Чому необхідно їсти шоколад: п'ять переконливих причин

3 квітня 2018, 16:05
Важливо вибирати темний шоколад з високим вмістом какао

Шоколад. Фото: pixabay

Вчені провели масштабне дослідження, яке довело, що шоколад приносить користь нашому здоров'ю. Він має гарний смак завдяки поєднанню речовин, що підвищують настрій, включаючи кофеїн, теобромін, тирозин і триптофан.

Важливо вибирати темний шоколад з високим вмістом какао, по можливості, оскільки він приносить більше користі для здоров'я, ніж молочний, і в ньому міститься менше жиру і більше антиоксидантів, що добре позначається на фігурі.

Реклама

Нутриціолог Сейтанна Купер з Associate Nutritionist at AXA PPP healthcare поділилася основними перевагами у вживанні шоколаду в помірних кількостях, передає Мarie Сlaire.

  • Шоколад піднімає настрій і загальне самопочуття

Смак, запах і текстура шоколаду сприятливо впливають на ділянки головного мозку. Шоколад також містить триптофан, незамінну амінокислоту, яка стимулює вироблення серотоніну, природного антидепресанту. Експерти прирівнюють почуття, які він викликає, до тих, коли ми відчуваємо закоханість. Недарма ми заїдає свій стрес шоколадом – це природна реакція організму для отримання необхідної речовини в екстреній ситуації.

  • Шоколад підтримує здоров'я серцево-судинної системи

Вживання шоколаду може знизити кров'яний тиск, зменшити ризик появи інсульту і надавати протизапальну дію. Сейтанна Купер каже, що це пов'язано з високим вмістом в шоколаді хімічних речовин, званих флавоноїдами.

Реклама

Флавоноїди також стимулюють організм виробляти більше оксиду азоту, який допомагає розширювати і розслабляти кровоносні судини, і, внаслідок, знижує кров'яний тиск.

  • Шоколад запобігає утворенню тромбозу

Флавоноїди, про які було сказано вище, також допомагають зупинити окислення LDL або "поганого" холестерину, що запобігає утворенню тромбів в артеріях. Флавоноїди містять більше 50% насиченого жиру, званого стеариновою кислотою, присутнього в какао-маслі, який не підвищує рівень холестерину і навіть може збільшити рівень "хорошого" холестерину в крові.

  • Шоколад заспокоює напади кашлю

Теобромін – хімічна речовина, яка міститься в шоколаді. Згідно з дослідженням, воно пригнічує напади кашлю, впливаючи на блукаючий нерв, який транслює повідомлення від центральної нервової системи в мозок. Таким чином, з'ївши пару квадратиків чорного шоколаду, ви зможете заспокоїти нічний кашель або астматичні напади.

Реклама
  • Шоколад сприяє роботі мозку

Хімічна речовина, зване епікатехін, виявленому в какао і зеленому чаї, також може допомогти захистити мозок від утворення липких білків або амілоїдних тілець, які розвиваються при хворобі Альцгеймера.

Занадто багато солодкої або жирної їжі може сприяти ожирінню та іншим проблемам зі здоров'ям, але гарною новиною для любителів шоколаду є те, що невелика його кількість може також мати деякі переваги для здоров'я.

Зазвичай, чим темніше шоколад (дивіться, щоб було хоча б 70% какао), тим вищий вміст флавоноїдів. Флавоноїди зустрічаються в таких продуктах, як броколі, цибуля, фрукти, а також чай, і можуть допомогти захистити людей від деяких видів раку і серцевих захворювань.

"Найімовірніше, ви отримаєте більшу кількість цієї речовини в темному шоколаді, какао або шоколадному лікері. Молочний шоколад має дуже мало флавоноїдів, а у білого їх немає взагалі", – повідомила Сейтанна Купер.

Нагадаємо, раніше в Україні вирішили долю шоколаду, який не відповідає нормам ЄС. А кваліфіковані експерти заявили, що до 2050 року шоколад може зникнути.

Дивіться відео: як вибрати якісний шоколад: поради експертів