Ховаємо літо під кришку: підбираємо інструменти для консервації

1 серпня 2015, 14:00
Закаточний ключ підбирайте по силам, а кришку – по надійності

Готуємо запаси на зиму.

Стартував сезон консервації та заготовок. Щоб все вдалося без вибухів і скисання , важливо підібрати правильні банки і кришки. Про те, на що звернути увагу при їх виборі, нам розповіла інженер-технолог консервного виробництва Марія Дацюк.

ЗАГВИНТИТИ

Реклама

Кришки з гвинтом люблять господині , яким складно возитися з ключами. Але враховуйте , що їх можна використовувати максимум два рази : різьба розбовтується , і зменшується герметичність. Працює система так: розігрітий в гарячій воді полімерний герметик, який знаходиться на внутрішній частині кришки , розм'якшується , а остигаючи, щільно лягає на краю банки. Верх кришки втягується всередину , і в ємності створюється ефект вакууму.

Ціна: від 1,4 грн за шт.

ПОЛІЕТИЛЕНОВІ

Реклама

Найпростіші в роботі , але не дуже надійні . Герметичність знову ж забезпечує нагрів : простерилізовану в окропі кришку надягають на гаряче горлечко банки ; остигаючи, вона добре прикріплюється до країв ємності. Але вдруге такого ефекту вже не добитися : за час служби пластик розтягнеться , і герметичність буде порушена. Для консервації підходять тільки кришки з написом " для консервування " або " термокришка ".

Ціна: від 1,2 грн за шт.

ЖЕРСТЬ

Реклама

Класичні кришки з жерсті ідеально використовувати для солінь (як правило , огірків і помідорів ), так як ті виділяють багато газу (саме тому банки і " вибухають "). При виборі звертайте увагу на лаковане покриття всередині, щоб ваші улюблені огірочки не мали металевого присмаку .

Стійкість покриття можна перевірити , провівши ватою, змоченою в ацетоні, всередині кришки ( воно не повинно легко стиратися ) . Сріблясті кришки зазвичай товщий, тому довговічніше золотистих . Також важливо перевірити і гумове кільце – воно має щільно прилягати до країв кришки і не розтягуватися. Не можна кип'ятити виріб довше трьох хвилин — може зруйнуватися лаковане покриття . І не варто купувати кришки про запас : вони зберігаються не довше трьох років, а потім починають іржавіти і внутрішнє кільце втрачає еластичність .

Ціна:від 70 копійок за шт.

ВАКУУМ ЗБЕРІГАЄ ВСЕ

Відносно новий винахід – вакуумна консервація . Система складається з насоса і спеціальних кришок. Закривати можна практично все. Протипоказання всього одне : небезпечні соління (в основному огірки і помідори ) , які виробляють багато газів і можуть "вибухнути ". Вважається, що одна вакуумна кришка витримає 50-200 циклів закриття. Підготовка продуктів така ж, як і для звичайної консервації : на гаряче горлечко банки накладають прокип'ячену кришку і насосом викачують повітря (не обов'язково влаштовувати вакуум – досить мінімізувати всередині кількість бульбашок ) . Відкривається теж просто – достатньо відкрити клапан і випустити повітря .

Цінанасоса і 3 кришок – 150-210 грн. Кришки можна купувати і окремо : 10 штук – 120 грн.

ВОГОНЬ-ХРАНИТЕЛЬ. Варіант зберігання свіжих овочів можливий і без чудо- системи – знищити повітря можна за допомогою звичайної свічки. Ідеально цілі овочі миють (найчастіше огірки і помідори ) , витирають насухо і укладають у банку . Всередину поміщають невелику свічку (не ароматизовану ) і запалюють . 8-10 хвилин вона повинна горіти без кришки, щоб кисень вигорів і піднявся вгору, потім разом з палаючою свічкою банку закривають і закочують , як звичайну консервацію. Свічка спалить кисень і згасне через 30-40 секунд.

ВИДИ КЛЮЧІВ ДЛЯ КОНСЕРВАЦІЇ — КЛАСИКА І "РАВЛИК"

Сьогодні великий вибір ключів для консервації . У всіх є свої плюси і мінуси, тому їх варто підбирати індивідуально.

ОБТИСКНИЙ

З ним може працювати тільки сильна людина : його надягають на кришку і за допомогою важелів кілька разів обжимають по колу. На одну банку йде менше 30 секунд, але зусилля треба докладати атлетичні .

Ціна: від 150 грн

КЛАСИЧНИЙ

Напевно, нічого кращого ключа – напівавтомата ще не придумали. При цьому найбільш ненадійний – той, в якому не можна регулювати рівень натиску. Є моделі, в яких стоїть дружити з арифметикою : щоб банка закрилася , потрібно зробити по 12 оборотів в одну і в іншу сторони. Самий звичний варіант – такі ключі , в яких потрібно контролювати все самому : зробивши пару кіл, покручувати пересувний валик до кришки до тих пір, поки вона не прикріпиться до банки.

Ціна: від 70 грн

"РАВЛИК

Найпростіший і найбільш довгий за часом закачування ключ. Механізм схожий на панцир равлика – притискний валик йде по спіралі , забезпечуючи рівномірний притиск краю до банки. За часом закачування досить довгий – від 3 до 6 хвилин.

Ціна: від 65 грн