Коли в Україні почнеться Різдвяний піст 2018-2019

21 листопада 2018, 07:00
Різдвяний піст у православних християн починається цьогоріч 28 листопада

Різдвяний піст триває 40 днів Фото: pixabay.com

Щорічно Різдвяний піст починається в один і той же час (28 листопада) і закінчується 6 січня. Цей піст вважається останнім цього року і готує тіло і душу до одного з головних свят Різдва Христового.

Починається він відразу після свята Святого апостола Пилипа, чому і називається, іншими словами Пилипівським постом, (в Церковному статуті іменується Чотиридесятницею). Посту передує заговини. Згідно з православною традицією, якщо заговини доводяться на середу або п'ятницю (пісні дні), то його переносять на день вперед. В останній день перед постом дозволяється вживати скоромну їжу (м'ясо і молочні продукти).

Реклама

Весь піст віруючі умовно поділяють на три етапи, в залежності від яких і змінюється харчування:

  • з 28 листопада по 19 грудня (святкування дня святого Миколая Чудотворця),
  • з 20 грудня по 1 січня,
  • з 2 по 6 січня.

Особливості Різдвяного посту

У період посту церква не проводить вінчання і хрещення, також не рекомендується призначати весілля на цей період, оскільки час посту – це період каяття і молитви, цьомуі слід присвятити себе в ці відповідальні дні.

Реклама

Різдвяний піст 2017-2018 – харчування по днях

З 28 листопада по 19 грудня:

  • Понеділки, середи і п'ятниці – сухоядіння. Вживається тільки "сира" їжа, яка не пройшла термічну обробку. Дозволяються овочі, фрукти, горіхи, гриби, мед.
  • Вівторки і четверги – гарячі страви, приготовані на рослинній олії. Сміливо включайте до раціону каші і вегетаріанські супи.
  • Суботи і неділі – до меню, якого слід дотримуватися у вівторок і четвер, додається риба і вино.
  • На цей період припадає свято Введення у храм Пресвятої Богородиці. На честь цієї події відбувається послаблення посту – дозволяється вживати рибу, вино, гарячі страви з олією.

З 20 грудня по 1 січня:

Реклама
  • Понеділок, середа, п'ятниця – тільки сухоядіння.
  • Вівторок, четвер і всі вихідні дні – гаряча їжа з рослинною олією.

З 2 по 6 січня:

  • Понеділок, середа (2.01) і п'ятниця (4.01) – сухоядіння.
  • У вівторок (1.01) і четвер (3.01) – гаряча їжа без олії.
  • Всі вихідні дні – гарячі страви з рослинною олією.
  • У переддень Різдва (6-го січня) – не можна вживати їжу до появи 1-ої зірки.

Розговлятися слід кутею  – це особлива страва, що складається із зерен пшениці або рису, замочених у воді. Сочиво підсолоджують медом, додають туди сухофрукти, мак, родзинки, горіхи.

Нагадаємо, раніше ми писали, кому не можна дотримуватися Різдвяного посту.

Дивіться відео, як харчуються українські монахи під час посту: