Допоможіть біженцям, і вони будуть апостолами єдності України – Любомир Гузар

7 січня 2015, 00:06
Блаженніший закликав українців "жити так, як Господь Бог хоче, щоб ми жили. Так поводитися, так ставитися і до Бога, і до ближніх, як він нас вчить"

Кардинал УГКЦ Любомир Гузар. Фото: zz.te.ua

Кардинал УГКЦ Любомир Гузар в інтерв'ю "Радіо Свобода" розповів про те, що може зупинити війну.

Реклама

"Якщо ми вдумуємося в суть Різдва, то це надзвичайне переживання для нас, що Бог з нами. Ми не залишені, ми не забуті. Бог є, і він любить нас. Це те, основне. І це дуже актуально для нас зараз в Україні. Але це завжди було і є актуальним для всіх людей усього світу, віруючий в прихід Ісуса Христа", – сказав він.

"Є така приказка: "Як тривога, то до Бога". У цьому є велика правда. У такий критичний час, яким є війна, в усі часи перед загрозою смерті людина стає більш свідомим про існування Бога.

Я чув такий вислів, що в окопах немає невіруючих людей. Тотальна небезпека загострює почуття людей, і присутність Бога починають відчувати навіть ті, хто вважав себе невіруючими. Одним словом, людина на фронті, у військових діях, дуже потребує віри і усвідомлює Божу присутність.

Реклама

Серед наших воїнів було шанобливе число щиро віруючих, глибоко віруючих людей. Вони і в мирний час намагалися не забувати Бога ніколи. І навіть для них, я думаю, перед загрозою можливої загибелі усвідомлення Бога стає виразним і глибоким", – зазначив кардинал.

"Ми сьогодні маємо вже понад півмільйона людей, які покинули східні області і переселилися в інші краї України. Може, хтось в цьому бачить велику біду? Мовляв, повинні їх годувати, повинні давати їм можливість де жити і працювати, а це для нас додатковий і непотрібний вантаж. Звичайно, це важко, я не заперечую. Але я також знаю, бо сам колись був волоцюгою під час Другої світової війни, я досі вдячний тим людям, які нас тоді брали. Це не були українці, то були австрійці та інші люди. Я пам'ятаю їх добро.

І ті переселенці, яких ми з серцем приймемо, будуть апостолами єдності України, коли повернуться додому. Вони розповідатимуть тим, хто не виїжджав, що знайшли хороших людей і в Центральній, і в Західній Україні. "Ми їм вдячні", – говоритимуть ці люди. І вони цей досвід повезуть назад до Донбас і будуть про це говорити, і в своєму серці будуть носити подяку, і будуть розповідати своїм дітям, як їм допомогли інші українці в біді", – упевнений він.

Реклама

"До того ж, серед цих людей (жителів Донбасу – ред.), незважаючи на всю пропаганду, були і є справжні патріоти. Вони в усі часи намагалися там пояснювати людям правду про Україну. І зараз ми багато повинні вчитися від них того, як захищати Україну.

Тому ми повинні бути дуже обережні, коли ми судимо або зберемося судити і говоримо: "О, люди собі самі напросилися те, що мають. Нехай тепер терплять". Чи справді вони цього хотіли? Або вони сьогодні терплять за свої гріхи або за гріхи інших – за гріхи тих, хто їх обманював?", – зазначив Гузар.