Чому знову дорожчає хліб

21 листопада 2015, 07:45
Ціни до кінця року зростуть на 10-15%

Весна цього року подарувала безліч приводів для паніки: борошно подорожчало, гривня дешевшала, ціни на хліб лихоманило. Здавалося, що ще трохи – і ми побачимо "золоті батони" по 20-25 грн. Але борошно, на щастя, золотим піском так і не стала. "На піку обвалу гривні ціни на борошно становили десь 9-9,5 тисяч за тонну на вищий сорт. Зараз ціна тонни десь в межах 4,9-5 тисяч грн за тонн", – розповів експерт аграрних ринків Ярослав Левицький в програмі  "Ранок з Україною" на каналі "Україна".

Однак тепер це ціни на хліб не зупинить. Підскочать вони на 10-15%, тобто до гривні за буханець вже до кінця цього року. Інакше – ніяк, заявили у Всеукраїнській асоціації пекарів. При цьому в кожному регіоні України залишаються як мінімум два соціальні сорти хліба, ціни на які взагалі заморожені.

Виробники і так стримували ціни, а у вартість хліба що тільки не входить. "Борошно, сіль, цукор, дріжджі, вода, ще якісь складові займають у вартості хліба десь порядку 50-60%", – пояснює експерт. Решта 40% – це зарплата співробітникам, електроенергія або газ, а також бензин для доставки хліба з заводу в магазини.

Подорожчання хліба йде по всій країні, кажуть фахівці, просто ми його не помічаємо. Офіційно виробники хліба не можуть заробляти на кожній буханці більше 15%, тому і йдуть на різні хитрощі. "Якщо раніше стандартна буханець у нас важила кілограм, 700 гр., 800 гр., то намагаючись утримати ціну, вони знижують вагу, зменшують буханець. Це все боротьба за покупця", – говорить Ярослав Левицький.

Через те, що виробникам не дають заробляти, падає і якість хліба, стверджують експерти. А кожне нове подорожчання – це вимушений захід, щоб просто протриматися.

У Європі нашу систему не зрозуміли б. Там великих хлібозаводів немає взагалі. Свіжим хлібом людей забезпечують дрібні приватні пекарні. Їм не потрібно витрачатися на транспорт, та і якість вони тримають, інакше просто залишаться без покупців. В Україні такі пекарні тільки почали з'являтися. Правда, ціни в них кусаються. "У нас ціни: 6 грн булочка маленька пшенична – і до 25 грн за мультизерновий хліб з насінням льону. Якщо ми зменшуємо вагу, відповідно, ми про це говоримо людям", – розповідає власниця приватної пекарні Дарина Брикайло.

У найближчі тижні нові ціни повинні дістатися до магазинів. "Відсотків 10-15 до Нового року – можна на це розраховувати. Ціни на хліб виростуть. Це буде повзуче зростання цін. У якихось випадках це буде дійсно зростання ціни, в якихось випадках це буде зменшення ваги буханця", – прогнозує експерт аграрних ринків Ярослав Левицький.