П'ять міфів правильного харчування, які руйнують здоров'я: відповідь дієтолога

28 липня 2017, 14:44
У прагненні схуднути дієтолог радить побудувати раціон навколо продуктів з низьким глікемічним індексом

Червоне м'ясо. Фото: pixabay

Про те, що продукти харчування повинні бути здоровими і нешкідливими знають багато. Але навіть серед прихильників правильного харчування є помилки.

Британський дієтолог Ріаннон Ламберт назвала п'ять міфів здорового харчування, які руйнують здоров'я, передає Новий час.

Реклама

Про те, що продукти харчування повинні бути здоровими і нешкідливими знають багато. Але навіть серед прихильників правильного харчування є помилки.

Британський дієтолог Ріаннон Ламберт назвала п'ять міфів здорового харчування, які руйнують здоров'я, передає Новий час.

1. Вживати яйця – шкідливо

Реклама

Багато людей мінімізують вживання яєць, а деякі і зовсім відмовляються від них, через те, що в них міститься холестерин, який збільшує ризик розвитку серцевих хвороб. Насправді яйця викликають підвищення літопротеїдів високої щільності – "хорошого холестерину".

Його головна роль – транспортувати надлишковий "поганий" холестерин для переробки в печінку. За словами дієтолога, яйця вживати корисно і потрібно, адже вони містять білок, корисні жири, вітаміни і унікальні антиоксиданти. Ламберт рекомендує вживати до трьох яєць на день.

2. Жирні продукти – причина зайвої ваги

Реклама

Ще в 1970-х поширився міф, що жирні продукти сприяють набору ваги. Таким чином рік за роком в супермаркетах стали все більше з'являтися знежирені продукти. Згодом цей міф розвінчали, але багато хто до цих пір не поспішає відмовлятися від знежирених продуктів.

За словами експерта, в таких продуктах міститься багато цукру і інших штучних підсолоджувачів, які не несуть ніякої користі. Насправді жири необхідні для захисту внутрішніх органів від пошкоджень і нормальної роботи всього організму. Тому, дієтолог радить вживати більше жирної риби, горіхів, авокадо і жирних йогуртів.

3. Рослинна олія – корисно

Як розповідає дієтолог, багато людей впевнені, що рослинна олія не тільки корисна, а й знижує ризик розвитку хвороб серця через вміст жирних кислот. Але важливо пам'ятати, що не всі кислоти однакові. Зазвичай виділяють омега-3 і омега-6, які різняться за своїми властивостями. Омега-3 містяться у великій кількості в жирній рибі і бореться із запаленнями і багатьма захворюваннями. Що стосується Омега-6, то її надлишок веде до протилежного ефекту. Тому дієтолог радить переглянути раціон в бік продуктів з високим вмістом омега – 3.

4. М'ясо – шкідливо

Ріаннон Ламберт стверджує, що багато хто відмовляється від м'яса, особливо червоного, оскільки воно негативно впливає на здоров'я і фігуру. Такі негативні наслідки дійсно зустрічаються, але причиною тому стають напівфабрикати, а також неорганічне м'ясо. Якщо правильно готувати м'ясо і вживати його в помірних кількостях, то продукт принесе тільки користь. У ньому міститься білок, необхідні мікроелементи, вітаміни і мінерали, яких немає в інших продуктах.

5. Всі калорії рівні

За словами експерта, вона часто зустрічає людей, які впевнені, що для схуднення потрібно всього лише рахувати калорії. Ламберт не згодна з такою думкою, адже те, що людина їсть – важливіше за кількість споживаних калорій. Кожен продукт по-різному впливає на організм, адже містить унікальний набір поживних речовин і вітамінів. У прагненні схуднути дієтолог радить побудувати раціон навколо продуктів з низьким глікемічним індексом, оскільки вони містять клітковину і білок, завдяки яким засвоюються повільніше. "Можна з'їсти вареної картоплі, а можна – пончиків на 400 калорій. Цифра сама, але вплив на організм діаметрально протилежний", – підкреслила Ламберт.