Прянощі для зміцнення імунітету
Натуральні спеції не тільки урізноманітнюють смак страв, а й позитивно впливають на захисні сили організму і зміцнюють імунітет. Крім цього, більшість прянощів покращують травлення. Але варто пам'ятати, що вживати їх потрібно обережно, особливо при наявності хронічних хвороб органів шлунково-кишкового тракту.
Стільки можна з'їдати однієї з зігріваючих спецій або їх суміші? Оптимально – чайну ложку. Імуностимулюючий ефект буде сильніше, якщо додавати їх в готову їжу, інакше корисні властивості частково послабляться.
Імбир
Корінь імбиру має протизапальні властивості і зміцнює імунітет. Якщо ви відчуваєте неприємне першіння в горлі, приготуйте собі чашечку імбирного чаю з медом і лимоном.
Дивіться відео, як правильно зберігати крупи і спеції:
Крім цього, імбир з успіхом застосовують для полегшення мігрені, артриту та м'язових болей. А по своїй здатності знімати періодичні болі у жінок він не поступається ібупрофену.
Кориця
Кориця – це пряність, яку роблять з внутрішньої кори однойменного дерева. Унікальні властивості спеції обумовлені її ефірними маслами і сполуками, зокрема, ціннамальдегідом. Ще в давні часи саме корицею лікували кашель, тонзиліт і нежить.
Кориця покращує кровопостачання навіть найменших капілярів: розріджує кров, і тоді вона вільніше тече по судинах. А замерзнути і застудитися при нормальному кровообігу складніше.
Гвоздика
Гвоздика – дрібні бутони миртового дерева, що мають пекучий смак і інтенсивний аромат. Ці прянощі покращують кровообіг, зміцнюють шлунок і печінку, а гвоздикове масло заспокоює нервову систему.
Гвоздика – один з найкращих продуктів, які ми можемо вживати для зміцнення імунітету. Все тому, що вона збільшує кількість лейкоцитів в організмі, що допомагає нам боротися з інфекціями.
Кардамон
Свіже насіння кардамону зазвичай має тонкий аромат і солодкувато-пекучий смак. Тисячоліттями за його допомогою лікували кашель, ожиріння, болі в животі і головний біль.
Кардамон має загальнозміцнюючу, муколітичну і потогінну дію. В наші дні його рекомендують при астмі, мігрені і болях в горлі. Чай з кардамоном прекрасно зігріває і допомагає при застуді і кашлі.
Куркума
Цю пряність з сімейства імбирних не тільки додають в їжу, але і з давніх часів використовують як протизапальний засіб.
Куркума корисна для підвищення імунітету, поліпшення роботи кровоносної системи і від болю в суглобах. Тепле молоко з ложкою куркуми – ідеальний напій, якщо ви змерзли.
Рецепт золотого латте для зміцнення імунітету
Золоте латте – модний напій, який містить потужні протизапальні прянощі, такі як кориця, імбир і куркума.
Час приготування:
- 10 хвилин
Інгредієнти:
- Молоко – 250 мл
- Куркума – 1,5 ч.л.
- Імбир – 1 ч.л.
- Перець чорний – 2 горошини
- Кориця – 1 ч.л.
- Кардамон – 2 шт
- Мед – 1 ч.л.
Спосіб приготування:
- Молоко доводимо до кипіння і знімаємо з плити.
- Додаємо всі спеції, добре перемішуємо і даємо настоятися 5 хвилин.
- Проціджуємо через сито, збиваємо блендером до утворення пінки.
- У чашку наливаємо мед і додаємо латте.
Нагадаємо, раніше ми писали, які спеції борються з бактеріями .