктами. Тому вашій увазі добірка рецептів з кизилу на будь-який смак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Реклама

Варення з кизилу з кісточками

  • 940 г кизилу, 1100 г цукру, 45 мл води.
  1. Миємо кизил і пересипаємо в широку каструлю. Потрібно проколоти кожну ягоду для якнайшвидшого виділення соку. Всипаємо цукровий пісок, акуратно розмішуємо.
  2. Витримуємо кілька годин, поки цукор не розмокне. Вливаємо воду. Прогріваємо вміст, перемішуючи. Після закипання охолоджуємо. Повторюємо цю процедуру двічі. З поверхні варення регулярно знімаємо пінку.
  3. Востаннє уварюємо кизилове варення до густоти. Розливаємо в стерильні, підсушені банки. Закочує кришками і ставимо в холод.

Кизилове варення з яблуками

  • 1460 г кизилу, 680 г яблук, 1 380 г цукру, 345 мл води.
  1. Кизил миємо, перебираємо. Відокремлюємо ягоди від кісточок, виклавши чисті ягоди на плоску поверхню і надавивши на них дном склянки. Змішуємо воду з цукровим піском і варимо, поки цукор повністю не розчиниться у воді.
  2. Яблука очищаємо від шкірки, виймаємо серцевину. Ріжемо тонкими пластами. Кладемо до каструлі, заливаємо гарячим сиропом в кількості 2/3 від загальної його маси. Варимо до розм'якшення фруктів.
  3. Другою частиною сиропу в окремій ємності заливаємо підготовлений кизил. Прогріваємо, повільно кип'ятимо 10 хвилин, помішуючи. Доливаємо яблучну масу.
  4. Варимо до загустіння, обережно перемішуючи. Прибираємо пінку. У стерильні банки вливаємо гаряче варення. Накриваємо кришками. Витримуємо наповнену тару в воді при температурі близько 90 градусів 15 хвилин. Герметично закочуємо.

Густе варення з перетертого кизилу

Реклама
  • 550 г стиглого кизилу, 450 г цукру, 220 мл води.
  1. Кизил перемиваємо, відбираємо придатні для варіння ягоди. Воду прогріваємо, всипаємо кизил.
  2. Варимо 3 хвилини. Охолоджуємо. Проціджуємо відвар в ємність для варіння варення. Розварені ягоди протираємо крізь металеве сито з допомогою дерев'яної товкушки.
  3. Кизилове пюре уварюємо до бажаної густоти на повільному вогні. Постійно перемішуємо. Всипаємо цукровий пісок. Кип'ятимо, помішуючи, 3 хвилини.
  4. Фасуємо в простерилізовані скляні баночки. Закочуємо. Повільно охолоджуємо, прикривши наповнену тару рушником.

Нагадаємо, раніше фахівці заявили, що кизил допомагає при застуді і цукровому діабеті. А київські шеф-кухарі поділилися рецептами смачних страв з обліпихи і кизилу.