Підвищують захисні сили організму: ТОП-5 спецій для імунітету

30 березня 2020, 09:02
Кращі прянощі від застуди

Прянощі для зміцнення імунітету

Натуральні спеції не тільки урізноманітнюють смак страв, а й позитивно впливають на захисні сили організму і зміцнюють імунітет. Крім цього, більшість прянощів покращують травлення. Але варто пам'ятати, що вживати їх потрібно обережно, особливо при наявності хронічних хвороб органів шлунково-кишкового тракту.

Читайте також:

Реклама

Стільки можна з'їдати однієї з зігріваючих спецій або їх суміші? Оптимально – чайну ложку. Імуностимулюючий ефект буде сильніше, якщо додавати їх в готову їжу, інакше корисні властивості частково послабляться.

Імбир

Імбир додають в чай

Реклама

Корінь імбиру має протизапальні властивості і зміцнює імунітет. Якщо ви відчуваєте неприємне першіння в горлі, приготуйте собі чашечку імбирного чаю з медом і лимоном.

Дивіться відео, як правильно зберігати крупи і спеції:

Реклама

Крім цього, імбир з успіхом застосовують для полегшення мігрені, артриту та м'язових болей. А по своїй здатності знімати періодичні болі у жінок він не поступається ібупрофену.

Кориця

Кориця чудово зігріває

Кориця – це пряність, яку роблять з внутрішньої кори однойменного дерева. Унікальні властивості спеції обумовлені її ефірними маслами і сполуками, зокрема, ціннамальдегідом. Ще в давні часи саме корицею лікували кашель, тонзиліт і нежить.

Кориця покращує кровопостачання навіть найменших капілярів: розріджує кров, і тоді вона вільніше тече по судинах. А замерзнути і застудитися при нормальному кровообігу складніше.

Гвоздика

Гвоздика – дрібні бутони миртового дерева, що мають пекучий смак і інтенсивний аромат. Ці прянощі покращують кровообіг, зміцнюють шлунок і печінку, а гвоздикове масло заспокоює нервову систему.

Гвоздика – один з найкращих продуктів, які ми можемо вживати для зміцнення імунітету. Все тому, що вона збільшує кількість лейкоцитів в організмі, що допомагає нам боротися з інфекціями.

Кардамон

На 150 мл води потрібно 3-4 зерен

Свіже насіння кардамону зазвичай має тонкий аромат і солодкувато-пекучий смак. Тисячоліттями за його допомогою лікували кашель, ожиріння, болі в животі і головний біль.

Кардамон має загальнозміцнюючу, муколітичну і потогінну дію. В наші дні його рекомендують при астмі, мігрені і болях в горлі. Чай з кардамоном прекрасно зігріває і допомагає при застуді і кашлі.

Куркума

Куркуму називають природним антибіотиком

Цю пряність з сімейства імбирних не тільки додають в їжу, але і з давніх часів використовують як протизапальний засіб.

Куркума корисна для підвищення імунітету, поліпшення роботи кровоносної системи і від болю в суглобах. Тепле молоко з ложкою куркуми – ідеальний напій, якщо ви змерзли.


Рецепт золотого латте для зміцнення імунітету

Золоте латте з прянощами

Золоте латте – модний напій, який містить потужні протизапальні прянощі, такі як кориця, імбир і куркума.

Час приготування:

  • 10 хвилин

Інгредієнти:

  • Молоко – 250 мл
  • Куркума – 1,5 ч.л.
  • Імбир – 1 ч.л.
  • Перець чорний – 2 горошини
  • Кориця – 1 ч.л.
  • Кардамон – 2 шт
  • Мед – 1 ч.л.

Спосіб приготування:

  1. Молоко доводимо до кипіння і знімаємо з плити.
  2. Додаємо всі спеції, добре перемішуємо і даємо настоятися 5 хвилин.
  3. Проціджуємо через сито, збиваємо блендером до утворення пінки.
  4. У чашку наливаємо мед і додаємо латте.

Нагадаємо, раніше ми писали, які спеції борються з бактеріями .