Правильне харчування для схуднення: яким воно має бути

28 травня 2019, 18:41
Дізнайтеся, що має входити в раціон здорового харчування

Існує міф, що правильно харчуватися – це дуже дорого. Насправді, ви можете без особливих витрат скласти здорове меню на кожен день. Основою раціону повинні бути овочі, фрукти, м'ясо, риба, зернові та молочні продукти.

Дивіться відео, чому Уляна Супрун рекомендує взяти за основу харчування середземноморську дієту:

Реклама

Ідеальне меню на день – три основних прийоми їжі і два перекуси. В жодному разі не голодуйте днем – це часто призводить до вечірнього переїдання, через яке погіршується сон, а вага йде вгору.

Правильне харчування для зниження ваги

Старайтесь питаться разнообразно

Реклама

Відомий тренер і ведуча шоу "Зважені та щасливі" Аніта Луценко поділилася докладним списком здорових продуктів, які допоможуть вам тримати себе в формі:

  • Каші, рис, хліб цільнозерновий, макарони з твердих сортів пшениці. Картоплю їсти можна, але тільки 1-2 рази на тиждень і печену.
  • Кисломолочні продукти: сир, йогурт білий, кефір, сир (до 30 г на день) і сметану.
  • Корисні жири: авокадо, жирна риба, горіхи і насіння, масло вершкове, оливкову олію.
  • Овочі: свіжі, морожені, квашені. Зелень.
  • Ягоди і фрукти – не більше 300-350 г на день разом взяті. Пріоритет краще віддавати ягодам.
  • Білок: риба, м'ясо, яйця, морепродукти, бобові. 

"Є думка, що здорове харчування – це дорого! Але у мене до цього ставлення просте: можна витрачати гроші на їжу хорошу (смачну і корисну), а можна на незбалансоване харчування (без переваги овочів, ягід, фруктів) і витрачати гроші на ліки і хворобу в майбутньому.

Гроші за підсумком ті ж, а якість життя – різне. У першому випадку ти живеш стрункою, щасливою, здоровою і на позитиві, а в іншому випадку – в пригніченому стані, з постійним відчуттям втоми. Всім бажаю бути здоровими і щасливими! ", – додала Аніта.

Реклама

Бюджетне правильне харчування: список продуктів

Полезные продукты не обязательно должны быть дорогими

Голова українського МОЗ Уляна Супрун запевняє, що корисну їжу можна купити за прийнятною ціною.

"Ми постійно радимо їсти більше овочів. Але більшість людей переконані, що це занадто дорого, і їх півроку немає. Однак, подивимося правді в очі – в Україні достатньо доступних і корисних овочів!", – каже Супрун.

Замість імпортної екзотики в.о. міністра охорони здоров'я України радить вживати моркву, буряк, кольрабі, селеру, пастернак, цибулю, капусту і гарбуз.

Вона також рекомендує купувати натуральне м'ясо, адже навіть 100 г добірної яловичини, в якій багато заліза, цинку і незамінних амінокислот, карнітину і таурину, коштує менше 100 г неважливих сосисок.

Що стосується риби, то її варто їсти двічі на тиждень (скумбрію, хек і оселедець). Одна велика порція обійдеться вам 30-50 гривень. При цьому риба – головне джерело всіх омега-3 поліненасичених жирних кислот. Її споживання знижує ризик деменції, серцево-судинних хвороб і хронічного запалення.

"Коли ми говоримо "здорове харчування", то маємо на увазі не розкручені і коштовні авокадо, годжі, чіа, кіноа і лосося, а рідні і доступні сало, яйця, смородину, гречку, гарбуз, оселедець і льон. І купу інших продуктів вартістю до 50 гривень/кг. Здорова їжа – досяжна", – підкреслила Супрун.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як стати веганом без шкоди для здоров'я. "Сьогодні" також ділилися порадами, як схуднути без дієти і вправ.