Будь ласка, без солодкого: Уляна Супрун розповіла, що "запускає" роботу мозку

26 липня 2018, 14:51
Голова МОЗ розвінчала міфи про позитивний вплив солодкого на продуктивність мозку

Солодке робить нас млявими і сонними. Фото: pixabay

Якщо ви думали, що цукерки, шоколадки, тістечка допомагають вашому мозку краще справлятися із завданнями – це міф! Зате обмеження калорій і біг на довгі дистанції роблять вас розумнішими. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

"Те, що мозок як джерело енергії може їсти тільки глюкозу або створені печінкою з жирів кетони – це правда. Але це не можна вважати ліцензією на солодощі і жирну їжу", – наголошується в повідомленні.

Реклама

Наше тіло самостійно підтримує постійний рівень глюкози завдяки гормонам. Крім того, якщо ви в захваті від своєї роботи, вам, напевно, знайоме відчуття метеликів в животі, поколювання в пальцях і мурах на шкірі – значить, у вас виділяється гормон адреналін. Він робить так, щоб глюкоза безперешкодно надходила в кров і живила мозок. Тістечка і тортики тут ні до чого.

І зовсім сумна новина: надлишок солодкого швидко вилучається з крові і до нейронів не потрапляє. Тому хоча солодке і жирне дає тимчасове задоволення, але в результаті не допомагає. Замість того, робить нас млявими і сонними.

Зате обмеження калорій і заняття спортом ще й як "запускають" роботу мозку. Вони сприяють утворенню так званого нейротрофного  фактора мозку (brain-derived neurotrophic factor, BDNF), що сприяє виживанню нейронів і їх взаємодії, а значить – навчанню і пам'яті.

Реклама

Для підтримки мозку, як і здоров'я всього організму, вчені радять харчуватися збалансовано, різноманітно, уникати жирного і солодкого, бути фізично активними і достатньо відпочивати.

Нагадаємо, раніше Уляна Супрун розповіла, чи корисно спати вдень. Також Уляна Супрун розвінчала міфи про високий тиск. Крім того, голова МОЗ розвінчала популярний міф про те, що можна пити в спеку