Святкуємо день оливкового дерева з користю для здоров'я

8 листопада 2014, 12:00
Маслини вбивають мікробів, борються зі зморшками і стають окрасою для салатів і піци

З 1998 року в іспанському містечку Баена в листопаді проходить Фестиваль оливок і оливкового масла. Чому саме там ? Іспанія славиться не тільки гарячим темпераментом жителів , барвистими пляжами , паельєю та коридою : на частку цієї країни припадає 45 % світового виробництва оливкової олії . Свято проходить з 9 по 11 листопада – саме в цей період закінчується збір врожаю цих плодів. А Баена відноситься до числа найбільших центрів по виробництву оливкової олії – площа оливкових садів навколо міста становить 400 кв . км .

Під час свята відвідувачам пропонують сотні різних страв з оливок і щедро діляться їх рецептами . Не обходиться і без пізнавальних програм : гості знайомляться з процесом виготовлення оливкової олії , дегустують різні його види . Тут же можна побачити , наскільки широка сфера застосування плодів оливкового дерева : вони служать сировиною для виробництва ліків і масажних засобів , кремів від зморшок і мила (масло з оливок містить сквален – антиканцерогенну , фунгіцидну і протимікробний засіб ) .

СМАЧНІ ХІТИ: тапенада і закуски

В кулінарії різних країн світу оливки і маслини найчастіше використовують для приготування різних закусок , салатів і соусів . Або ж додають в блюда для додання їм особливого смаку . Переконатися в цьому наочно можна під час подорожей по Греції або Іспанії .

Дрібні оливки кладуть в холодні закуски і салати ; середні – в піцу або пасту ; крупні частіше фарширують смаженим або сирим мигдалем , креветками , рибою ( анчоусами , тунцем ) , м'ясом , сиром .

У Франції з оливок готують Тапенад – густу пасту , у складі якої також присутні каперси і анчоуси . Тапенада в готовому вигляді подається як соус до свіжих овочів , але її можна намазувати на хліб.

Маслини ( чорні оливки ) подають до домашнього м'яса або дичини , з ними готують соуси , зелені гарні для риби і будь-яких холодних страв .

Реклама

     Салати

Маслини найкраще підходять для салатів із зеленню і овочами . Також вони гарні в салатах з сиром , особливо фетою або бринзою .

     Випічка

З оливками або маслинами печуть хліб , часто додаючи в'ялені помідори . Їх також використовують для приготування піци .

     Соуси

З зеленими оливками можна приготувати багато соусів – наприклад , аналог песто , або подібність тартару , використовуючи мариновані плоди.

ЯК ПРАВИЛЬНО: оливка або маслина?

Оливкове дерево називають також європейською оливою або маслиною . Його вирощували з незапам'ятних часів спершу на південному сході Середземномор'я ( в першу чергу в Греції ) , а пізніше – в Криму , Індії , Грузії , Пакистані , Ірані , Іраку , на узбережжі Чорного моря Росії . В Америці олива з'явилася в середині XVI століття. Туди її разом з виноградом завезли європейці , і дерево швидко прижилося на новому місці.
Оливками і маслинами називають одні й ті ж плоди дерева , тільки оливками , як правило , іменують зелені плоди , а маслинами – чорні . Причому такий словесне поділ існує тільки в російській мові , у світі прийнято називати їх " зеленими оливками " і " чорними оливками ". Втім , в будь-якому своєму варіанті плоди цього вічнозеленого дерева смачні і корисні.